Enflasyonun faili tarlada aranıyor
Bakan Faruk Çelik, gıda enflasyonunda meselenin tarladan 2 liraya çıkıp 8 liraya satılan üründeki 6 liralık fark olduğunu, bunun üzerine gideceklerini söylerken Komisyon, “Sorun arz. Bakliyat üretimi, seracılık teşvik edilmeli” sonucuna vardı
Hükümet yüzde 11.87 ile 9 yılın zirvesine çıkan enflasyonu frenlemek için bir dizi önlem alacak. Enflasyonun yeniden tek haneye çekilmesi için sebze-meyveden bakliyat üretimine, sera teşviğinden lojistik süreçlerine kadar birçok tedbir hazırlandı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürecek ilave tedbirleri yakın zamanda devreye sokacaklarını açıkladı. Şimşek, “Bu kapsamda bakliyat gibi talebin kısmen de olsa ithalat ile karşılandığı ürünlerde kapsamlı bir üretim planlaması yapıldı. Başta sera teşvikleri olmak üzere taze meyve-sebze üretimini teşvik eden uygulamalar da yeni bir strateji çerçevesinde devreye girecek” dedi.
Şimşek, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin geçen hafta bir dizi toplantı gerçekleştirdiğini belirterek, önemli kararlar alındığını söyledi. Şimşek, “İlgili kurumların gerçekleştirdiği teknik çalışmalara göre, alınacak tedbirler işlenmemiş gıda kaynaklı riskleri sınırlandırarak enflasyonun tek haneye gerimesine ve oynaklığın azalmasına katkı sağlayacak, takip eden yıllarda gıda enflasyonunu enflasyon hedefi ile uyumlu seviyelerde tutacak” dedi.
Kırmızı et üretimi arttı
Komitenin önem verdiği konuların başında tarımsal üretimde güçlü büyüme ve verimlilik artışları olduğuna işaret eden Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu doğrultuda uygulamaya koyduğu projelerin meyvelerini vermeye başladığını kaydetti.
Şimşek, hububat ve kırmızı et üretiminde önemli artışlar görüldüğüne dikkati çekerek, bakliyat gibi talebin kısmen de olsa ithalat ile karşılandığı ürünlerde kapsamlı bir üretim planlaması yapıldığını ve havzaların belirlendiğini bildirdi. Mehmet Şimşek, meyve-sebze üretimini teşvik eden uygulamaların da başta sera teşvikleri olmak üzere, yeni bir strateji çerçevesinde devreye gireceğinin altını çizdi.
Yüksek fire sona erecek
Mehmet Şimşek, gıda arz zinciri üzerindeki yapısal sorunlara ilişkin çalışmalarda da hızlı ilerleme kaydedildiğini vurguladı.
Özellikle yaş meyve-sebze ürünlerinde hasattan tüketime kadar olan süreçte oluşan yüksek fireyi ortadan kaldırmak ve aracılık maliyetlerini makul düzeylere indirmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından lojistik süreçlere yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Şimşek, “Söz konusu çalışmalar, ürünün hasat sonrasında ayıklanıp sınıflandırıldıktan sonra uygun şekilde paketlenerek nakliyesinin yapılmasını ve tüketiciye ulaşana kadar soğuk zincir içerisinde kalmasını hedefliyor” diye konuştu.
Acil ithalatla fiyatlara fren
Komitede ele alınan diğer konunun üretimdeki dönemsel dalgalanmalar ve bunların neticesinde işlenmemiş gıda enflasyonunda gözlenen aşırı oynaklık olduğunu dile getiren Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “Söz konusu dönemsel hareketlerin enflasyon üzerindeki kısa vadeli etkilerini ortadan kaldırmak üzere dış ticaret tedbirlerini otomatik devreye sokacak ihtiyatlı bir mekanizma tasarlandı. Bu mekanizma çerçevesinde belirli şartlar oluştuğunda dış ticaret tedbirleri geçici olarak devreye girecek ve aşırı fiyat hareketlerine izin verilmeyecek.”