Gazete Vatan Logo

Eczacılar ‘iktidar’ peşinde!

İlaç fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gelirleri azalan eczaneler gözünü alternatif tıbba dikti

Son dönemde TV kanalları, internet siteleri ve radyolarda reklamlarından geçilmeyen şifalı bitki ve bitki ürünleri pazarı, 300 milyon liraya ulaştı. Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü de bazı tıbbi bitkilerin aktarlarda satılmasını yasaklamak üzere çalışmaya başladı.

Aktarlarda satılabilecek bitkilerle ilgili genelgenin revize edilerek zayıflama, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, antidepresan ve cinsel fonksiyonlarda etkili olabilen bitkilerin ’tıbbi bitki’ kapsamına alınarak aktarlarda satışının yasaklanması eczanelerin iştahını kabarttı. Eczacılar bu uygulamanın ardından tıbbi bitki pazarının yüzde 30’una göz dikti. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, geçtiğimiz hafta, İstanbul genelinde ilaçların ortalama yüzde 75’inin reçeteyle verilen hizmetten, yüzde 25’inin de reçetesizlerden oluştuğunu söylemişti. Güngör, ‘’İlaç fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle 2009’dan bu yana eczanelerin kaybı yüzde 24’ü buldu’’ demiş, eczanelerin gelir kaybı nedeniyle ilaç dışı ürünlere yöneldiğini belirtmişti.

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan ise eczacıların mesleklerini ellerinden almak için Sağlık Bakanlığı’na baskı yaptığını ileri sürdü.

‘Aktarlar kapanır’

Aktarlar Derneği de genelgenin ‘Lokman Hekimlik’ diye bilinen aktarlık mesleğinin yok olmaması için karşı atağa geçti. Genelgenin değişmemesi için Sağlık Bakanlığı ile görüşen aktarlar, genelge beklendiği gibi çıkarsa yargıya başvuracak. Yeni uygulamanın aktarlık mesleğini bitireceğini düşünen Aktarlar Derneği, doktorlar ve bitki uzmanlarıyla tüm Türkiye’deki aktarları eğitmek için çalışmalara başladı. Dernek Başkanı Mert Ünyazıcı, şifalı bitkiler pazarında en büyük payı zayıflamaya yardımcı ve cinsel gücü artıran ürünlerin aldığını söyledi. Ünyazıcı’nın verdiği bilgiye göre pazarın yüzde 20’sini bu iki ürün grubu alıyor. Yıllık satış hacmi ise 60 milyon lirayı buluyor.

Aktarlara eğitim verilecek

Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, Sağlık Bakanlığı’ndan aktarlara yönelik eğitim talep ettiklerini söyledi. Bakanlığın olumlu yanıt verdiğini ancak içeriği kendilerinin hazırlaması gerektiğini belirten Ünyazıcı, “Doktor ve farmokoloji uzman- larıyla çalışıyoruz. Herkes eğitim alacak” dedi.

Aktarlar Sağlık Bakanlığı’na Avrupa örneğini gösterecek

Aktarlar Derneği, bazı ürünlerin aktarlarda satılmasını savunan eczacılara karşı internet sitesinden savaş açtı. Sitelerinde eczacıların yaptığı ‘aktarlarda satılan ürünlerin zararlı olduğu’ açıklamalarına katılmadıklarını yazan Aktarlar Derneği, genelge çıkarsa hakkını yargıda arayacak. Aktarlar Derneği Genel Başkanı Mert Ünyazıcı, henüz düzenlemenin içeriğinin netleşmediğini ancak şifalı bitkilerin satışı ellerinden alınırsa birçok aktarın kepenk indirmek zorunda kalacağını söyledi.

‘Asıl internet sitelerine bakın’

Dernek olarak çalışma yaptıklarını anlatan Ünyazıcı, “Bir rapor hazırlıyoruz. Avrupa Birliği’nde İngiltere, Belçika ve Almanya’daki, Çin ve ABD’deki örnekleri göstereceğiz. Şifalı bitkileri biz sattığımızda zararlı, eczaneler sattığında faydalı mı oluyor?” dedi. Belli düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Ünyazıcı, bütün suçun kendilerine atıldığını savundu. Aktarlar olarak kendilerinden de görüş alınmasını isteyen Ünyazıcı, şöyle konuştu:

“Bizimle ortak paydada buluşmalarını istiyoruz. Aktarlarda satılan ürünler öldürücü değildir ama belli denetimler yapılması gerekiyor. Asıl internet siteleri ve telefonla yapılan satışlara bakılmalı. Biz hem yurtiçinden hem de yurtdışından bitki alıyoruz. Bunların tamamı denetleniyor. Hiç denetimsiz, yurtdışından gelen ürünleri internetten satıyorlar. Genelge çıkarsa biz de dava açıp düzeltilmesini isteyeceğiz.”

Afrodizyakta ginseng zayıflamada safran çayı

Aktarların en çok satış yaptığı ürünlerin başında cinsel gücü artırmada ginseng, zayıflamada ise safran çayı kullanılıyor. İşte aktarlarda en çok ilgi gören şifalı bitki ve ürünler şöyle;

GInseng: İçerisindeki faydalı maddelerin sperm üretimini artırırken aşırı stres ve yorgunluğu da azalttığı söyleniyor. Kore menşeili bitki, ballı macun, çay ve kapsül halinde satılıyor. Bitkinin içinde 22 çeşit faydalı madde var.

Safran çayı: 19 çeşit bitki karışımından elde ediliyor. Bağırsaklardaki yağ emilimini minimuma indirerek vücutta kalori açığı oluşturuyor. Bölgesel kilo vermede etkili olduğu öne sürülüyor.

Isırgan otu: İdrar yolu hastalıkları, prostat ve antiviral olarak biliniyor. Tümörlere ve kansızlığa karşı da etkili olduğu belirtiliyor.

Kudretnarı: Vatanı Hindistan olan kudretnarının meyveleri de tohumları da kullanılıyor. Ülser, gastrit ve asit fazlası gibi sindirim sistemi hastalıklarında kullanılıyor.

Zencefil: Tüm vücudu uyararak beden ve zihnin çalışma gücünü artırıyor.

KUŞDİLİ: Tüm salgı bezlerini dengeli bir şekilde çalıştırıyor.

REÇETESİZ ÜRÜN PAZARI 1 MİLYAR $

İçinde dermokozmetik, anne-bebek bakımı, ağız-diş sağlığı ve mineraller gibi ürünleri kapsayan reçetesiz ürün pazarı tüm dünyada her geçen gün büyüyor. Pazar Türkiye’de 1 milyar doları geçerken bunun yüzde 10’luk kısmını bitkisel ürünler oluşturuyor. Bitkisel ürünler, reçetesiz ürünlerin 2 katı hızla büyüyor. Reçetesiz ürün pazarı ABD’de 20, Avrupa’da ise yaklaşık 10 milyar dolara ulaşıyor. Japonya, Çin ve diğer Asya ülkelerinde ise pazar büyüklüğü 5 milyar dolardan fazla. Neredeyse tüm dünyada Türkiye’deki gibi doğal sağlık ürünlerine ilgi tavan yapıyor. Uzmanlar, bu ilgideki artışı bitkilere yönelik bilimsel verilerin ve ilaçların yan etkisinin artmasına bağlıyor.

Haberin Devamı