E-fatura ve e-deftere geçiş için son iki hafta
10 milyon TL ve üzeri brüt satış cirosuna sahip şirketler, 31 Aralık 2015 tarihine kadar e-fatura ve e-deftere geçmek, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren de bu uygulamaları kullanmak zorunda.
10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip mükellefler 31 Aralık 2015 tarihine kadar e-fatura ve e-deftere uygulamalarını kullanmaya başlayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yeni düzenlemesi gereğince, mevcut 20 bin civarındaki mükellefe ek olarak, 2014 yıl sonu itibariyle 10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip 32 bin civarında mükellef, bu yıl sonuna kadar e-fatura ve e-defter uygulamasına zorunlu olarak geçecek. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren de bu uygulamaları kullanmaya başlayacak. E-fatura ve e-defter uygulamaları, muhasebe ve finansal süreçlerin takibinde büyük kolaylık, hız sağlıyor. Kâğıt, baskı, postalama, depolama, işçilik gibi maliyetlerden önemli oranda tasarruf edilmesinin önünü açan uygulamalar, iş süreçlerinin etkinliğini ve verimliliğini artırıyor. E-fatura ve e-defter ile birlikte, e-arşiv fatura, kayıtlı elektronik posta (KEP), e-imza, e-mutabakat, e-saklama gibi tüm e-dönüşüm hizmetlerini tek elden sağlayabilen TÜRKKEP, ülke genelinde yaygın hizmet ağıyla, şirketlere e-dönüşüm süreçlerini kolay, hızlı ve düşük maliyetle yönetebilme avantajı sunuyor.
500 milyon e-fatura, 3 milyar TL tasarruf
E-fatura, e-defter, e-arşiv fatura gibi e-dönüşüm uygulamaları, kullanıcılara yüzde 50 ila yüzde 90 arasında kazanç sağlamasının yanında, ülkemize de yıllık 3 milyar TL’nin üzerinde tasarruf sağlayacak. E-dönüşüm uygulamaları, kâğıt, yazıcı, kartuş, baskı, zarf, kargo, posta, depolama, işçilik, noter tasdikleri gibi birçok kalemden oluşan maliyetleri minimuma indirerek, ticari işlemlerde hız ve kolaylık kazandırıyor. 2013 ve 2014 yıllarında, ülkemizde e-fatura ve e-defter uygulamalarını kullanan 20 bin civarında mükellef bulunuyor. Yeni düzenlemelere göre, 31 Aralık 2015 tarihine kadar 32 bin mükellef zorunlu olarak kapsama dahil olacak ve önümüzdeki yıl başından itibaren kullanıcı sayısı 50 bini aşacak. 2016 yılında ülkemizde 500 milyon adet e-fatura oluşacağı öngörülüyor. E-faturanın gönderme ve alma maliyetinin 1 TL’nin altında olduğu, saniyeler içinde gönderilip alınabildiği, kâğıt faturanın ise 5-15 TL arasında maliyeti olduğu ve birkaç gün içinde teslim edilebildiği göz önüne alındığında, e-fatura uygulamasının şirketlere, ülkemize sağladığı faydalar ve kazançların çok önemli olduğu anlaşılıyor.
E-fatura ve e-defter uygulamaları, ekonomiye doğrudan katkı sağlıyor
Şirketlerin ihtiyaçlarına uygun özel e-fatura ve e-defter çözüm ile hizmetleri sunduklarını belirten TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, “Şirketlerin e-fatura, e-defter ve e-arşiv faturaya geçiş süreçlerinde ihtiyaçlarını analiz etmelerine ve belirlemelerine yardımcı oluyoruz, kendilerine özel uygun maliyetlerle, hızlı ve kolay çözümler ve hizmetler sağlıyoruz. Tüm Türkiye’de yaygın hizmet ağımızla ülkemizin her yerinde hizmet veriyoruz. Müşterilerimize 7x24 destek sunuyoruz. Şirketlerin mevcutta kullandıkları muhasebe veya ERP yazılımlarıyla entegre çalışabilen bütünleşik e-fatura ve e-defter çözümleri sağlıyoruz. Müşterilerimiz kendi mali mühürlerini kullanmadan, TÜRKKEP mali mührünü otomatik kullanarak e-faturalarını düzenleyebiliyor. E-fatura portalimiz sayesinde elle uzaktan hızlı fatura kesilip gönderilebiliyor, e-faturalarını sistemlerimizde saklayabiliyor. İstenildiği kadar seri numarası açıp, otomatik veya manuel numaralandırma yapılabiliyor, ayrıca e-faturalar şirket içi ve dışına e-posta ile gönderilebiliyor.” dedi.
Hizmet almadan önce nelere dikkat edilmeli?
Bulut e-defter servisiyle platform bağımsız e-defter çözümü sağladıklarını belirten Samast, mükelleflerin tercih yaparlarken nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında da bilgi verdi: “Bunların yanında yazışmalarını, ihtar, ihbar ve tebligatlarını, cari hesap mutabakatı, fatura itirazları, bordrolarını, sözleşmelerini, sözleşme fesihlerini yasal geçerli ve güvenli şekilde elektronik ortamda kolayca yapmaları için kayıtlı elektronik posta (KEP) ve e-imza ile entegre çalışan tüm e-hizmetleri, çözümleri sağlıyoruz. Mükelleflerin e-fatura ve e-defter hizmeti alacakları özel entegratörü seçerken, KEP, e-imza, e-saklama gibi diğer e-dönüşüm hizmetlerini verebilmesine, teknoloji ve güvenlik altyapısına, yaygınlığına, müşteri destek hizmetlerine, yetkinliğine ve sahip olduğu standartlarına göre değerlendirme yapmalarını öneriyoruz.” E-dönüşüm uygulamalarında güvenlik hassas nokta E-dönüşümüne dahil olan şirketlerin “Bulut Hizmetleri ve Çözümleri” sunması veya kullanıcısı olması gerekiyor. Bu gereksinim ile beraber “E-Güvenlik”, e-şirketlerin en büyük ihtiyacı haline geliyor. Müşterilerin, çalışanların ve iş ortaklarının her zaman, her yerden ve her türlü cihazdan şirketin e-servislerine veya e-hizmetlerine eriştiğinde, güvenilir, hızlı ve verimli şekilde bilgilerin kullanılabilmesi gerekiyor. GİB tarafından yapılan e-fatura ve e-defter düzenlemelerine uygun olarak 10 yıllık yasal geçerli ve güvenli e-saklama hizmeti de sunan TÜRKKEP, uluslararası standartlara uygun şekilde sağlamış olduğu hizmetleri ile e-dönüşümde güvenilir öncü kurum olma misyonunu sürdürüyor.