Gazete Vatan Logo

Domuz yağı kuyruğu!

'Tavır siyasi. Ürünlere düşmanca bakıyorlar'

Türk TIR’ları Habur sınır kapısında ihracat ürünlerinde domuz yağı olduğu gerekçesiyle günlerdir bekletiliyor. İhracatçılar, “Tavır siyasi. Ürünlere düşmanca bakıyorlar” diyor.

Yıllık 10 milyar doları aşan ihracat rakamıyla Türkiye’nin en büyük ikinci pazarı olan Irak’la ticaret sıkıntıya girdi. Irak’a ve Orta Doğu ülkelerine çikolata-şekerleme ürünleri ihracatı yapan Türk firmalarının TIR’ları, 18 gündür Şırnak’tan Irak’a açılan Habur sınır kapısında bekletiliyor. Yetkililer, yaşanan durumu, Irak merkezi hükümetinin Türkiye’ye ve Türk ürünlerine takındığı düşmanca tavırdan kaynaklandığını vurguluyor.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “Irak’a şekerleme ürünleri ihracatı yapan firmalarımız şu günlerde oldukça zor bir durumda. İşin siyasi olduğunu düşünüyorum. Ekonomiyi baltalamak istiyorlar. Bu işten Türkiye’nin ihracatı zarar görüyor. Başta İsrail olmak üzere Mısır’la ve Irak’la sorunlar yaşıyoruz. Sadece 1 firmanın 100 TIR’ı Habur’da günlerdir bekliyor. Duruma acilen çözüm bulunmalı” dedi. Irak yönetiminin, Türkiye’nin, özerk Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yaptığı anlaşmalar nedeniyle sınırda sorun çıkardığı belirtiliyor.

KUYRUK 100 KİLOMETRE OLDU

Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu TIR geçişlerinin yarıya indiğini söyledi. Kadiroğlu şöyle konuştu: “Habur’dan normalde günde 2 bin TIR geçerken şuan sadece 800 TIR geçebiliyor. Türkiye’nin zararı çok büyük. Irak tarafında mal yok ama malları çekemiyorlar. Diğer yandan buradan yüklemelerimiz devam ediyor. Sezonda baltalanıyoruz. Bu iş bu hafta çözülse 15 günlük satış kaybı yaşamış oluruz. Ama çözülmezse iş sıkıntılı boyutlara ulaşacak. Şu anda aldığımız bilgiye göre Habur’da 100 kilometre TIR kuyruğu oluşmuş.”

750 milyon dolarlık mal bekletiliyor

Nazar ve Jellopy markalı ürünleri üreten Saadet Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Sübet Çiçek, Habur’da şu anda 750 milyon dolarlık Türk malının bekletildiğini söyledi. Çiçek, yaşanan sıkıntıyla ilgili şöyle konuştu: “Olay tamamen Bağdat yönetiminin, Türk mallarına karşı düşmanca tutumundan kaynaklanıyor. Ürünlerimizde domuz yağı olduğu iddia ediyorlar. Biz bu ürünleri ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın 65 ülkesine ihraç ediyoruz. Türk ihracatına darbe vurmak için yapılan bir oyun bu.”

Hırsızlar cirit atıyor

“Bizim 27 TIR’ımız kuyrukta bekliyor. Kuyruk Cizre’ye ulaşmış durumda” diyen Çiçek şunları söyledi: “Yan kesiciler, hırsızlar cirit atıyor. 1 milyar dolara yakın ihracat kaybımız var. Sadece bizim firmamızın 650 ton malı sınırda. Şu anda Türk firmalarının sınırda bekleyen mallarının değeri 750 milyon dolar. TIR’lar 18 gündür bekliyor. Bu siyasi oyunların bitmesi için Başbakanımızın harekete geçmesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı