Çip krizi ne zaman bitecek? Otomotivde çip krizinde son durum ne?
Koronavirüs pandemisinin başından beri otomotiv sektörü, oldukça çalkantılı bir süreç geçirdi. Kapanmalar, yasaklar derken yaşanan çip krizi de hem araç bulmayı zorlaştırdı hem de sektörde satışları düşürdü. Çip krizi nedeniyle otomobil sektöründe durağan bir dönem yaşanırken 2022 yılında da krizin çözümlenip çözümlenmeyeceği merak konusu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin dünyadaki çip krizini ve otomotiv sektörünü değerlendirdi. Peki, Çip krizi ne zaman bitecek? Otomotivde çip krizinde son durum ne? Çip krizi 2022 yılında devam edecek mi? İşte detaylar…
Dünyanın koronavirüsle mücadelesi yaklaşık 2 yıldır sürüyor. Salgın sürecinden hem sosyal hayat hem de iş hayatı olumsuz etkilendi. Kapanmalar, yasaklar fabrikalarda üretimi durma noktasına getirdi. Özellikle virüsten korunmak isteyenler toplu ulaşımdan çekildi ve araç satışları arttı. Ancak otomotivde de üretimin kısmi olarak durması ve sonrasında yaşanan çip krizi bu 2 yıllık süreçte sektörde çalkantılı bir sürece neden oldu. Sıfır araç bulmak neredeyse imkansız hale gelirken 2022 yılında çip krizinin çözümlenip çözümlenmeyeceği merak ediliyor. Peki, Çip krizi ne zaman bitecek? Otomotivde çip krizinde son durum ne? Çip krizi 2022 yılında devam edecek mi? Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin çip krizi ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.
2021 YILINDA OTOMOTİVDE SPEKÜLATİF FİYAT HAREKETLERİ OLDU!
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin, 2021'i her ayına başka olayın damga vurduğu bir yıl olarak niteleyerek, "Adeta siyah ile beyaz, gece ile gündüz kadar birbirine zıt altışar aylık 2 dönem yaşadık" dedi.
Mersin, "2021’in Ocak-Şubat aylarına baktığımızda 1 milyonu geçen bir pazar öngörüyorduk. Ancak ikinci 6 ayda bulunurluk, hammadde, lojistik, kurlar ve faiz oranları devreye girince toplam pazar 737 bin 350 adetlerde gerçekleşti. Bulunurluk sıkıntısına bağlı spekülatif fiyat hareketlerinin de olduğu 2021 yılı, sektörümüzü yordu ve sermaye yapımıza zarar verdi” diye konuştu.
KUR HAREKETLİLİĞİ VE ÇİP KRİZİ DERİNLEŞTİRDİ!
Mersin, talebin çok canlı olduğu dönemlerde arzın çip krizine ve maliyet artışlarına bağlı kısıtlı kalmasının fiyat istikrarı açısından çok büyük ek sorunlar yarattığını da sözlerine ekleyerek, "Buna ek olarak kur hareketliliği ve faizler de sektörün yıl sonu kapanışına etki eden faktörler arasında yerini aldı. Özellikle 2021 yılının son 2 ayında yaşadığımız hızlı kur artışları, yüksek enflasyon, genel ekonomik sorunlar 2021 yılına damga vuran diğer faktörlerdi” ifadelerini kullandı.
ÇİP KRİZİ NE ZAMAN BİTECEK?
OYDER Başkanı Turgay Mersin, 2022 yılına birçok belirsizlikle girdiklerini ve üretimden kaynaklanan bulunurluk sorununun en temel sorun olarak karşılarına çıktığını da belirterek, "Çip krizinin ne zaman aşılacağı ile ilgili bir belirsizlik var. Şu anda konuşmak için çok erken. Fakat mart ayından sonra bulunurluk sorununun önemli oranda çözülebileceğini öngörüyorum. Bunun yanında kurlarda da bir belirsizlik hüküm sürüyor. Ayrıca faizlerin de bir yere oturması lazım. Bu 3 belirsizlik 2022 yılını şekillendirecektir” diye konuştu.