Gazete Vatan Logo

Çiftçinin borç faizi silindi

Başbakan Erdoğan çiftçiye elektrik borcunun silindiğini ve borcun dondurularak 36 ay taksitlendirildiğini müjdeledi. Erdoğan, mazot ve gübrede destekleme yapılmasına karar verildiğini de açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Özbek Kongre Merkezi'nde yapılan Tarım Gönüllüleri 1. yıl Değerlendirme Toplantısı'nda çiftçilere bir dizi müjde verdi. "Hükümet, tarımsal sulamada bir enerji barışına gitmeyi kararlaştırmıştır. Çiftçinin elektrik borcu faizini siliyoruz. Sulama enerjisi kullanan çiftçimizi, mahkeme kapılarından yeniden tarlasına götürüyoruz" diyen Erdoğan, şu bilgileri verdi:

Borç dondurulacak
* Tarımsal sulamada kullanılan elektrik nedeniyle, çiftçilerin 1995 yılından bugüne kadar olan 660 trilyon liralık elektrik borcunun faizi silinecek

* Faizlerin silinmesinin ardından borç dondurularak, tarımsal TEFE uygulanacak ve borçlar 36 taksitle tahsil edilecek.

* 2005'te kullandırılacak toplam tarımsal kredi tutarı 2.5 katrilyon lira olacak

* Mazot ve gübrede destekleme yapılmasına karar verilildi. Bu konuyla ilgili uygulama esasları, en kısa zamanda kesinleşecek ve kamuoyuna açıklanacak.

* Başbakan Erdoğan, arpa, buğday, yemeklik tane baklagiller, yağlı tohum, patates ve sertifikalı tohum kullanımının destek kapsamına alınacağını da söyledi.

* Hayvancılık desteği yüzde 70 artırılarak 900 trilyon lira seviyesine yükselecek.

* Pamukta destek yüzde 30 oranında artarak 411 trilyon liraya çıkacak.

* Sertifikalı, kaliteli tohumlukta 2005 yılında 55 milyon YTL destek verilecek. Bunun Türkiye ekonomisine katkısı, yıllık olarak 1 milyar YTL olarak gerçekleşecek.

* Doğrudan gelir desteği ödemeleri, Şubat ayında başlayıp Nisan ayında bitirilecek. Ödemeler bir kerede yapılacak.

* AB ülkelerinde olduğu gibi, bundan sonra toplam desteklemeler içinde DGD'nin payı yüzde 50'lere indirilecek.

Vade 5 yıla çıkacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarımsal kredilerde faizin yüzde 10.5 ile yüzde 19.5 oranlarına indirildiğini belirtti. Erdoğan, "Vadeler ise destek kredilerinde 2 yıl, yatırım kredilerinde 5 yıl olacak. Siz ürettikçe biz yanınızdayız, bunu unutmayın" şeklinde konuştu.

Bin tarım gönüllüsü daha geliyor
Erdoğan, halen bin olan tarım gönüllüleri sayısını asgari 2 bin, azami 3 bine çıkartacaklarını söyledi. Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yoğun bir çalışma içerisine gireceğini belirten Erdoğan, tarımın yeniden üretime odaklandığım, 2002'de 6 bin 300 olan traktör satışının, 2003'te 16 bine, 2004'te ise 30 bine çıktığını söyledi.

Haberin Devamı