Bu parayı geri alabilirsiniz
Marmaris Barosu'na bağlı Av. Sevin Çağlayan, elektrik faturalarında tüketiciden "kayıp-kaçak", "dağıtım bedeli", "iletim bedeli", "perakende satış hizmeti" ve "sayaç bedeli" olarak alınan ücretlerin iadesinin doğru dava açılması durumunda yüzde 30'unun geri alınabileceğini belirtti.
Elektrikte kayıp kaçak bedeli iadesi konusunda bugüne kadar 300'e yakın dava açan avukat Sevin Çağlayan, eksik ve yanlış açılan davalarda, tüketicinin aleyhine kararlar çıkabileceği yönünde tüketicileri uyardı. Kamuoyunda yanlış ve eksik bilgilendirmeler bulunduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Söz konusu bedellerin geri ödenmesinde, yüzde 10'luk kayıp kaçak bedelinin geri alınabileceği biliniyor. Ancak, bilinen bu bedelin dışında hukuka aykırı alınan bedeller de mevcut. Yargıtay bu konuda birçok emsal karar verdi, hatta görüş değiştirip, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda bu dosyalar birleşerek, tek bir karar olarak çıktı. Kayıp kaçak bedeli yüzde 10'a tekamül ediyorsa, bu iade alınacak diğer bedellerle birlikte yüzde 30'lara kadar çıkabiliyor. Bu da, sanki paranızı uzun süre bireysel emekliliğe yatırmış ve sonra yüklü miktarda geri almışsınız gibi bir pozisyon yaratıyor" diye konuştu.
"TASARI TBMM'DEN GEÇTİ"
Kayıp kaçak bedelinin geri alınması konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden yasa tasarısının geçtiğini hatırlatan Çağlayan, ancak, tasarının şu anda ne durumda olduğunu ve ne zaman kanunlaşarak yürürlüğe gireceğini bilmediklerini söyledi.
"BÜYÜK FİRMALARIN MİLYONLUK İADE ALACAĞI ÇIKACAK"
Bugüne kadar Türkiye'nin birçok ilinde elektrik dağıtım şirketi AYDEM'e iade davaları açtıklarını kaydeden Sevin Çağlayan, bunların içinde büyük şirket ve holdinglerin bulunduğunu, davaların lehlerine sonuçlanması durumunda bu firmaların AYDEM'den milyonları bulan alacakları çıkacağını ifade etti.
5 YILDIZLI OTELE 248 BİN LİRA İADE EDİLECEK
Öte yandan, Marmaris'te 5 yıldızlı bir otelin işletmecileri adına Av. Sevin çağlayan ve otel avukatlarının açtığı davada, Muğla 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, elektrik enerjisinin nakli sırasındaki kayıp ile başka kişilerce "hırsızlanmak" suretiyle kullanılan elektrik bedellerini, kurallara uyan abonelerden tahsil yoluna gitmenin hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmadığı kararına vardı. Bu kararla enerji dağıtım şirketi, işletmeci firmaya geriye dönük yaklaşık 250 bin lira kayıp kaçak bedeli ödeyecek.