Bu dünyadan Koç geçti bütün Türkiye kazandı
TÜSİAD, genel kurulunda Mustafa Koç’u andı. Başkanlar Konseyi adına bir konuşma yapan Bülent Eczacıbaşı, “Bu dünyadan Mustafa geçtiği için işçimiz, sanatçımız, bilim insanımız, sporcumuz, toplumumuz kazandı... Mustafa Koç, Türkiye’nin geleceğini omuzlarında taşıyan iş insanıydı” dedi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 46’ncı Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi. Genel kurulun ilk bölümünde Mustafa Koç anısına özel bir bölüm düzenlendi. Bu bölümde, Mustafa Koç’un genel kurul konuşmalarından derlenen video gösterildi. Ardından Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, TÜSİAD Başkanlar Konseyi adına Mustafa Koç anısına bir konuşma yaptı. TÜSİAD’ın 45 yıllık tarihinde bazen kaygılarını, bazen de acılarını ve kederlerini paylaştıklarını aktaran Eczacıbaşı, ancak hiç böylesine zamansız bir kayıpla sarsılmadıklarını, boyunlarının bu kadar bükülmediğini söyledi. Eczacıbaşı, Mustafa Koç’u çok sevdiklerini ve ona çok güvendiklerini belirterek, “Mükemmel eğitimi, deneyim birikimi, global vizyonu ile toplumunun ve ailesinin değerlerini tümüyle özümsemiş olan 29 Ekim doğumlu Mustafa, Türkiye’nin geleceğini omuzlarında taşıyan iş insanıydı” dedi.
Değerlerini yaşatalım
Koç’un milyonlarca insanı her şeyden önce alçak gönüllülüğü ile büyülediğine dikkati çeken Eczacıbaşı, şöyle devam etti: “Nehirler nasıl alçakta duran okyanusa doğru akarsa, binlerce seveni ona aktı, o da onları okyanus gibi gönlü ile kucakladı. Mustafa dev bir gücün en yetkili noktasında otururken nasıl böyle alçak gönüllü olabiliyordu? Biz, onu tanıyanlar, bunun yanıtını biliyoruz: Mustafa, hepimizin aynı kaderi paylaştığının, aynı gemide yol almakta olduğumuzun bilincindeydi. Toplumda kazananlarla kaybedenlerin olamayacağını; ya hep beraber kazanacağımızı, ya da hep beraber kaybedeceğimizi biliyordu. Onun topluma hizmet tutkusunun bir temel taşı altın kalbi ise, ikinci temel taşı da bu yaşam felsefesiydi.”
“Mustafa’nın adını ve anısını yaşatalım” diyen Eczacıbaşı, onun için törenler, kitaplar ve belgeseller yapılması; adını taşıyan okullar, tesisler ve enstitüler açılması gerektiğinin altını çizdi. Eczacıbaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sadece adını ve anısını değil değerlerini de yaşatırsak Mustafa aramızda yaşamaya devam eder. Ancak o zaman Mustafa’nın yaşamı ‘ölümle bitmeyen yaşam’ olur. Dostluk, kardeşlik, barışseverlik, hoşgörü, insan sevgisi ve güleryüz... Bunlar şairlerin, filozofların, hayal dünyasında yaşayanların, bulutlarda dolaşanların ve ayağı yere basmayanların değerleri midir? Bu değerler siyasette, ekonomide, iş dünyasında ve rekabette gereksiz midir veya geçersiz midir? Eğer öyleyse bu değerlerin ete-kemiğe bürünmüş simgesi olan Mustafa, dünya çapında işleri nasıl yaptı? Başında bulunduğu kuruluşun 13 yılda değerini nasıl 5 kat artırdı? Bu dünyadan Mustafa geçtiği için işçimiz kazandı, sanatçımız kazandı, bilim insanımız kazandı, sporcumuz kazandı, toplumumuz kazandı... Hiç kimseyi kırmayan, herkese kucak açan, herkese el uzatan Mustafa yaptı bunları... Mustafa’nın yaşamından ve başarılarından alabileceğimiz hiçbir ders yok mu? Mustafa için konuşmalar yapıp, gözyaşı döküp, kendisine olan sevgimizi, hayranlığımızı ve özlemimizi anlatıp, bu salondan çıktıktan sonra kendi kavgalarımıza geri mi döneceğiz? Çok yazık olmaz mı? Barış içinde ve kardeşlik duygularıyla birbirimize sarılmaya toplumumuzun en çok ihtiyacı olduğu bir dönemdeyiz. İşte bu değerleri, bu duyguları yaşattığımız sürece Mustafa hep aramızda yaşayacak.”
Taziye defteri hazırlandı
TÜSİAD Genel Kurulu’nun yapıldığı salonun dışında özel bir kürsü kuruldu ve Mustafa Koç için hazırlanan taziye defteri konuldu. Taziye defterine, genel kurula katılan TÜSİAD üyeleri duygularını yazdı.