Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesinin başına gelecek ismin dünyanın en başarılı Türk yöneticilerinden Mehmet Gürcan Karakaş olduğunu önceki akşam açıkladı. ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesi için 5 babayiğit şirket kurma çalışmalarını tamamlarken, projenin başına geçen isimden ilk açıklama geldi.
Projenin Türkiye için makroekonomik gerekliliğin yanında ileri teknoloji projesi olmasından dolayı stratejik olarak çok önemli olduğunu ve doğru bir proje olduğunu belirten Mehmet Gürcan Karakaş, “Son 12 yıldır otomotiv teknolojilerinin içinde aktif rol alıyorum. Teknolojideki gelişim klasik otomobili bir mobilite ekosistemine dönüştürecek. Projemizdeki yüksek motivasyon ve kararlılığı, ülkedeki büyük potansiyelin kullanımıyla birleştirdiğimizde küresel pazarda söz sahibi olunacağına kesin gözüyle bakıyorum. Türkiye’de doğdum, büyüdüm, bu ülkede okudum. İş hayatına Türkiye’de adım attım. Bu projeyle, küresel pazarlarda edindiğim bilgi birikimimi ve tecrübemi ülkeme aktarabilme fırsatım olduğu için çok mutluyum. Emin olun Türkiye, küresel ortamda rekabet edebilen bir marka ve otomobilden daha fazlasını yapacak” açıklamasını yaptı.
1 Eylül’de görev başında
‘Türkiye’nin Otomobili’ne liderlik edecek Mehmet Gürcan Karakaş, görevine 1 Eylül’de başlayacak. Dünyanın önde gelen Türk yöneticilerinden biri olan Karakaş, 53 yaşında. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olduktan bir gün sonra Aselsan’da tasarım mühendisi olarak iş hayatına başlayan Karakaş, 2 yıl sonra, 1990’da Bosch Türkiye’ye geçti. 2004’te Bosch Türkiye’nin başına geçti. 3 yıl sonra Bosch Küresel’e adım attı. Dünya’nın en büyük otomotiv servis ağı olan Bosch Car Service’i yeniden yapılandırarak veriminin artırılmasına liderlik etti. Karakaş, son 5 yıldır Bosch’un Elektrikli Tahrik Sistemleri’nde icra kurulu üyeliği, satışı ve pazarlama iş birimi sorumluluğunu üstlendi.
10 yıllık yol haritası hazır
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan: Çalışmaların somutlaşmasından mutluluk duyuyoruz. Bu değerli projenin sadece üretim açısından değil, aynı zamanda oluşacak ekosistem ile ekonomi, teknoloji ve istihdam açısından da ülkemize önemli kazanımlar getireceğine inanıyoruz. Türkiye’nin Otomobili projesinin sürdürülebilir sonuçlar üreterek, ülkemizin ve ekonomimizin gücüne güç katmasını diliyorum.
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak: 5 aylık sürede hızlı ve etkin bir çalışma ile hem 10 yıllık detaylı yol haritamızı ve iş planımızı belirledik, hem finansal fizibilitemizi tamamladık, hem de icranın liderliğini yapacak Genel Müdürümüzü aramıza kattık.
Kök Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç: Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu’nun sürekliliğine olan inancımızı bu imza ile taçlandırıyoruz. Türkiye’nin kendi markasıyla da küresel arenada yer alabilmesini gönülden diliyor ve bunun için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi bizzat vurgulamak istiyorum.
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça: Turkcell olarak, Türkiye’yi teknolojide tüketen değil, üreten ülke konumuna taşıyacak işler yapmak en büyük hedefimizdir. Dünyanın ilk dijital operatörü olarak otomotiv, sağlık, eğitim, finans gibi farklı alanlarda da katma değerler üretmeye devam ediyoruz. Bugün, bu tarihi projede ‘dönüm noktası’ denebilecek bir adım atarak üretimi gerçekleştirecek şirketin kuruluşunu ve şirketin üst yöneticisini kamuoyuna duyuruyoruz.
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu: Yerli otomobil projesi Türkiye’nin sanayisinin gücünün ve geleceğin teknolojilerinde söz sahibi olma idealindeki kararlılığının göstergesi. İnanıyorum ki; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve TOBB’un destek ve koordinasyonunda, bugüne kadar yurt dışında benzer alanlarda çalışmış, bilgi ve deneyim kazanmış Gürcan Karakaş gibi değerli bir ismin de projeye katılımıyla birlikte, Türkiye’nin otomobili projesi hızlı ve en verimli şekilde hayata geçecek ve dünyada da örnek gösterilecek.
İmzalar atıldı şirket kuruldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde 2 Kasım 2017’de imzalanan protokol ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu (İnan Kıraç), Turkcell ve Zorlu olarak güçlerini birleştirdiği Ortak Girişim Grubu, şirketin kuruluş ve ortaklık sözleşmeleri için imzalar 31 Mayıs’ta attı. Şirketin adı ‘Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ oldu. Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in payları yüzde 19’ar, TOBB’un payı da yüzde 5 olarak belirlendi.
Tasarım süreci başladı
Yerli otomobil markasının oluşturulmasında büyük önem teşkil eden tasarım süreci başlatıldı. Tasarım sürecinde önemli yerli ve uluslararası isimlerin desteği alındı. Tasarımın 2019 sonunda çıkarılacak prototip araç ile halkın beğenisine sunulması hedefleniyor. Platform özellikleri çağın önemli teknolojileri olan elektrikli, bağlantılı ve otonom sürüş özellikleri göz önünde bulundurularak belirlendi.
Elektrikli araç düzenlemesi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bundan sonraki sürecin daha hızlı ilerleyeceğini belirterek, “Süratle tasarım ve üretim ile ilgili faaliyetlere başlayacağız” dedi. Özlü, “Hükümet ve Bakanlık olarak Ar-Ge, tasarım ve üretim faaliyetleri başta olmak üzere, gerekli desteklerin sağlanması ve elektrikli araçlarla ilgili altyapının kurulması için düzenleme yapacağız” diye konuştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da şunları söyledi: “Projede şu ana kadar üzerimize düşen görevi yerine getirmekle birlikte, bugünden sonra da projenin başarısı için azimle çalışmaya devam edeceğiz."