Besici destek istedi
Kırmızı et üretimi 3’üncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.6 azaldı. TZOB Başkanı Bayraktar, “Acil önlem olarak besiciye sığır başına 1.000 lira destek ödenmeli” dedi
Türkiye’de son günlerde gündemin üst sıralarını meşgul eden kırmızı et tartışması devam ederken bir çıkış da üreticiden geldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette üretim düşüşünün sürdüğünü, acil önlemin şart olduğunu savundu. Bayraktar, Ocak-Eylül döneminde kırmızı et üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.2 düşüşle 794 bin 417 tona gerilediğini belirtti.
En iyi önlem destektir
Kırmızı etteki üretim düşüşünde tek nedenin sığır eti üretimindeki düşüş olarak göründüğünü vurgulayan Bayraktar, “Acil önlem şarttır. Üreticilerimiz acil olarak desteklenmelidir. Bizce en iyi önlem de besiye alınan sığıra 1.000 lira destek vermektir. Bu destek, ahırları yeniden dolduracak, kırmızı et üretimini artıracaktır. En kısa zamanda harekete geçilmezse, 2010-2016 döneminde 5 milyar doları aşan miktarda döviz ödediğimiz damızlık, besilik, kasaplık ve et ithalatımız çok daha yüksek rakamlara ulaşır” şeklinde konuştu. Bayraktar, et maliyetinin yaklaşık yüzde 60-70’inin besi hayvanı, yüzde 20-30’unun yem olduğunu vurgulayarak, besi hayvanı ve yem maliyetini indirmeden ucuz et yemenin imkanı olmadığını savundu.
Yüzde 23.6 azaldı
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Kırmızı et olayında ben yerlinin yanındayım, ithal etmekten ben çok rahatsızım ama ithal etmemek için de bunun önlemlerini şu andan itibaren alıyorum. İnşallah 3 yıllık bir süreç içerisinde kendine yeten hatta aşan bir noktaya gelmeyi hedefliyoruz” derken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kırmızı et üretimi rakamlarını paylaştı.
TÜİK’in, bu yılın Temmuz-Eylül istatistiklerine göre, 3’üncü çeyrekte sığır eti üretimi 254 bin ton olarak tahmin edildi. Sığır eti üretimi, bir önceki döneme göre yüzde 10.8 artarken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.4 azaldı.
Koyun eti üretimi de söz konusu dönemde 33 bin ton olarak tahmin edildi. Koyun eti üretimi bir önceki döneme göre yüzde 47.7, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39.9 artış gösterdi. Türkiye’nin toplam kırmızı et üretimi, bu yılın 3’üncü çeyreğinde önceki döneme göre yüzde 15.6 artarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.6 azaldı. Söz konusu dönemde kırmızı et üretimi de 301 bin ton oldu.
Taraflar toplanacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ucuz et satışı konusunda sadece iki market zincirine dağıtım yetkisi vermesinin ardından başlayan tartışma devam ediyor. Kararın sektörde haksız rekabete yol açtığını vurgulayan İstanbul Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Ulu, talep ve şikâyetlerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’e iletti. Daniş’in kendilerine hak verdiğini ve en kısa zamanda farklı bir formül bulunacağına inandığını belirten Ramazan Ulu, “Ben yakın gelecekte yapılacağını umduğum toplantıdan herkesi memnun edecek hakkaniyetli bir çözüm bulunacağına inanıyorum” dedi.