Baklavada fıstık sorunu çözülüyor
Bakan Fatma Şahin fıstık krizine noktayı koydu
Gaziantepli Bakan Fatma Şahin fıstık krizine noktayı koydu. Şahin, “Geçen yıl stokları piyasaya girmeye başladı. Baklavacının sorunu çözülecek. Fıstık suyu seviyor. Daha fazla sulama için çalışıyoruz” dedi.
Hükümet Türk mutfağının önemli damak tatları arasında yer alan baklavadaki “fıstık” krizine el koyuyor. Fıstığın kilosunun 70-75 lirayı bulmasının ardından bazı baklava üreticileri ellerindeki malzeme stoğunun tükenmesinin ardından fıstıklı baklava üretimine son vereceklerini açıklarken, Gaziantepli Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den soruna ilişkin müjdeli haber geldi. Suyu çok seven fıstıkla ilgili sulama ve baraj üzerine bir çalışma yapıldığını ve bunu 20 gün sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını anlatan Bakan Şahin, “Asla üreticiyi mağdur etmeden baklavacıyı da mağdur etmeden piyasa dengesini koruyacağız” dedi.
Fıstığın bir var, bir de yok yılı olduğunu belirten Şahin, “Bu yılın fıstıkta yok yılı .Ayrıca don ve hava şartlarından kaynaklı fıstık ağaçları verimi düştü. Geçen yılın dörtte biri üretim oluştu” diye konuştu.
Şahin, geçen yıldan kalan 40 tona yakın stok olduğunu ve bunların yavaş yavaş piyasaya girmeye başladığını söyledi.
“Yeterince fıstığımız var. Başka tedbire gerek yok. Evindeki fıstık piyasaya girdi. Baklavacı çok daha rahat fıstık bulmaya başladı” diyen Bakan Şahin, “Baklava bayrama ucuzlamaz ama fıstığı kolay bulurlar. Üretici rahat olsun” dedi.
Antepli evinde altın saklar gibi torbayla fıstık saklıyor
Bakan Fatma Şahin ilginç bir de örnek vererek, “Gaziantepli’nin aynen altın gibi evinde 20 torba fıstık oluyor. Lazım oldukça, çocuk evlendireceği zaman o torbayı götürüp satıyor. Çeyrek altın satar gibi fıstığı üretime sunuyor. Yeni ürünler yeni çıkmaya başladı piyasaya. Geçen yılın stoğu da piyasaya girince, baklavacının fıstık bulamıyorum dediği noktada sorun çözülecek” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in başkanlığında bir toplantı yapıldığını da belirten Şahin, “En temel yapılması gereken şeylerde bir tanesi lisanslı depoculuğun fıstık üzerinde güçlenmesi lazım. Sertifikasyonun fıstık tohumunun daha güçlü şekilde köylüye ulaşması lazım. Destek güçlendirilmeli. Sulanabilir arazide de son yıllarda önemli yapısal dönüşüm oldu. Fıstık da suyu seviyor. Şimdi daha fazla sulama, daha baraj üzerine yaptığımız çalışmayı halkla paylaşacağız. Bunların hepsini alt alta koyunca çok ciddi verim artışı sağlanıyor” diye konuştu.