Gazete Vatan Logo

Araç sahibi herkes için geçerli! Geri sayım başladı, 846 TL cezası var...

Araç sahibi olan herkesi ilgilendiriyor. 1 Aralık itibariyle başlayacak trafikte kış kuralları 1 Nisan 2022'ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 846 lira ceza kesilecek. Sürücüler için önemli uyarılar yapıldı. Kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması büyük önem taşıyor. Kış lastiklerinin karlı ve buzlu havalarda fren mesafesini yüzde 30 oranında kısalttığı ve kazaların önlenmesinde yüksek fayda sağladığını ifade edildi. Öte yandan tüm sürücülerin güvenli sürüş için araçlarını kontrol ettirmesinde fayda var.

Araç sahibi herkes için geçerli! Geri sayım başladı, 846 TL cezası var...

Mevsimin kış olması, havaların soğuması, kar ve yağışların artması, don ve buzlanmalar, karlı ve kaygan yollar kazaları da beraberinde getiriyor. Bu kazaların bir kısmı Trafik kurallarından değil iklim şartlarından ve mekanik aksamdan kaynaklanıyor. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Oktay Ergör ise sürücülere uyarılarda bulundu.

"UYGULAMA ‘TİCARİ’ ARAÇLARDA ZORUNLUDUR”

Kış şartlarında tüm araçlarda Kış Lastiği kullanılmasının önem taşıdığını ifade eden Ergör, “Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor. Bu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

"LASTİKLERİN MEVSİME UYGUN OLMASI GEREKİR"

Kış lastikleri karlı ve buzlu havalarda fren mesafesini yüzde 30 oranında kısalttığını ve kazaların önlenmesinde yüksek fayda sağladığını ifade eden Ergör, “Tüm araç sahiplerinin, araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmış olmaları gerekir. Lastiklerin kontrolü, antifrizlerin tamamlanması, akü ve elektrik donanımlarının yanı sıra araçlarında zincir, takoz, çekme halatı, ilk yardım çantası ve yangın söndürücü gibi avadanlıkların bulundurulması gerekmektedir. Bu avadanlıkların araçlarda bulunmaması halinde sürücüye ve mal sahibine ayrı ayrı ceza kesilmesi uygulaması bulunmaktadır. Araca biner binmez emniyet kemeri mutlaka takılmalı, emniyet kemeri ölümlü kazaları yüzde 70 oranında önlemektedir. Ayrıca araç kullanırken cep telefonu ile kesinlikle görüşme yapılmaması gerekmekte olup cep telefonu şehir içi trafiğinde yüzde 60 kazalara sebebiyet verdiği gibi şehirler arası yollarda ölümcül kazaların olmasına da neden olmaktadır. Karlı havada takip mesafesinin normalin iki katına çıkarılması gerekmektedir. En önemli unsurlardan biri gaz ve fren pedallarına yumuşak basılmalı, ani direksiyon hareketlerinden kaçınılmalıdır. Manuel şanzımanlı araç kullananlar debriyaj pedalını dikkatli kullanmalı, pedal sertçe bırakılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Karla kaplı yollardan inerken mümkün olduğunca motorun frenleme gücünden faydalanılması gerektiğini belirten Ergör, “Otomatik şanzımanlı araç kullananlarsa hızlanmalarda asla gaz pedalına sonuna kadar basmamalı, buzlu ya da karla kaplı bir yokuş inerken mümkün olduğunca motorun frenleme gücünden faydalanılmalı, belirli aralıklarla fren pedalına hafifçe basılmalıdır. Kaymalara karşı zincir kullanılmalı, camlar buğulandığında ise yan camlardan birini hafifçe aralayarak havalandırmanın en sıcak konuma getirilmesi sağlanmalıdır. Öndeki aracın izinden giderek patinaj riski de azaltılabilir. Vatandaşların genellikle toplu taşıma araçlarını kullanmanın en güvenli yol olduğu da unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Araç sahibi herkes için geçerli Geri sayım başladı, 846 TL cezası var...

KIŞ GELDİ: ARAÇ BAKIMINA DİKKAT!

Havaların soğuması, yağışların başlamasıyla araçların da yeni iklim konumuna adapte olması gerekiyor. Yağmur, kar, buzlanma ve sis gibi doğa olayları ile karşılaşacak sürücülerin güvenli sürüş için araçlarını kontrol ettirmesinde fayda var.

Kış aylarında yaşanan soğuk hava şartları motorun düzgün bir şekilde çalışmasını zorlaştırırken, kar ve buz da araçların çekişini sınırlayabiliyor. Çok sayıda parçası sıcak çalışmak üzere tasarlanan araçlara gerekli bakım yapılmazsa, kış aylarında ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Kış şartlarından önce araçların bakımlarının yaptırılması güvenli sürüşü sağlamakta. Kış lastikleri kış şartlarında çok daha iyi performans sergilediğinden kış lastiği kullanmak, sürücüleri güvenli sürüşe bir adım daha yaklaştırıyor. Türkiye’de Kasım 2012’de yürürlüğe giren yönetmelikle 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yük ve yolcu taşıyan bütün ticari araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirilmiş durumda. Buna göre şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği uygulaması bu yıl da 1 Aralık'ta başlayacak.

Haberin Devamı

UZUN YOLA DİKKAT

Yağışlı ya da buzlanmaya neden olacak kadar soğuk havalarda araçları mümkün olduğunca yavaş kullanmak gerekiyor. Dikkatli şekilde araç kullanmak kazaların önüne geçilmesinde en önemli maddelerin başında geliyor. Özellikle uzun yola çıkılacağı zamanlarda hava şartlarını iyi planlamak gerekiyor. Yola çıkmadan önce geçilecek güzergahlar üzerindeki hava durumunun kontrol edilmesi büyük önem taşıyor. Kış ayları gelmeden motor soğutma suyuna antifriz konulmalı, dizel motorlarda kızdırma bujileri kontrol edilmeli. Hava filtresinin kışlık konuma alınması, lastiklerin hava basınçları ayarlanması ve kalorifer tesisatı gözden geçirilmesi de önemli.

AKÜ ARACIN KALBİ

Kış aylarında araçlardaki elektrik sarfiyatı artacağı için akünün mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Ömrünün sonuna gelmiş bir akü olmadık bir yerde sürücüyü yolda bırakabilir. Bununla birlikte yakıt filtresi, karbüratör, enjektörlerin kontrolü de sağlanmalı. Sileceklerin yıpranmışsa değişmesi ve farların kontrol edilmesi de önemli kriterler.

SÜSPANSİYON VE DİREKSİYONU ÖNEMSEYİN

Aşırı ısı değişiklikleri nedeniyle oluşan çukurlar ve yol yüzeyinde bulunan tuz ve kum gibi aşındırıcı maddeler otomobilin direksiyon ve süspansiyon sisteminin aşınmasını hızlandırabiliyor. Salıncak, alt rotil gibi temel süspansiyon elemanlarının, özellikle tuzdan kaynaklanan kirlenme nedeniyle düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Aşınmış filtreler değiştirilmeli Uzun süre kullanılmış veya yaz aylarında uzun yollara maruz kalmış filtreler, kış aylarında otomobillerin geç ısınmasına neden olabiliyor. Ayrıca kış aylarından önce motor yağı seviyesinin kontrol edilmesi ve eksikse tamamlanması gerekir. Düşük sıcaklıklarda motor yağının akışkanlığını sürdürmek, yüksek sıcaklıklarda ise yağın aşırı seyreltilmesinin önüne geçmek için motor yağının kaliteli ve güvenilir bir markadan seçilmesi motorun ömrü için yüksek fayda barındırıyor.