Açlık sınırı nedir? Türkiye’de açlık sınırı kaç TL? Asgari ücrette açlık sınırı mı referans alınacak?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor. 2023 yılı asgari ücreti belirleyecek görüşmeler öncesinde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşçiyi temsil eden TÜRK-İş’in masada kalma şartını açıklayan Başkan Atalay, görüşmelerin başlayacağı en düşük rakamı da açıkladı. Atalay, komisyonda görüşmelerin açlık sınırından başlayacağını duyurdu. Peki, Açlık sınırı nedir? Türkiye’de açlık sınırı kaç TL? Asgari ücrette açlık sınırı mı referans alınacak? Açlık sınırı 2022 ne kadar? İşte detaylar…
Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret görüşmelerinde! Kritik toplantı için nefesler tutulurken art arda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Türk-İş’ten asgari ücret için taban rakam kamuoyu ile paylaşıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde Türk-İş, Başkanlar Kurulu'nu topladı. Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katıldığı toplantıda, sendikaların asgari ücrete dair görüş ve talepleri alındı. Asgari ücret zammı için yapılacak görüşmelerde izlenecek yol haritası çıkarttı.
Açıklamalarda bulunan Türk İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücretle ilgili, “Pazarlık 7 bin 785 lira sınırından başlayacak, onun üstüne nereye çıkabiliyorsak çıkacağız" dedi. Atalay, “Herkes bir rakam açıklıyor. Açlık sınırı 7 bin 785 lira. Türk-İş'in yoksulluk rakamı 10 bin 170 lira. Rakam söylemek kolay.” açıklamalarında bulundu.
Pek çok kişi de açlık sınırı ile ilgili detayları merak ediyor.
AÇLIK SINIRI NEDİR?
Açlık sınırı, yeterli hayat standardında yaşayabilmek için gerekli olan minimum gelir miktarıdır.
TÜRKİYE’DE AÇLIK SINIRI KAÇ TL?
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayımlamıştı.
TÜRK-İŞ’in raporuna göre Kasım 2022’de açlık sınırı 7 bin 785 Türk Lirası (TL) oldu. 5 bin 500 TL olan asgari ücret, açlık sınırının 2 bin 285 TL altında kaldı. Dört kişilik bir aile için açlık sınırı 7 bin 787 TL oldu. TÜRK-İŞ, açlık sınırını eylülde 7 bin 245 TL ve ekimde 7 bin 425 TL olarak açıklamıştı. Gıda harcamasına ek olarak, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarının hesaplandığı yoksulluk sınırı ise 25 bin 364 TL olarak açıklandı. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 10 bin 171 TL’ye ulaştı.