Asgari ücrette kim, ne istiyor? İşçi temsilcisi TÜRK-İş’in asgari ücret beklentisi ne? İşveren temsilcisi TİSK ne diyor? DİSK’in asgari ücret önerisi ne?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 yılının asgari ücretini belirlemek için ilk toplantısını bugün yapıyor. 2023 yılının asgari ücretini belirlemek için komisyonda işveren kesimi adına TİSK, İşçi kesimi adına da TÜRK-İŞ ve kamuyu temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları masada olacak. Milyonlarca çalışanın gözü toplantıya çevrilirken işveren ve işçi kesiminin asgari ücret ile ilgili beklentileri merak ediliyor. Peki, Asgari ücrette kim, ne istiyor? İşçileri temsil eden TÜRK-İş’in asgari ücret beklentisi ne? İşveren temsilcisi TİSK ne diyor? İşte detaylar…
2023 Asgari ücreti için çalışmalar resmen başladı. Gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda. Milyonlarca çalışanın beklediği yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmalarda açıklamalar da kamuoyu tarafından dikkatle takip ediliyor. Hem işveren temsilcisi TİSK hem de işçi temsilcisi TÜRK-İş’in beklentileri ve hükümetin buradaki tutumu büyük önem taşıyor.
ASGARİ ÜCRETTE HÜKÜMET NASIL BİR POLİTİKA İZLEYECEK?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TİSK 28. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada asgari ücretli çalışan oranının yüzde 37 düzeyinde olduğunu belirterek, "Biz asgari ücreti artırdığımız zaman, reel ücretler de yeniden ayarlanıyor. Dolayısıyla ortalamayı yukarıya doğru taşıyan bir asgari ücret politikasını izlediğimizi belirtmek isterim" dedi.
ASGARİ ÜCRETTE KİM NE İSTİYOR, TARAFLAR NE DİYOR?
TÜRK-İŞ’İN ASGARİ ÜCRET İÇİN VERDİĞİ RAKAM
Katıldığı bir televizyon programında konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin en düşük 7 bin 785 lira olması gerektiğini söyledi. Ergün Atalay, "Bunun altında bir rakamı kabul etmemiz mümkün değil. Bu rakam kırmızı çizgi. Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız" dedi. Gıda fiyatlarında yaşanan artışın işçiler üzerindeki olumsuz etkisine de değinen Atalay, "Kırmızı çizgi bu onun üzerine çıkmak gerekiyor" dedi.
TİSK ASGARİ ÜCRET İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYOR?
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, son iki asgari ücretin belirlenmesinde devlet, işçi ve işveren taraflarının ortaya koyduğu üçlü mutabakatı önemsediğini vurgulayarak, bu ortak mutabakatın devam etmesi gerektiğini ifade etti. Akkol, "İşverenlerimizin razı olduğu, işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda da işletmelerimizi koruyan dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız." ifadelerini kullandı. Bir basın mensubunun, "Kulislerde, işverenin yüzde 50'nin üzerinde zamma sıcak bakmadığı söyleniyor." ifadeleri üzerine Akkol, "Bizim öyle bir açıklamamız olmadı. Bizim ağzımızdan duymadığınız şeylere hiç itibar etmeyin." dedi.
DİSK’İN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ NE?
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) de asgari ücret önerisini açıkladı. Asgari ücretin ortalama ücret olduğu gerçeğinin unutulmamasını isteyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Gerek yüksek enflasyon, gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret en az net 13 bin 200 lira olmalıdır" dedi.
ASGARİ ÜCRETE YAPILACAK ZAM ORANI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER
Asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı;
"Şu anda sağ olsun Vedat Bey ekibiyle beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. Bu çalışmalarla birlikte inşallah önümüzdeki ay ve yeni yıl, bunların arka arkaya açıklandığı aylar olacak ve buralardaki ücret politikalarımız da ne durumdaysa bunları da yine açıklayacağız. Tabii en önemlisi bunlardan asgari ücretin yeniden tespiti çalışması olacak. Bu çalışmayla birlikte de gerek sözleşmeliler gerek EYT bütün bunlar, arka arkaya yani biz 2023'e bunları da açıklayarak girmiş olacağız."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin, "Vatandaşımızın karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili olarak ezdirmeyecek güncelleme, uygun bir zamanla ve rakamla yapılıyor. Herkesin mutmain olacağı bir rakamla mutlaka yapılacaktır." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, çalışanların enflasyona ezdirmeyeceklerini söyledi.
Bilgin son açıklamasında "Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık, yüzde 50 zam vererek. O yetmedi hemen onun üzerine aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde, kümülatif olarak yüzde 94 küsur zam verdik ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız" dedi.
Zamla ilgili çeşitli iddialar ortaya atılırken Bakan Bilgin, "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" demişti.