7 yılda geliştirdiği yağı CERN’de tanıttı!
Castrol’un yeni geliştirilen Castrol EDGE Titanium yağının dünya lansmanı da işte bu CERN Globe’da yapılıyor.
CASTROL Doğu Avrupa Direktörü Ömer Dormen’in davetiyle bir grup gazeteci arkadaşımla birlikte ‘Yüksek Enerji Fiziği’nin Mekkesi’ denilen CERN’e (İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) gittik. CERN dünyanın en önemli bilim merkezlerinden. 2 bin 500 fizikçi çalışıyor CERN’de. Bu sayıya ek destek 10 bin çalışanı var. Bunlardan yalnızca 100’ü Türk.
Castrol’un yeni geliştirilen Castrol EDGE Titanium yağının dünya lansmanı da işte bu CERN Globe’da yapılıyor. Castrol’ün Avrupa’da Haziran ayında, Türkiye’de ise Eylül ayında piyasaya çıkacak Castrol EDGE Titanium adı verilen yağının farklıklarını orada dinliyoruz. Castrol’ün Dünya CEO’su Paul Waterman’ın katıldığı lansmanda zaman içinde üretilen yağlarla sağlanan gelişmeleri öğreniyoruz. Castrol Türkiye’de pazar lideri. Yüzde 30’luk bir pazar payı var. Gemlik’teki üretim tesisinin kapasitesi 150 milyon litre. Halen 100 milyon litrelik üretim yapılıyor. Üretimin yüzde 85’i yüzde 15’i ihraç ediliyor. Volkswagen, Volvo, Jaguar, Ford-Otosan, BMW gibi markalarla anlaşmaları olan Castrol Türkiye’de her yıl büyüyor. Ömer Dormen, Castrol’ün geliştirmek için 7 yıldır çalışmalar yaptığı ve lansmanı yapılan yeni yağının özelliklerini anlatıyor. Castrol EDGE Titanium İngiltere’de geliştirilmiş. Dormen, ‘Yağ motorda sürtünmeyi azaltır. Yeni yağımız bir öncekine göre yüzde 15 daha etkili. Yüzde 15 daha fazla sürtünmeyi azaltıyor. Diğer yağlara göre 145 saat daha dayanıklı’ diyor.
Otobüsteki yağ, kızartma yağı çıktı
Ömer Dormen, Gemlik’teki Castrol Merkezi’nde de Ar-Ge çalışmaları yapıldığını, 10 yıl önce Türkiye için ‘mükemmelliği yakalama’ hedefi koyduklarını ve bunu başardıklarını anlatıyor. Yağ tercihi konusunda bilinçlenmenin yaşandığını anlatırken, ‘kötü örnekler’ den de bahsediyor. Castrol’ün İngiltere’deki adresine Türkiye’deki bir otobüsten alınan yağ örneği incelenmek için gönderilmiş ve yağ ‘kızartma yağı’ çıkmış. Ne yazık ki bu örnekler Türkiye için şaşırtıcı gelmiyor.