2018’in gündemi dolar ve asgari ücret
Perakende sektöründe yaşanacakları değerlendiren TAMPF Başkanı Özerkan, “2018’de asgari ücret ve doları çok sık konuşacağız. Nakit akışı ve maliyet kontrol projeleri daha da önem kazanacak” dedi
Bu yıl 17’inci kez düzenlenen Perakende Günleri, ‘Perakendenin Yeni Dünyasını Yakalamak’ temasıyla başladı. Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan, yaptığı konuşmada Türkiye’de perakende sektörünün büyüklüğünün 830 milyar liraya yükseldiğini belirtti. Özerkan, “Perakende sektörü, istihdam sağlamada hizmet sektöründe 1’inci, Türkiye’de de 2’nci sektör. Türkiye’deki istihdamın yüzde 13.6’sı perakende sektöründen geliyor. Son 10 yılda sektör, Türkiye ortalamasının yaklaşık 2.5 katı kadar büyüdü” diye konuştu.
2018 yılında asgari ücret ve doların çok sık konuşulacağını belirten Özerkan, sektör için nakit akışı ve maliyet kontrol projelerinin önem kazanacağını açıkladı. Özerkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketicilerin yüzde 60’ı internet üzerinden işlem yapıyor. Elektronik ticaret arttıkça, geleneksel perakendede kapasite fazlası ortaya çıkıyor. Bu kapasite fazlası da maliyetler üzerinde baskı yapıyor, kâr havuzunu daraltıyor. 5 yıl içinde insan maliyetleri, mağazacılık faaliyetleri, otomasyonu kullanarak yüzde 30 azalacak.”
Kuralları değiştirdik
‘Oyunun Kurallarını Değiştirmek’ başlıklı konuşma yapan Skype’ın yaratıcılarından Jonas Kjellberg, “Bugüne kadar kurduğum 15 şirketin birçoğunu Yahoo’ya sattım. Kendi hissedarlarıma da anlatana kadar çok zorlandım çünkü; internetten ayakkabı satma fikrini yadırgadılar. İnternetten ayakkabı alıyorsunuz ancak deneyemiyorsunuz. Ancak hiç de fena gitmedi. Benim için olay buydu: Oyunun kurallarını değiştirmek…” dedi. Kjellberg, i-Cloud’un Başkanı iken firmayı Apple’a satmıştı.