200 milyar $ gelir
Türkiye’de geçen yıl 5 milyar dolarlık konut alan yabancılara gayrimenkul alımında tanınacak oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörü heyecanlandırdı. Düzenlemeyle konut satışının 2 milyon adedi, gelirin 200 milyar doları bulabileceği belirtiliyor.
Türkiye’de her yıl daha fazla sayıda konut alan yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle konut satış adedinin 2 milyonu, Türkiye’ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde. Türkiye’de geçen yıl ülke genelinde yabancıya yaklaşık 23 bine yakın konut satılırken, 5 milyar dolar gelir sağlanmıştı. Sektör temsilcileri, düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çarpan etkisi yüksek
Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye’nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi. İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışında 2 milyonu geçtiğini dile getiren Taş, Türkiye’nin yabancıya konut satış potansiyelinin bu ülkelerden yüksek olduğunu vurguladı.
Ortalama 100 bin dolar
Taş, gayrimenkul alan kişinin çocuğunu Türkiye’de okutacağını, tedavisinin, ticaretinin burada olacağını anlatarak, gayrimenkul satışının çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu aktardı. Türkiye’nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, “Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır. Coldwell Banker Türkiye olarak yeni düzenlemenin hizmet verdiğimiz İspanya, Dubai ve Kanada’da olduğu gibi ülkemizde de çok büyük satış adetlerine ulaşmamızı sağlayacağını öngörmekteyiz” ifadesini kullandı.
İngilize rakip oluruz
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, oturum izni ve vatandaşlık hakkı gibi avantajların yabancılara satış trendini kat ve kat güçlendireceğini söyledi. Türkiye’nin gerek konumu gerek ekonomik altyapısı ve finansal hizmet kapasitesiyle gelecek yıllarda yabancılara satış konusunda İngiltere ile yoğun bir rekabete girebileceğini dile getiren Akbal, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’deki toplam konut stokunun yüzde 0.7’sine yakını yabancı vatandaşların mülkiyetindedir. Yıllık mülk satışından sağlanan gelir yaklaşık 4.5 milyar dolar. İngiltere’deki toplam konut stokunun yüzde 10’undan fazlası yabancı vatandaşların mülkiyetindedir. 2 milyon adet. Yıllık yabancılara mülk satışından sağlanan gelir 40-50 milyar dolar aralığındadır. Dolayısıyla Türkiye’ye 5 katından daha fazlası gelebilir.”
Döviz yağar
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancılara konut, iş yeri ve ticari gayrimenkul satın alma imkanı sağlayan Mütekabiliyet Yasası’ndaki düzenlemelerin sektöre önemli bir katma değer sağlayacağını en başından beri söylediklerini aktardı. Gayrimenkul sektörünün yabancı yatırımcılar için cazip hale getirilmesi yle ülke ekonomisine çok yüksek döviz girdisi sağlanacağını dile getiren Durbakayım, Mütekabiliyet Yasası çıktıktan sonra başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa ve birçok ülkeden gelen talepler sonucunda yabancıya yönelik konut satışlarının son 4 yılda yüzde 100 oranında artarak 20 bin sınırına ulaştığını bildirdi. Durbakayım, bu kapsamda değerlendirildiğinde yabancıya gayrimenkul satışına getirilen teşvikleri desteklediklerini vurguladı.
200’den fazla sektöre yarar
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, söz konusu düzenlemenin hayata geçirilecek mega projelerle birlikte Körfez sermayesinin Türkiye’ye yatırımlarında ciddi bir artış olacağını bildirdi. Son yıllarda yabancı yatırımcıların özellikle İstanbul’u Avrupa başkentleri ile karşılaştırdığını dile getiren Kabadayı, “Bu yasanın etkisi gayrimenkul sektörü ile birlikte özellikle bankacılık sektörünü de hareket getirecektir. İnşaat sektörünün alt sektörlerini de düşündüğümüzde, 200’den fazla alt sektör için oldukça iyi bir gelişme olduğunu düşünüyoruz” dedi.