17 milyar liralık torba
Devlet torba tasarı ile 17.3 milyar liralık alacaktan vazgeçiyor. İstihdama sağlanacak vergi ve prim desteği 9 milyar lirayı bulacak. Makineye KDV muafiyetinin maliyeti 1 milyar lira olacak
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba tasarının devlete maliyeti, 17 milyar lirayı aşacak. Maliye Bakanlığı, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili “etki analiz tablosu” hazırladı. Buna göre, tasarı ile getirilen düzenlemelerin devlete toplam maliyeti, 17 milyar 298 milyon 228 bin lira olacak. İşte bazı desteklerin devlete maliyeti:
- Torba tasarıyla istihdamın korunması amacıyla özel sektör işverenlerine asgari ücret desteği verilerek yıllık yaklaşık 9 milyar liralık gelirden vazgeçilecek.
- Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin, yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayisinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası getiriliyor. Düzenleme ile 1 milyarlık sağlanacak.
- Çeyiz desteğinin artırılması ve bu alanda tasarrufların özendirilmesi için devlet katkısı oranı yüzde 20’den yüzde 25’e, azami katkı da 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltiliyor. Bu düzenlemenin devlete getirdiği ilave maliyet 64 milyon lira olacak. Ücretli öğretmenler sözleşmeli öğretmenliğe geçiriliyor.
- 5 bin öğretmeni kapsayan bu düzenlemenin devlete maliyeti
224 milyon lira olacak.