% 15.5’e çıkan işsizliğe 3 ayaklı paketle savaş
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik paketin detaylarını açıkladı
81 ilin valisi toplum yararına çalışma çerçevesinde bölgesinde yapılabilecek işleri belirleyecek. Söz konusu işlerde 6-8 ay süreyle işsizler çalıştırılacak
Vasıfsız işsizlere yönelik mesleki eğitimler hızlandırılacak. İlk hedef 100 bindi. Halen 33 bin kişinin eğitimi sürüyor. Yeni hedef 300 bin olarak belirleniyor.
İşini kaybeden ve işsizlik ödeneği alanlar, işlerine geri dönerler ya da yeni bir iş bulurlarsa, işverene yük olarak görülen primleri İş-Kur tarafından karşılanacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan yeni “İstihdam Paketi”nin önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağını ve detaylandırılacağını açıkladı. Çelik, ekonomik krize önlem amacıyla hazırlanan paketin içeriği hakkında bilgi verirken, “Toplum yararına çalışma projesi dediğimiz ya da geçici iş yaratma projesi olacak. Ayrıca 6-8-10 aylık sürelerde işini kaybeden vatandaşlar işsizlik ödeneğini almaktadırlar. İşsizlik ödeneğini hak edenlerin, işlerine geri dönmeleri halinde bu süreleri kapsayacak işsizlik ödeneğinin karşılığı İş-Kur tarafından karşılanmasını sağlayacak çalışmalarımız var” dedi.
“Bizim bakanlık olarak hazırladığımız çalışma henüz Bakanlar Kurulu’na sunulacak seviyeye gelmedi. Orada değerlendirilerek şekillenecek.” şeklinde konuşan Bakan Çelik işsizlikle mücadele kapsamında düşündükleri 3 ayrı projeyi şöyle özetledi:
“Paketin ilk ayağının içeriği şu; toplum yararına çalışma projesi dediğimiz ya da geçici iş yaratma projesi. 81 ilde valilerle görüşmeyi, valilerin toplum yararına çalışma çerçevesindeki işlerle ilgili tespitleri ve bu konuda bizim yapacağımız çalışmalarla bütünleşmesiyle oluşacak bir çalışma olacak.
Ayrıca ikinci ayakta mesleki eğitimleri sıklaştıracağız. Mesleki eğitimle ilgili önemli tahsis kaynağı yapmıştık. Bu kaynağın artırılması ile ilgili daha yaygın bir mesleki eğitimin bu kriz döneminde gerçekleşmesi ile ilgili bir çalışmamız vardı. Hedefimiz 100 bin kişiydi. 2009 ilk çeyreğinde 33 bin kişi mesleki eğitim aldı ve bir kısmı da almaya devam ediyor. Fakat bunu yeterli bulmuyoruz Kriz dönemi açısından. Milli Eğitim Bakanlığımız ile birlikte bu mesleki okullarında tatil olacağını dikkate alarak çok daha yaygın bin kaç katını kapsayacak şekilde gerekirse kapasitemizi 300, 400 binleri zorlayacak şekilde yaygın mesleki eğitimin yapılması da çalışmalarımızdan bir tanesidir.
Yeni istihdam paketinde üçüncü bir çalışma da krizden dolayı işini kaybeden vatandaşlarla ilgili. Bunlara işsizlik ödeneği veriliyor. Şayet bu vatandaşlarımızın yeniden işe alınmaları durumunda primlerinin yine İş-Kur tarafından ödenmelerini planladıkl. Bunu sağlayacak çalışmalar yapıyoruz.”
Çelik, “Bu proje ne zaman uygulanacak” sorusuna, “Bu konulara karar verilince çok zaman alacak hususlar değil. Önce karar aşaması noktasındayız. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak” karşılığını verdi.
Çelik, toplum yararına ve kriz dönemine has bir çalışma olduğunu belirterek, “Bunun detaylandırılması ve neticesinin sunumu Bakanlar Kurulu kararından sonra olacak. Burada amaç, işsizlerin zamanlarını kahvehanelerde değil, mesleki eğitim kurslarında meslek edinmelerini sağlamak ” dedi.