120 TL verginin gözden geçirilme zamanı geldi!
Avea CEO’su Erkan Akdemir, “Türkiye’de vergi rejimi pahalı telefonları teşvik eder hale geldi. Şu anda 120 TL seviyelerindeki maktu verginin gözden geçirilmesinin zamanı geldi” dedi.
Türkiye’de vergi rejiminin pahalı telefonları teşvik eder hale geldiğini söyleyen Avea CEO’su Erkan Akdemir, “Rejim ucuz telefonların satın alma maliyetini artırır hale geldi. Geçmişte belli anlamı olan ve şu anda 120 TL seviyelerinde bulunan maktu verginin gözden geçirilmesinin zamanı geldi” dedi.
Barcelona’da Türk gazetecilerle biraraya gelen Akdemir, cep telefonu ithalatının iddia edildiği gibi cari açığı artırmadığını da savundu. Akdemir, “Bana göre cari açığı artırmıyor. Yurtiçinde üretilen telefonlardan da AB’ye uyum çerçevesinde ithalattaki gibi vergi alınması ne kadar doğru?” değerlendirmesini yaptı. Elektronikten demir çeliğe birçok sektörde yerlilik oranının da tartışılabileceğini kaydeden Akdemir, “Yine de bunu iyi kullanalım, teşvik edelim. Yerli üretim doğru bir adımdır. Fatih Projesi ile yolu açılmıştır. İyi niyetli ve cesur yatırımcıların önünün açılması anlamında maktu vergiyi iyi değerlendirelim. Dünyanın hiçbir yerinde devlet eliyle bu kadar büyük bir pazar açılmadı. Bu fırsatı iyi kullanalım “ diye konuştu.
Büyümeyi engelliyor
GSMA Kongresi’nde gündeme gelen 25 ve 50 dolarlık cep telefonlarını değerlendiren Akdemir, “Bu telefonlar Türkiye’ye ne kadar fiyata gelecek dersek 300 TL bandından aşağı olmaz. Bu da vergilerden kaynaklanıyor” dedi.
Konuşma üzerindeki vergileri dile getirmekten artık yorulduklarını da dile getiren Akdemir, ara bağlantı ücretlerinin düşmesini piyasayı küçülttüğü için eleştirdiklerini vurguladı. Akdemir, ara bağlantı ücretlerindeki düşüş yüzünden Avea’nın büyüme rakamının yüzde 15 olacakken yüzde 11 olarak gerçekleştiğini belirtti. 4G ile ilgili gelişmelere de değinen Erkan Akdemir, şöyle devam etti:
Önemli olan niyet
“4G’de ortak altyapı kullanımı bizim de arzumuz. Çünkü Türkiye’de 4G için ortak altyapı kullanımı çok fizibl. Ortak altyapı sadece Türkiye için değil hem ekonomi hem kullanıcı açısından en doğru model. Biz geçen yıl 750 milyon, ondan önceki yıl 800 milyon lira yatırım yaptık ve bunun büyük bölümü 3G’ye gitti. Altyapı ortak kullanılsaydı daha farklı olurdu. ‘G için de aynı şey geçerli. Evet bir altyapı var ama bu hiç kayda değer bir yatırım yapmayacağımız anlamına gelmiyor. 3G için yapılan yatırımların hepsi 4G için de yapılacak. Önemli olan niyet, herşeyin formülü bulunur. Altyapı paylaşımı büyük bir sorun. Ortak paylaşımı teşvik eden bir yapı üzerinde çalışılıyor. Doğru bir yaklaşım olduğunda biz de destekleriz.”
İTO, İstanbul için bastırıyor
Erkan Akdemir, GSMA’in ziyaretçilere kapalı toplantıların gündeminin satırbaşlarını. Dünya çapında mobil sektörün büyümesinden yüksek vergilere, frekans kullanımından yatırımlara birçok konunun ele alındığını belirten Akdemir, Barcelona’dan sonra kongrenin İstanbul’da yapılmasının da gündeme geldiğini belirtti. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Başkan İbrahim Çağlar liderliğinde bir ekiple sunum yaptığını kaydeden Akdemir, “İTO epeydir bu kongreyi İstanbul’da yapmak istiyor. Toplantı yapıldı, ben de katıldım. Konu somut bir biçimde ele alındı” dedi.
Pazarın büyümesini katladık
Üç operatörün açıkladığı yılsonu sonuçlarını değerlendiren Erkan Akdemir, sektörün iyi bir yılı geride bıraktığını anlattı. Anons edilen rakamlara göre abone pazarının yüzde 3, servis geliri pazarının yüzde 7 büyüdüğünü kaydeden Akdemir, şunları söyledi: “Biz abone pazarında yüzde 8, servis geliri pazarında yüzde 11 büyüdük.
1 milyon 42 bin abone kazandık. Rakiplerimizden biri 170 bin abone kazandı, biri 1 milyon 86 bin abone kaybıyla yılı kapattı. Faturasız pazarı yüzde 1 küçüldü, faturalı pazarı büyüdü. Bu alanda en yüksek büyüme bize ait. İki operatörün akıllı telefon penetrasyonu yüzde 30’lardeyken bizde yüzde 37. Fatruralı abone sayısı oranı bizde yüzde 45 iken rakiplerimizde yüzde 37 ve yüzde 40. Kişi başına konuşma geliri ise bizde 22.3 iken rakiplerimizden birinde 21.3, birinde 21.7 TL”