Gazete Vatan Logo

114 milyon metreküp doğalgaz cepte kaldı!

Ali Babacan bankacıları heyecanlandırdı..

Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin, “5 yıldır ev ve işyerlerine ısı yalıtımı için kredi veriyoruz. Bu sayede 114 milyon metreküp doğalgazın parası Türkiye’de kaldı” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın enerji verimliliği alanında yeni teşvikler verileceği yönündeki açıklaması bankacıları heyecanlandırdı. Babacan’ın “Sanayi tesisisinde verimlilik için yatırım yapanlara 5. Bölgede yatırım yapmış gibi teşvik vereceğiz. Ayrıca konutlarda ısı yalıtımı yaptırmak isteyenlere de uygun finansman olanakları oluşturacağız” şeklindeki sözleri finans sektörünü hareketlendirdi.

Türkiye’de ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu alanında ilk harekete geçen banka Şekerbank oldu. 2009 yılından bu yana müşterilerine ‘EKOkredi’ adını taşıyan özel bir kredi sunan banka 50 bin müşteriye yarım milyar liradan fazla kredi kullandırdı.

Binalarda yalıtım yok

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, “Türkiye’deki elektriğin yüzde 40’ı binalarda tüketiliyor. Tüketimin geçtiğimiz yıl 242 milyar kwh olduğunu düşündüğümüzde yaklaşık 97 milyar kwh elektrik evlerde tüketildi” dedi ve ekledi:

“Buna karşın binaların yüzde 85’inde ısı yalıtımı bulunmuyor. Halbuki binaların dış cephesine çatısına ya da tesisatına ısı yalıtımı yapıldığında, hem ısıtma-soğutma giderlerinde, hem de enerji sarfiyatında önemli oranda tasarruf elde edilebiliyor.”

Yapılan projeksiyonlara göre Türkiye’nin enerji tüketimi 2020 yılında bugünkünün tam 2 katı olacak. Bu da enerji talebinin yüzde 75’ini ithalatla karşılayan Türkiye’nin faturasının daha da kabaracağı anlamına geliyor.

45 bin kişi bilgilendirildi

Enerji faturası sorununa kalıcı çözüm üretmenin yolunun enerji tasarrufu ve verimliliğinden geçtiğini anlatan Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin, “EKOkredi kapsamında şimdiye kadar 47 il ve ilçede ticaret

ve sanayi , esnaf ve sanatkar ve ziraat odalarıyla 83 protokol imzaladık. 45 bini aşkın esnaf, küçük işletme ve çiftçiyi enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda bilinçlendirdik” diye konuştu.

Kredinin finansmanı yurtdışından

Şekerbank’ın enerji verimliliği çalışmaları uluslararası finans çevrelerinden de destek görüyor. Alman Kalkınma Bankası KfW ve Avusturya Kalkınma Bankası OeEB; AB üye ülkelerinin kalkınma bankalarının fonladığı GGF (Green for Growth Fund) ve yine AB ülkelerinin kalkınma bankaları ile çok uluslu kalkınma bankalarının fonladığı GCPF (Global Climate Partnership Fund) ve Hollanda Kalkınma Bankası FMO Şekerbank’a EKOkredi ürünlerinin fonlamasına yönelik uzun vadeli finansman sağlıyor.



510 milyon lira kredi kullandırdı

Bu konuda sektörde ilk adımı Şekerbank’ın attığını ve 2009 yılında ‘EKOkredi; Enerjiyi ve Emeği koruyan kredi’yi geliştirdiklerini anlatan Genel Müdür Meriç Uluşahin, “Enerji tasarrufu yatırımları konusu, ülkemizde yeni gelişen bir alan. Biz büyük çaplı yatırım projelerinden ziyade çiftçiyi, esnafı, üreticiyi, konut sahiplerini enerji verimliliği kavramıyla tanıştırdık. Küçük tutarlar ama yüksek adetlerle verilen EKOkredilerle binlerce kişi tasarrufu yaşayarak öğrenmiş oldu” diye konuştu.

Uluşahin’in verdiği bilgilere göre, EKOkredi kapsamında bugüne kadar 47 şehirde toplantılar düzenlendi. EKOkredi ile enerji verimliliği için 510 milyon lirayı aşan finansman desteği sağlandı. 43 bin 836 bireysel müşteri ve 5 bin 726 KOBİ, esnaf, çiftçi ve küçük işletme EKOkredi’den yararlandı. Bu kapsamda 37 bine yakın konut yalıtıldı ve 114 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu sağlandı. EkoKredi’yi bireysel, ticari,

tarım ve işletme seçenekleriyle sunduklarını anlatan Uluşahin, “EKOkredi bireysel/apartman yönetimi kredileri ile 4 aya kadar ödemesiz ya da üç ayda bir ödemeli olmak üzere iki ödeme seçeneği sunuyoruz. EKOkredi ticari ile 60 aya kadar varan

vade ve 2 yıla kadar geri ödemesiz seçeneklerimiz mevcut. EKOkredi tarım ile de hasata endeksli ödeme seçeneğiyle birlikte 60 aya varan vadeler bulunuyor. EKOkredi işletme ile de 60 aya varan vadeler uyguluyoruz” dedi.

Haberin Devamı