Gazete Vatan Logo

Türkiye ve ABD, PKK’ya ortak operasyon planladı

Amerika’nın en saygın gazetelerinden Washington Post, PKK’nın lider kadrosunun çökertilip örgütün başsız bırakılması için ABD ve Türkiye’nin bir ortak operasyon planladığını, bununla ilgili bilginin de Amerikan senatörlerine aktarıldığını duyurdu

Washington Post’ta dün Robert Novak imzasıyla yayınlanan “Bush’un Türk kumarı” başlıklı köşe yazısı dün gündeme damgasını vurdu. Gazetenin en önemli ve kıdemli köşe yazarlarından Robert Novak tarafından kaleme alınan yazıya göre ABD ve Türk ordusundam üst düzey generallerin planda aşama kaydetmesinin ardından sıra konuyla ilgili Amerikan senatosuna bilgi vermeye geldi. (Amerikan yasalarına göre operasyonlar gizli bile olsa Senato’da özellikle savunma ve güvenikle ilgili komitelere başkanlık eden üst düzey senatörlere bununla ilgili bilgi verilmesi gerekiyor.) Bu bilgilendirme görevi ise daha önce Amerika’nın Türkiye büyükelçiliğini de yapan ve şu anda Savunma Bakanlığı’nın 3 numarası konumunda bulunan Eric Edelman’ın oldu. Edelman, geçtiğimiz hafta birkaç senatörle bir araya gelerek planı anlattı. O ana kadar Edelman’ın böyle bir bilgi vereceğinden habersiz olan senatörler plan karşısındaki şaşkınlıklarını gizleyemedi.


Senatörler kaygılandı
Edelman Türk ve ABD özel timlerinin katılacağı PKK operasyonunun amaçlarını, “PKK’nın Kuzey Irak’taki elebaşlarının yakalanması, örgütün başsız kalması ve Türkiye’nin terörle mücadelesine bu şekilde destek verilmesi” olarak açıkladı. Bu şekilde Türkiye’nin kuzey Irak’a bir sınırötesi askeri operasyon düzenlemesinin de önüne geçileceğini vurguladı. Brifingi dinleyen senatörlerin ilk sorusu bu operasyonun riski düzeyi oldu. Edelman ise, “Böyle bir gizli operasyonun başarıya ulaşacağından eminiz. Ayrıca daha sonra Amerika’nın rolü de gizli tutularak kendimizi işin içinden sıyırabileceğiz” yanıtını verdi. Senatörler Irak savaşındaki en büyük müttefik olarak gördükleri Kürtler’in buna tepki gösterebileceği kaygılarını dile getirseler de Edelman’ın sözleri üzerine biraz daha yumuşadılar.

Kürtler’in hamlesi ne olur?
Novak bu bilgileri verdikten sonra bu tür bir operasyona karşı olduğunu da belirtmeyi ihmal etmedi. Amerikalı yazar, “Irak ve Afganistan’daki zorluklar bu tehlikeli ve kuşkulu yeni operasyon konusunda Bush yönetimini yıldırmamışa benziyor. Ancak bu kumar büyük bir risk ve başarısızlık riskini de beraberinde getiriyor” ifadesini kullandı. Olası bir PKK operasyonunda Kürtler’in hamlesinin ne olacağının da dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

ROBERT NOVAK: CIA’daki ajan skandalının baş aktörüydü
ABD’nİn en deneyimli Washington muhabirlerinden olan Robert Novak, başkentin perde arkasında yaşanan olaylara hakimiyeti nedeniyle basın camiasında “Karanlıklar Prensi” olarak tanınıyor. Washington Post gazetesinde yazdığı köşe yazısı yerel gazetelerde de yayınlanan 76 yaşındaki Novak, CNN’de 25 yıl yorumculuk yaptıktan sonra 2005 yılında kanalla kavga ederek Fox ve NBC kanalları için çalışmaya başladı. Demokrat Parti üyesi olan Novak’ın vergi yasası gibi konularda muhafazakarlara yakınlık göstermesi, diğer yandan Irak Savaşı’nın en büyük muhaliflerinden olması kendisine “paleo-muhafazakar” takma adının verilmesine neden oldu. Novak adından en çok, CIA ajanı Valerie Plame’nin adını yazan ilk kişi olarak bahsettirdi. Sonradan, Dönemin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Richard Armitage’ın, Plame’nin ismini Bush’a muhalif olan kocasından intikam almak için Novak’a sızdırdığı ortaya çıktı. Yahudi olarak doğan Novak, 1998’de, 67 yaşında Katolik oldu.

Pentagon: PKK konusunda Türkiye ile çalışıyoruz
Washington Post’ta yayınlanan köşe yazısı Pentagon’un günlük basın toplantısında da gündeme geldi. Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, haber hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak “PKK problemi” konusunda Türkiye ile ortak bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Whitman, PKK’nın ciddi bir sorun olduğunu, hem Irak hem de Türk hükümetleriyle bu sorunun aşılması için çalışıldığını söyledi.

İLGİLİ HABERLER

ABD'den ne "evet", ne "hayır"

Bağış’ın çıkışına yanıt mı?

Haberin Devamı