Gazete Vatan Logo

İsrail medyası duyurdu! ‘Hamas lideri Yahya Sinvar öldürüldü’ iddiası

Orta Doğu'da dört ülkede birden patlama sesleri duyuldu, İsrail ordusu ise Akdeniz'den yaklaşan bir kamikaze SİHA'yı düşürdüğünü açıkladı. El Mesira televizyonunun duyurduğu saldırının detaylarını ise, ABD ordusu sabaha karşı açıkladı. Öte yandan İsrail medyası Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü öne sürdü.

İsrail medyası duyurdu! ‘Hamas lideri Yahya Sinvar öldürüldü’ iddiası

Gazze Şeridi'ni yok edip yeni hedef olarak Lübnan'ı belirleyen İsrail, diğer yandan Akdeniz kıyısındaki Suriye şehri Lazkiye'yi vurdu. ABD ise Orta Doğu'daki savaşa B-2 bombardıman jetleriyle katıldı.

İSRAİL BASINI: YAHYA SİNVAR ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail basını, Yahya Sinvar'ın öldüğünü iddia etti. İsrail ordusu ise bu ihtimali araştırdığını belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada "Yahya Sinvar'ın ölüp ölmediği kontrol ediliyor" denildi.

ABD ORTA DOĞU'DAKİ SAVAŞA B-2 UÇAKLARIYLA KATILDI

Kasım 2023'ten bu yana Kızıldeniz'de seyreden gemileri hedef alan ve yanı sıra başkent Tel Aviv dahil İsrail şehirlerini vuran Yemenli Husiler, ABD ile adı konulmamış bir savaş yürütüyor.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon Babülmendep Boğazı çevresinde savaş gemileriyle devriye gezerken, Amerikan ve İngiliz savaş uçakları da 2024'ün ilk günlerinden bu yana Yemen topraklarında hava saldırıları gerçekleştiriyor.

Uluslararası görev gücü ya da hava bombardımanları Husileri durduramadı. İran destekli grup İsrail'in başkenti Tel Aviv'e yaz mevsiminde kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA), Eylül ayında ise balistik füzeyle vurmayı başardı.

Haberin Devamı

2 bin kilometre uzaktan Tel Aviv'in vurulmasının yanı sıra Husiler, İsrail'in en güneyindeki Eilat şehrini defalarca hedef aldı. Kızıldeniz kıyısındaki tatil merkezi, neredeyse bir yıldır kamikaze drone ve füzelerin hedefi oluyor.

İngiltere ile birlikte Yemen'i vuran ABD ise, saldırılarda ilk kez ünlü bombardıman uçağı B-2'yi kullandı. Husilere yakınlığıyla bilinen El Mesira televizyonu, gece yarısı Yemen'in başkenti Sana ve Saada şehirlerinin saldırıya uğradığını bildirdi.

ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), sabah saat 05.49'da resmi açıklamayla saldırıyı duyurdu.

CENTCOM, Husilerin kontrolündeki Yemen'in batısında birden fazla yeraltı silah tesisinin hedef alındığını bildirdi. Açıklamaya göre, B-2 bombardıman uçaklarının havalandığı saldırılarda yeraltındaki füzeler de vuruldu.

B-2'lerin saldırılarda Mark-84 adı verilen bir tonluk bombalar attığı bilgisi var.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise B-2'lerin beş ayrı silah tesisine 'hassas' saldırılar gerçekleştirdiği bilgisini verdi, yerin ne kadar altına gömülmüş olursa olsun hedefleri vurabileceklerinin altını çizdi. Bakan Austin, hayalet uçak olarak da bilinen B-2 Spirit'lerin kullanılmasının ABD'nin küresel saldırı yeteneklerini gösterdiğini de ekledi.

Husiler Yemen'in en büyük limanı Hudeyde dahil ülkenin batısını kontrol ediyor. Yemen'deki iç savaşta merkezi hükümetin yenilgiye uğratılmasını, Suudi Arabistan'ın başını çektiği Arap koalisyonuyla verilen savaş izledi. Arap Yarımadası'nın en fakir ülkesi Yemen'de yıllarca süren savaş, yüz binlerce kişinin bombalamalardan ya da açlıktan ölümüne neden oldu.