SGK resmen duyurdu! Emeklilik süresi uzuyor, tazminat, rapor parası ve yıllık izin hakkı ile ilgili flaş detay
Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal medya üzerinden vatandaşları uyardı. Veriler tek tek açıklandı. Emeklilik sürecini etkiliyor. Çalışanların başta sağlık olmak üzere pek çok hizmetten yararlanmasını engelliyor. Tazminat ve yıllık izin hakkı bulunmuyor. Kayıt dışı olarak çalışanlar hem çalıştıkları süre içinde hem de sonrasında pek çok hak kaybına uğruyor.
Çalışma hayatına başlayan herkes bir süre çalıştıktan sonra ne zaman emekli olacağını araştırmaya başlıyor. Erken emekliliğin yollarını arayanlar kimi zaman, olması gerekenden daha geç emekli olabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu emekliliği de etkileyen sahte sigorta ile ilgili vatandaşları uyardı.
İş arayışındaki kişiler istedikleri şartlarda iş bulamamaları durumunda kendilerine sunulan şartları kabul etmek zorunda kalabiliyor. Çalışanlar bilerek sigortasız çalışmayı kabul edebiliyor. Kayıt dışı çalışanlar hiçbir sosyal güvenceye sahip olmadan çalışıyor. Ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanamayan çalışanlar işten çıkartılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatı alamıyor. SGK'lı tüm çalışanların sahip olduğu senelik izin ve rapor hakkı da kayıt dışı olarak çalışanlar için geçerli değil.
Sigortasız çalışanların en büyük dezavantajlarından biri ise emeklilik sürecini etkilemesi. Emeklilik süresi kayıt dışı olarak çalışılan süre kadar uzuyor.
İş verenler çalışanlardan habersiz de sahte sigortalılık başlatabiliyor. Çalışanların sigorta dökümünden bilgilerini kontrol etmesi gerekiyor. Sigortada K, S ve Ş kodu süpheli sigorta kodlarını oluşturuyor.
K Kodu her ay düzenli olarak prim hizmet belgesi göndermelerine rağmen SGK’nın gönderdiği yazıları tebellüğ etmeyen, primlerini ödemeyen veya cüzi tutarda ödeyen işyerlerini ifade ediyor.
S Kodu sahte iş yerlerinde geçen hizmet süreleri ile gerçekte herhangi bir iş yerindeki “fiili çalışma olmadan sahte sigortalılık bildiriminin” olabileceği fiili çalışmaya dayanmayan ve kuvvetle muhtemel sigortalılık sürelerinin iptal edilmesi sonucunu doğuran bir kod.
Ş Kodu şüpheli iş yerlerinde geçen ve sigortalılık bildirimi yapılan iş yerleri üzerindeki kod olmakla birlikte, bu kod ile bildirilen sigortalılık döneminin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı üzerinde şüpheler olması nedeni ile, bu kod ile bildirilen hizmet süreleri çoğu zaman iptal ediliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada son veriler paylaşıldı. 'Sahte sigortalılığa ortak olmayın' denilerek yapılan paylaşımda, sahte iş yeri ve sahte sigortalı tespit projesi kapsamında Haziran 2022 itibarı ile 1.631 sahte iş yeri, 100.391 sahte sigortalının tespit edildiği duyuruldu. Toplam 8.775 TL kamu zararının önüne geçildiği vurgulandı.