Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı taksitle ödenebilir
Aynı iş yerinde bir yıldan daha uzun süre çalışan ve işveren tarafından işine son verilen tüm çalışanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. İşveren ve çalışanın anlaşması durumunda kıdem tazminatı taksitli olarak ödenebiliyor.
Çalışma hayatında en çok tartışılan konulardan birisi kıdem tazminatı. Yasalar çalışanlar için önemli bir güvence olarak bu sistemi kurmuş ama belli şartlar da koymuş. En önemlisi de en az 1 yıl çalışmış olmak ve kendi isteği dışında (belli şartlar hariç) işten ayrılmak gerekiyor. Peki kıdem tazminatı hesabı nasıl yapılıyor? Mevcut durumda kıdem tazminatı hesaplanırken şu formül uygulanıyor: Çalışılan süre X brüt maaş (Tavan: 6.017 TL)= Ödenecek tazminat. Burada ortaya çıkan miktardan damga vergisi dışında hiçbir kesinti yapılamıyor.
BRÜT MAAŞ YÜKSELTİLEBİLİR
Tazminatın ne kadar ödeneceğini 'brüt maaş' belirliyor. Fakat tazminatta ödenen tutarı yükseltmeniz mümkün. Çünkü brüt maaş sadece maaşınızdan değil, size düzenli olarak yapılan tüm ödemelerden oluşuyor. Burada ödemelerin ya da yardımların devamlılık arz etmesi, kesin olması, işyerinde kullanılmak üzere verilmemiş olması gerekiyor. Düzenli ödenen primler, telifler, ikramiyeler de brüt maaşa eklenmrlidir. Örneğin, işveren, her yıl düzenli olarak Ramazan kolisi veriyorsa; bu da kıdem tazminatına esas ücrete dahil edilir.
KIDEM TAZMİNATI TAKSİTLE ÖDENEBİLİYOR
İşçinin kıdem tazminatına hak kazanması durumunda, kıdem tazminatı ödemesinin nakit olarak tek seferde yapılması gerekiyor. Tutar, iş sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren geriye doğru hesaplanıyor. Ancak işveren kıdem tazminatı ödemesini taksitle ödemek isterse bunu çalışana bildirmesi ve onun da bu talebi kabul etmesi gerekiyor. Bu durumda ödeme taksitle yapılabiliyor ve işçinin taksitlendirilerek ödeme için faiz talep etme hakkı da bulunuyor. Ancak bu hakkın kullanılması için ihtirazi kayıt bulunması gerekiyor. Eğer işveren kıdem tazminatını ödemeyi geciktirirse bu durumda faiz uygulanıyor ve bu faiz mevduata uygulanan en yüksek faiz olarak belirleniyor. Bu gecikme faizi de sözleşmenin fesih tarihinden itibaren hesaplanıyor.
- kıdem tazminatı nedir
- kıdem tazminatı 2019
- kimler kıdem tazminatı alır
- kıdem tazminatı taksitle ödenir mi
- kıdem tazminatı nasıl hesaplanır
- eksik kıdem tazminatı
- eksik kıdem tazminatı ödemesi
- eksik kıdem tazminatı ödemesi ne yapar
- kıdem tazminatı kimlere ödenir
- kıdem tazminatı vergi iadesi
- kıdem tazminatı brüt
- kıdem tazminatı almak için
- kıdem iade
- kıdem 2019
- kıdem tazminatı şartları
- kıdem tazminatı tavaını
- kıdem tazminatı nasıl hesaplanır 2019
- kıdem tazminatı hesaplama