Memurların ödül almasının şartları nelerdir? Ödül tutarı nasıl hesaplanır?
Memurlar, çalışma hayatında gayret ve çabalarından dolayı ödüllendirilebiliyor. Fakat bu ödüllendirme yapılırken belirli şartlar aranıyor. Peki memurların ödül almasının şartları nelerdir? Ödül tutarı nasıl hesaplanır? Değerlendirme ölçütü olmadan ödül verilebilir mi? İşte detaylar…
Memurlar, görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmalarından dolayı başarılarının karşılığında ödüllendirilebiliyor. Fakat bunun için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki memurların ödül almasının şartları nelerdir? Ödül tutarı nasıl hesaplanır? Değerlendirme ölçütü olmadan ödül verilebilir mi? İşte konuyla ilgili merak edilenler…
MEMURLARIN ÖDÜL ALMASININ ŞARTLARI NELERDİR?
657 sayılı Kanun'un başarı, üstün başarı değerlendirmesi ve ödülü düzenleyen 122'nci maddesinde konu bütün detaylarıyla açıklanmıştır. Buna göre; Görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle;
1- Kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında,
2- Kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında,
3- Kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde, somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilen memurlara, merkezde bağlı veya ilgili bakan, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından başarı belgesi verilebilir.
Üç defa başarı belgesi alanlara üstün başarı belgesi verilir. Üstün başarı belgesi verilenlere, merkezde bağlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi halinde en yüksek Devlet memuru aylığının yani Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı aylığının (ek gösterge dahil) % 200'üne kadar ödül verilebilir.
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ OLMADAN ÖDÜL VERİLEBİLİR Mİ?
Değerlendirme ölçütü çıkarmak kurumların takdirine bırakılmıştır, ancak ödül verilmesinde değerleme ölçütünün olmamasının etkisi yoktur. Kamu kurum ve kuruluşları yürütmekte oldukları hizmetlerin özelliklerini göz önünde bulundurarak memurlarının başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere,
Devlet Personel Başkanlığı'nın uygun görüşü alınmak kaydıyla, değerlendirme ölçütleri belirleyebilir. Doğrusu bu konuda değerlendirme ölçütü belirleyen kamu kurumuna şu ana kadar şahit olamadık. Devlet Personel Başkanlığı da kaldırıldığına göre bu konu şimdi daha çabuk çözülecektir.
MEMURA VERİLECEK ÖDÜL TUTARI NASIL HESAPLANIR?
Memura yapılacak ödülde esas alınan unsur üstün başarı belgesi almaktadır. Üstün başarı belgesi verilenlere, merkezde bağlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi halinde en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 200'üne kadar ödül verilebilmektedir. Bu tutar ise 9500*0,146061 * % 200 = 2.775 TL'dir. Ancak, yapılacak bu ödeme maksimum tutar olup, kurumlar bu ödemenin üstünde ödeme yapamazlarken altında ödeme yapabilirler.
Görüleceği üzere, memurlara ödül vermeye bakanlar ve valiler yetkili kılınmıştır. Maddede dikkat çeken önemli bir husus da ilişkili bakanların ödül verip veremeyeceği hususudur. Kanunda ilişkili bakanlara bu yönde bir yetki verilmemiştir. Ancak, Devlet Personel Başkanlığı vereceği görüşle bu konuya açıklık getirebilir.