İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? - İşten çıkarma yasağı ertelendi mi, ne zaman kalkacak?
İşten çıkarma yasağı 17 Nisan 2020’de çıkarılan geçici yasa maddesiyle uygulamaya geçti. Yürürlükte olan işten çıkarma yasağı düzenlemesiyle 3 ay süreyle işten çıkarma yasaklanmıştı. Yasak, 17 Temmuz’da sona erecek. İşten çıkarma yasağının son durumunu merak eden vatandaşlar arama motorlarından İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? - İşten çıkarma yasağı ertelendi mi, ne zaman kalkacak? Sorularına yanıt arıyor. Öte yandan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un da bu hafta görüştüğü sosyal taraflara işten çıkarılması yasağının devam ettirilmesine nasıl baktıklarını sorduğu öğrenildi. İşte detaylar…
İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarma yasağı ne zaman kalkacak? Soruları işten çıkarma yasağının en son hangi aşamada olduğunu merak edenler tarafından merak ediliyor. Yasağın uzatılıp, uzatıldığı yakından takip ediliyor. İşten çıkarma yasağı, 17 Nisan 2020’de çıkarılan geçici yasa maddesiyle uygulamaya geçti. Söz konusu düzenleme işverenin işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilmesine de olanak veriyor. Uygulama, 17 Temmuz’da sona ermiş olacak. Hükümetin işten çıkarmayı 3 ay yasaklayıp, çalışanların ücretsiz izne çıkarılmasını teşvik eden düzenlemenin uzatılmasını değerlendirdiği belirtildi.
İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK?
Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, halen yürürlükte olan işten çıkarma yasağı 17 Nisan 2020’de çıkarılan geçici yasa maddesiyle uygulamaya geçti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işten çıkarma yasağını 3 ay uzatma yetkisi bulunuyor. Bilgi veren yetkililer de, yasağın uzatılmasının söz konusu olabileceğini belirtirken, bu durumda ücretsiz izin ve izin sürecinde kullandırılan bin 170 TL desteğin de uzatılacağını vurguluyor.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un da bu hafta görüştüğü sosyal taraflara işten çıkarılması yasağının devam ettirilmesine nasıl baktıklarını sorduğu öğrenildi. Bir diğer gündemdeki konu ise, kısa çalışma ödeneği. Kolaylaştırılan kısa çalışma ödeneği için süre haziran sonunda bitiyor. Diğer düzenlemelerde olduğu gibi, kolaylaştırılmış kısa çalışma ödeneği için de Cumhurbaşkanı’nın uzatma yetkisi bulunuyor.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI
Ancak kısa çalışma ödeneği yerine başka bir desteğin söz konusu olup olamayacağına bakılıyor. Kısa çalışma ödeneğinin uygulama şartlarının belli olduğunu belirten yetkililer, "Şimdi işletmeler işyerlerini açmaya başladı. Bu dönem için yine destek verilebilir ancak adı değişebilir ve normalleşme sürecine uygun başka bir uygulamaya geçilebilir. Buna da bakılacak” ifadelerini kullandı.
Pakette istihdam için yeni teşvikler öngörülüyor. İstihdamını koruyanlara verilebilecek teşviklerin yanı sıra, yeni istihdama uygulanacak destekler araştırılıyor. Tüm bu düzenlemeler içinde kararnamelerle yapılacak olanlar ayrılacak. Yasal değişiklik gerektirenler ise hazırlığı süren ekonomi torba teklifine eklenecek.