İş yerinin başkasına satılması durumunda çalışanların hakları nasıl etkilenir?
Çalışanlar, iş yerlerinin kısmen ya da tamamen satılması durumunda kendi durumlarının ne olacağını merak ederken, böyle bir durumda kendilerine işten ayrılarak kıdem tazminatlarına kavuşma hakkı doğup doğmadığını da öğrenmek istiyor. İşte detaylar…
İş yerinin başkasına devredilmesi durumunda çalışanların durumu ne olur sorusu kafaları kurcalıyor. Yeni işveren ile çalışmak istemeyen çalışanların bu durumu bahane ederek i ş sözleşmelerini feshetme haklarının bulunup bulunmadığı konusu cevap ararken, bu devrin işçilerin haklarında bir kayba sebep olup olmayacağı da merak ediliyor.
İŞ YERİ SATILIRSA İŞÇİNİN DURUMU NE OLUR?
Herhangi bir işyerinin kısmen veya tümüyle devredilmesi durumunda, söz konusu işyerinde çalışmakta olanlar aynı şartlarla çalışmaya devam ederler. İşyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba yol açmaz ancak bu devir, işçiye de haklı fesih nedeni oluşturmaz. Yani işyerinin devri nedeni ile işten ayrılan bir işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekmemektedir. Gerek kıdem tazminatı, gerekse yıllık ücretli izin haklarının belirlenmesi gerektiğinde devir öncesi ve devir sonrası oluşan toplam çalışma süresi esas alınmalıdır.