Harcırah kıdem tazminatına dahil mi?
Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken konu olan ek ödemeler, birçok kişinin iş sözleşmesi feshedilirken tereddüt yaşamasına neden olur. Peki, harcırah kıdem tazminatına dahil mi?
İşten çıkan, işten kovulan ya da emekliye ayrılmak isteyen vatandaşlar kıdem tazminatı haklarının içinde hangi ödemelerin olduğunu merak ediyor. Kıdem tazminatına hangi ücretler dahil edilir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Gibi sorular birçok insanın kafasında beliriyor. Detaylar haberimizde…
HARCIRAH KIDEM TAZMİNATINA DAHİL Mİ?
Kıdem tazminatı belirli bir süre çalışan işçi ve işveren arasında iş sözleşmesinin emeklilik ve işine son verilme gibi nedenlerden dolayı işçiye ödenen toplu paradır.
Kıdem tazminatı hesaplanırken, eski iş kanunu olan 1475 sayılı kanunun yürürlükteki 14. Maddesi esas alınır. 1475 sayılı kanunun 14. Maddesi dışında, kıdem tazminatı hesaplanırken, Yargıtay kararları ve bilirkişi raporlarından da yararlanılmaktadır.
Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken, kişinin son ücreti, sürekli ya da belli periyotlarda ödenen, işçiye bir menfaat sağlayan, ödenmesi performans, satış, hedef gibi kriterlere dayanmayan parayla ölçülebilen kriterler göz önünde bulundurulur. Harcırah, bu kriterler dışında kaldığı için kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez
KIDEM TAZMİNATI HESAPLANIRKEN ÜCRETE DAHİL EDİLMEYEN DİĞER ÖDEMELER
- Yıllık izin ücreti
- Evlenme yardımı
- Hafta tatil ücreti
- Bayram harçlığı
- Hastalık yardımı
- Genel tatil ücreti
- Doğum yardımı
- Ölüm yardımı
- İzin harçlığı
- Jestiyon ödemeleri
- Teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi
- Seyahat primleri
- Devamlılık göstermeyen primler
- Fazla çalışma ücreti
- İş arama yardımı
- Bir defalık verilen ikramiyeler
- İş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR VE TAVAN MİKTARI NEDİR?
Kıdem tazminatı, işçinin çalıştığı süre boyunca her sene 30 günlük brüt ücret karşılığında hesaplanır. Çalışılan süre bir sene ise, kıdem tazminatı bir maaş üzerinden hesaplanır. İşçinin kıdeminin her yılı için, son aldığı brüt ve giydirilmiş 30 günlük ücret ödenecektir.
Kıdem tazminatı hesaplamasında bir de tavan maaş vardır. Yıldan artan süreler (aylar ve günler) için de aynı oranda ödeme yapılır. Yani bu tavan maaş yıldan yıla değişiklik gösterir. İşçinin geliri bu tavan altında kalmışsa, tazminat verilirken aldığı maaş geçerli olur, ancak işçinin tazminatı tavan maaşın üzerinden ise, maaşı ne olursa olsun fark etmeksizin kıdem tazminatı o tavandan hesaplanır. Kanun 30 günlük ücret tutarı, iş ve toplu sözleşme ile artabilir. Kıdem tazminatının miktarı “tavan”ı ise geçemez.
YEMEK VE YOL ÜCRETİ KIDEM TAZMİNATINA DAHİL EDİLİR Mİ?
Yol parası her ay çalışma gününe göre değişen bir kişinin, yıl içerisinde her ay yol parası farklı olur. Bu yüzden brüt yol parasının son bir yıllık tutarı ele alınmalıdır. 1 yıl içinde kişi yol parasına zam almışsa, kıdem tazminatı hesaplamasında, zam sonrası yol parasının tutarı üzerinden hesaplanır. Aynı şey yemek parası için de geçerlidir. Kısacası brütü olan sürekli değişen ödemelerin hepsi kıdem tazminatına dahil edilir.