EYT’de bilinmeyen prim detayı! Başlangıç kabul edilmiyor, başvurular reddediliyor
EYT ile emekli olanlar maaşlarını almaya başlarken bazıları da kademeli olarak ilk maaşını alma heyecanı yaşıyor. EYT sonrası işten çıkanlara 100 gün uyarısında bulunan İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Akif Cenkci, sigorta başlangıcı ile ilgili önemli tespitte bulundu.
YASİN ARSLAN | gazetevatan.com
Emeklilikte Yaşa Takılanlar için kanuni düzenleme 3 Mart 2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. O günden bugüne kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri’nde yoğun bir çalışma temposu da hız kesmeden çalışmalar devam ediyor. EYT yasası ile emekli olanlarla ilgili gazetevatan.com’a açıklamalarda bulunan İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Akif Cenkci, dikkat çeken uyarılar yaptı.
YASA YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN BAŞVURU YAPANLAR DİKKAT!
Birçok kişinin emeklilik başvurusunun 3 Mart 2023 tarihinden önce yani çoğunlukla 2 Mart tarihinde yapıldığını ifade eden Cenkci, emeklilik için başvuruda bulunanlardan hala maaşı bağlanmayanların olduğunu belirterek, “Tarafıma da bu konuda çokça soru gelmektedir. Yasa yürürlüğe girmeden yani Resmi Gazetede yayımlanmadan emeklilik başvurusunda bulunulması durumunda SGK bu başvuruları reddediliyor. Nitekim de ret kararlarını da veriliyor. Ancak 3 Mart 2023 tarihi öncesinde prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamlayan sigortalıların daha yasa yürürlüğe girmeden başvuruda bulunması var ise ben bu kişilere en son çalışmalarının olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine veyahut İl Müdürlüğüne dilekçe ile talepte bulunmalarını tavsiye ederim” dedi.
Cenkci, konuya ilişkin ilgili maddeyi aktardı: “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin Tahsis Talep Tarihi başlıklı 67 maddesinin 7. Bendi ‘Tahsis talep tarihinde Kanunda yaşlılık aylığı için belirlenen yaş ve sigortalılık süresi şartlarından birini yerine getirememiş olan, ancak yerine getirilemeyen şartı tahsis talep tarihinden itibaren bir ay içinde yerine getiren sigortalının tahsis talebi, bu şartın yerine getirildiği tarih itibarıyla geçerli sayılır’ denilmektedir. Kanaatimce bu durumdaki sigortalıların emekli maaşının bağlanması gerektiğini düşünmekteyim. Ben kuruma yazılı talepte bulunmalarında fayda olacağını düşünüyorum.”
“EMEKLİLİK BAŞVURULARI REDDEDİLİYOR"
“Hem SSK hem de Bağ-Kur statüsünde hizmeti bulunanların ancak SSK statüsünden emeklilik başvurusunda bulunanlardan, başvuru esnasında Bağ-Kur’a prim borçları var ise emeklilik başvuruları reddediliyor” uyarısında bulunan Cenkci, “Bu durumda olan emekli adaylarının muhakkak e-Devlet sistemi üzerinden veya Sosyal Güvenlik Merkezine bizzat giderek Bağ-Kur borçlarını öğrenmelerini ve ödemelerini tavsiye ediyorum. Hatta geçmişte Bağ-Kur’u olup, terk koduyla durdurulan süreleri bulunan, vergi mükellefi veyahut ortağı olduğu şirkette SSK statüsünde çalışması bulunanların muhakkak bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Merkezine müracaatla dosyalarını ve durumlarını inceletmelidirler. 2019/9 sayılı SGK genelgesi kapsamında sigortalılık çakışmasından kaynaklı SSK prim günleri silinebilmektedir. Bu durumda da sigortalıların emeklilik planlamaları düşündükleri ve arzu ettikleri gibi olmayabilir” şeklinde konuştu.
PRİMLERİNİ BÖYLE YATIRANLAR İÇİN BAŞLANGIÇ UYARISI
Emeklilik yaşı ve prim günü ile ilgili çarpıcı bir detayı paylaşan İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Akif Cenkci, “18 yaş altı öncesi annesinin veyahut babasının işyerinde sigortalı olarak çalışan ve primleri de SGK’ya ödenen kişilerinde bu sigortalılık süreleri emeklilikte ne yazık ki başlangıç sayılmıyor. SGK bu emeklilik taleplerini de 2013/11 sayılı genelge uyarınca reddediyor. Genelgede ‘baba veya anasına ait işyerinde mümeyyiz küçüklerin vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir hizmet akdi mevcut olmadıkça sigortalı sayılmalarına imkan bulunmamaktadır’ denilmektedir. Bu durumda olanların kuruma yazılı başvuruda bulunup, hukuki bir destek almaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
EYT SONRASI İŞTEN AYRILANLARA 100 GÜN UYARISI
Sigortalıların işten ayrılıktan sonra sağlık ve ilaç hizmeti alma sürelerinin 100 gün olduğunu hatırlatan İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Akif Cenkci, 100 günden sonra artık sağlık ve ilaç hizmetlerinden yararlanamıyor. 3 Mart 2023 tarihinde çalıştığı işyerinden SGK çıkışını alıp, emeklilik başvurusunda bulunanların 13 Haziran’a kadar maaşları bağlanmayanların ne yazım ki sağlık ve ilaç giderleri kurum tarafından karşılanmıyor. Bu durum en çok da kronik rahatsızlıkları olup, sürekli ilaç kullanmak zorunda olanları etkiliyor” uyarısında bulundu.