Gazete Vatan Logo
Çalışan HaklarıBirçok ödeme yapılıyor! SSK ve Bağ-Kur'lular faydalanıyor, süre sınırı bulunuyor, borç varsa...

Birçok ödeme yapılıyor! SSK ve Bağ-Kur'lular faydalanıyor, süre sınırı bulunuyor, borç varsa...

Birçok ödeme yapılıyor! SSK ve Bağ-Kur'lular faydalanıyor, süre sınırı bulunuyor, borç varsa...

Ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılıyor. Çoğu kişi bilmiyor ama onlar da ödeneklerden yararlanabiliyor. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor. İş yerinde bulunduğu sırada ve yürütmekte oldukları işleri nedeniyle maruz kalınan kazalar iş kazası sayılıyor. İş kazası ile ilgili önemli detaylar bulunuyor. En önemlisi ise uzun yıllardır bu sigorta kolu SSK tarafından işçiler için güvence sağladı ve iş kazası denince akla da ilk işçiler geldi. Ancak yapılan yardımlardan artık Bağ-Kur’lular da faydalanabiliyor. İş kazası hallerinde SGK birçok ödeme yapıyor. Ancak süre ve borçlu olmama şartı da bulunuyor. İş kazası ile ilgili tüm bilgiler...

Çalışan çok sayıda kişiyi kapsıyor. Ülkemizde ilk uygulanan sigorta kollarından biri de İş Kazası Sigortası. Bu sigorta kolu uzun yıllar SSK tarafından sadece işçiler ve işçi gibi sigortalı olanlar için güvence sağladı ve gerekli yardımlar yapıldı. Hal böyle olunca iş kazası denilince hemen işçiler akla geliyor. Oysa ki iş kazası yardımlarından artık Bağ-Kur’lular da faydalanabiliyor. Bunun için kazayı geçiren kişinin Bağ-Kur sigortalı olması, kaza sonucu bedence veya ruhça engelli hale gelmesi, kaza ile sonuç arasında uygun bir illiyet bağının bulunması, şartlarının bir arada bulunması gerekiyor.

İŞ KAZASI SAYILAN DURUMLAR

Esnaf-sanatkâr, şirket ortağı, iş yeri sahibi ve diğer Bağ-Kur’lu sigortalıların iş yerinde bulunduğu sırada ve yürütmekte oldukları işleri nedeniyle maruz kaldıkları kazalar iş kazası sayılıyor.

Birden fazla iş yerinde sigortalılık niteliği devam eden Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılanlar bakımından her bir iş yerinde meydana gelen olaylar bu kapsamda değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Sigortalının iş yeri, SGK’ya yapılan iş kazası bildirimlerinden tespit edilebileceği gibi, yapılacak araştırmalarla sigortalılık niteliğine ilişkin elde edilebilecek belgelerden de tespit edilebiliyor. Örneğin; kolektif ve limitet şirketlerin ortaklığı ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketin komandite ortaklığını aynı anda üzerinde bulunduran sigortalının üç şirkete ait iş yerlerinden herhangi birinde denetim yaparken düşmesi sonucu yaralanması iş kazası sayılıyor.

Birçok ödeme yapılıyor SSK ve Bağ-Kurlular faydalanıyor, süre sınırı bulunuyor, borç varsa...

İŞ KAZASINDA SGK’NIN YAPTIĞI YARDIMLAR

Genel olarak iş kazası hâllerinde sigortalılara sağlanan haklar; Sigortalıya geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneğinin verilmesi ile;

-Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması,
-İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması,
-Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi ve
-İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesinden ibarettir. Ödenekleri anlaşmalı banka şubeleri aracılığı ile yapılıyor.

Sürekli iş göremezlik geliri, iş kazası sonucu oluşan hastalık ve engellilik nedeniyle SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden SGK sağlık kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalıya bağlanıyor.

Haberin Devamı

BORÇLARINI ÖDEMELERİ ŞART

Sigortalıların iş kazasına bağlı olarak geçici iş göremezlik ödeneklerinden yararlanabilmeleri için SGK’ya yapılan bildirimin iş kazası olarak kabul edilmesi gerekir. SSK sigortalılarına iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle iş göremedikleri sürece prim ödeme gün sayısı şartı aranmaksızın ilk günden itibaren her gün için geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor.

Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılanlara iş kazası hâlinde geçici iş göremezlik ödeneği ise genel sağlık sigortası dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla yatarak tedavi ve bu tedavi sonrası ayaktan tedavilerine ilişkin verilen istirahat süreleri için ödenecek.

Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süresiz olarak çalışanlar, 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı sayılır. Bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları bakımından yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanıyor.

Haberin Devamı

İŞ KAZASINI KENDİNİZ BİLDİRİN!

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan Bağ-Kur sigortalılarının iş kazası hâllerinin bildirimi kendileri tarafından yapılması gerekiyor. Bağ-Kur (4/1-b) sigortalıları iş kazasını; SGK’ya bir ayı geçmemek şartıyla rahatsızlığının bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonraki 3 iş günü içinde bildirmeleri gerekiyor.

İş kazası bildirimleri; e-Sigorta uygulaması ile veya “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi” ile doğrudan ya da posta yoluyla sosyal güvenlik il müdürlüğü /sosyal güvenlik merkezine gönderilerek yapılabiliyor. Bağ-Kur sigortalıların iş kazası geçirmeleri ve belirtilen sürelerde bildirim yapılmaması halinde bildirim tarihine kadar geçen süre için yapılacak geçici iş göremezlik ödeneği ödenmiyor. Bildirim tarihinden sonraki sürelere ait geçici iş göremezlik ödeneği ödeniyor. Türkiye gazetesi/İsa Karakaş

Haberin Devamı