Gazete Vatan Logo
Bilim ve TeknolojiBilimsel Araştırma Basamakları Nelerdir? Hangi Basamakta Neler Yapılır?

Bilimsel Araştırma Basamakları Nelerdir? Hangi Basamakta Neler Yapılır?

Bilimsel Araştırma Basamakları Nelerdir? Hangi Basamakta Neler Yapılır?

Bilimsel araştırma gerçekleşirken belli başlı aşamalar ele alınarak yapısal bir çözüm elde edilir. Gözlem ve araştırma süreçleri doğrultusunda uzmanlık alanı dahilinde ele alınır. Uluslararası düzeyde kabul görmüş evrensel çalışma alanları olarak da ifade etmek mümkün.

Bu doğrultuda metotların doğru şekilde ele alınması deneysel verinin gerçeğe dönüşmesi noktasında başarılı hale gelir. O yüzden bilimsel araştırma aşamalı olarak ele alınmalı ve süreç eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır.

Hem teorik hem de pratik olarak ele alınan süreçler dahilinde sonuca ulaşılır. Yapılacak bütün farklı araştırmalar ve aynı zamanda bilim dalları için ele alınacak olan bilimsel araştırma aynı sürece dahildir.

Bilimsel Araştırma Basamakları Nelerdir?

Bilimsel açıdan ele alınacak olan araştırmalar için doğru sonucu elde etmek adına basamaklar büyük öneme sahiptir. Çünkü her bir basamak sonucun doğru çıkması için bir kanıt şeklinde öne çıkar. Aynı zamanda bir dayanaktır ve bu dayanak sayesinde sonuca doğru şekilde ulaşılır. Genel çerçevede ele alındığı vakit ise bilimsel araştırma basamakları şu şekilde ifade edilir;

- Problemin ya da konunun saptanması

- Hipotez, varsayım oluşturulması

- Konu hakkında verilerin ya da bilgilerin toplanması

- Hipotezin denenmesi

- Deney

- Raporlama ve analiz

Haberin Devamı

Bu şekilde yukarıda verilen aşamalarda bir bilimsel araştırma başlar ve son bulur. Bilimsel araştırma noktasında bu basamaklardan Herhangi birini geçmek sonucun yanlış ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Çünkü her bir basamak bir sonraki basamağa ulaşmak adına verilerin kanıtlı ve doğru şekilde ortaya çıkarır.

Bilimsel Araştırma Hangi Basamakta Neler Yapılır?

Bilimsel araştırma konusunda ilk basamak olan problemin saptanması, araştırma yapacak olan konunun net olarak ortaya çıkarılmasıdır. Bu konuda kesin bir karara varılır ve Bu karar doğrultusunda bir sonraki basamağa geçilir. Hemen arkasından hipotez, yani varsayım oluşturulur.

Belli başlı bazı tahminler süreç içerisinde yer alır ve tüm ihtimaller üzerinden denemeler yapılır. Bunu gerçekleştirmek için ise bir sonraki basamak olan konu hakkında verilerin ve bilgilerin araştırması ele alınır. Tüm bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde elde edilerek deney için hazır hale gelir.

Deney toplanan verilerin bir araya gelmesi ile birlikte araştırmanın doğru olup olmadığına yönelik bilgi sağlar. Aynı zamanda bu bir kanıt olarak öne çıkar. Son olarak doğru sonucun bulunması ile beraber raporlama yapılır. Sonuçlar yazılır ve ilgili yere sunulur.

Haberin Devamı

Bilimsel Araştırma Basamaklarının Faydaları Nelerdir?

Doğru sonuçlar elde edebilmek ve bütüne ulaşabilmek adına bilimsel araştırma basamakları büyük öneme sahiptir. Bu araştırmalar sayesinde kişi ya da kişiler birçok konuda stratejik düşünebilme yeteneğini artırır. Aynı zamanda dünya hakkında pek çok farklı bilgiye ve konuya hakim olma şansı elde edilir. En önemlisi herhangi bir konu ve veri kapsamında net sonuç kanıtlı olarak elde edilir.