Gezegenin en besleyici gıdası yumurta
Bugünlerde ortalığı kasıp kavuran trend “bulut yumurtalar.” Yani, sarı göbekli kabarmış bulutlar...
Bu haftaki yazımda günün her saati sınırsız yiyebileceğim bir gıdadan bahsetmek istiyorum. Yumurta… Haşlaması, sahanda yapılanı, menemeni, çırpması, sucuklusu, pastırmalısı her haliyle bir lezzet pınarı benim için. Batıda pek çok ünlü restoran, kahvaltı mönüsünün dışında yumurtalı yemek tariflerine de yer veriyor artık.
Bu arada ortalığı kasıp kavuran trend “bulut yumurtalar.” Yani, sarı göbekli kabarmış bulutlar da diyebiliriz. Peki, nedir bulut yumurtası? Duymayanlar için söyleyelim. Yumurtanın sarısı ile beyazının ayrılması. Beyazının içine peynir, sosis veya pastırma da eklenebiliyor. O kadar güzel görünüyor ki, yemeğe kıyamıyorsunuz… Eminim yumurta daha pek çok tarifiyle mutfaklarımızın baştacı olmaya devam edecek. Bu kadar beslenmemizin içinde olan yumurtanın sağlığa etkisi nedir? Abartmıyorum, inanın. Her yumurtada 212 mg. kolesterol var. Ama, tıp uzmanlarına göre kandaki kolesterol düzeyini etkilemiyor yumurta yemek. Kalp krizi ile de uzaktan yakından bir ilgisi yok. Tersine; iyi kolesterol düzeyini (HDL) yükseltiyor… Kötüyü (LDL) ise aşağıya çekiyor, dengeliyor. Dahası, antioksidan deposu. Retinaya iyi geliyor… Kataraktı engelliyor. Ve de uzmanlar söylüyor, “Dünya denilen gezegenin en besleyici gıdası, yumurtadır!” Ve de diyorlar ki, “Eğer beyninizin çalışmasını istiyorsanız… Demir, fosfor, selenium… A, B12, B2 ve B5 gibi vitaminlerinden uzak kalmak istemiyorsanız… Omega 3’e inanıyorsanız, yumurta yiyeceksiniz! Zâten kahvaltıda rafadanlarla başlıyor… İçine neredeyse girmedik karışım bırakmadan bütün öğünlerde devam ediyor. Sadece tavuk çiftliklerinde 20 milyara yakın yumurta üretiliyor yılda.
Önceleri çiğ yeniyor
İnsanoğlu, tam 6 milyon yıldan bu yana yumurta yiyor. İlle de tavuk değil elbette… Ne bulursa, onun yumurtasını. Önce çiğ yeniyor. 1 milyon yıl önce kızgın kömürlerin üzerinde ısıtmayı akıl edenler çıkıyor. MÖ 7 binli yıllarda, Çin’de ve Hint’te tavuk beslemeye başlıyor tarımla ilk uğraşanlar. MÖ 800’lerde Avrupa, Mısır ve Anadolu da tanışıyor tavuk, ördek ve kaz yumurtası ile.
Hayvanî gıdalardan uzak duran vejateryenlerin önemli bir yüzdesi de sadece yumurtayı mönülerine alıyorlar. Tıp uzmanlarının tavsiyesi, vejetaryenlerin de yumurta yemeleri. Hatta, her gün hiç değilse bir adet mutlaka tüketmeleri. Yumurta yemenin hayat görüşleri ile pek çelişmediğini gören vejetaryenlerin çoğu, bu tavsiyeye uyuyor. Ve uzmanlara göre günde normalde bir. En fazla iki adet de karşılıyor vücudun yumurta ihtiyacını.
Bulut Yumurta
Hazırlanışı: