Bebeğiniz parmaklarını emiyorsa...
Bebekler anne karnından başlayarak parmak emme davranışını gösterirler. Yeni doğan bebekler genellikle bir yaşına kadar başparmaklarını emer ve bundan büyük bir haz duyarlar.
Parmak emme, keşfetme güdüsüyle ilk yıllarda çok görülür
Parmak emme alışkanlığı yaşla beraber giderek azalır. Kimi çocuklarda 3-4 yaşında, kimilerinde ise ilkokula başlayıncaya kadar devam eder.
Birçok uzman, yeterli ilgi ve sevgi görmeyen, temel ihtiyaçları zamanında karşılanmayan, huzursuz bir aile ortamında büyümüş, güvensiz çocuklarda parmak emme davranışının sıklaştığını belirtir. İlk yıllar için normal kabul edilen bu davranış ileriki yaşlarda devam eder veya yeniden ortaya çıkarsa bir uyumsuzluk sorunu olarak kabul edilir.
Çocuklar kendi sorunları ile başa çıkmada yetişkinler kadar güçlü değillerdir. Korku, açlık, anneden ayrılma ya da uykuya dalma sırasında parmak emme, dudakları ile oynama veya dudak ısırma, koparma davranışları gösterebilirler. Örneğin; kreşe başlamış on bir aylık bir bebek anneden ayrı kalmanın verdiği korku ve endişe ile parmak emme davranışını sıklaştırabilir. İleriki yaşlarda parmak emme davranışı, boşanmalar, anne-babadan birinin ölümü, babanın ya da annenin uzun süre evden uzakta kalışı, kaygı, kıskançlık gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
1 yaş dönemi ağızdan zevk alma dönemidir
Parmak emme davranışı gösteren çocukların anne-babaları çocuğun bu davranışı ile aşırı ilgilenmemelidirler. “Çek elini ağzından yine mi elin ağzından”, “Koca kız oldun hala elin ağzında dolaşıyorsun.” gibi aşağılayıcı, ikaz edici sözlerden kaçınmalıdır. Çünkü parmak emmeye ilginin arttığını gören çocuk bunu daha çok yapacaktır. Bazen de çocuk bu davranışı anne-babasını kızdırmak için kullanabilir.
Çocuğun ihtiyaçları zamanında ve yeterli karşılanmalı, sevgi ve ilgi gösterilerek güven duygusu geliştirilmelidir.
Çocuğu grup etkinliklerine yönlendirip, onun ilgi duyacağı bir etkinlikle meşgul olması sağlanmalıdır.
Çocuğu kesinlikle diğer çocuklarla karşılaştırmamalı, sabırlı olmalıdır. Önemli olan parmak emme davranışına neden olan faktörleri bulup ortaya çıkarmak ve ona göre davranmaktır. Problemleri ve gerginlikleri azalan sevildiğini hisseden çocukta güven duygusu geliştikçe, parmak emme davranışı ortadan kalkar.