Bebeğiniz için aşı olur musunuz?
Bulaşıcı bir hastalık olan boğmacanın ihmal edilmemesi gerekir. Pediyatri uzmanı Doç.Dr.Gonca Yılmaz boğmaca hastalığıyla ilgili bizi bilgilendiriyor.
Boğmaca nasıl bir hastalıktır?
Boğmaca Bordatella pertussis adında bir bakterinin neden olduğu bir hastalık.
Nasıl bulaşır?
Boğmaca hava yoluyla yayılır ve çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık bebeklere bebeğin çevresindeki anne-baba-kardeş veya diğer kişilerden bulaşır.
Belirtileri neler?
Boğmaca’nın kuluçka dönemi sıklıkla 5-10 gün arasında değişir. Belirtilerin ortaya çıkması için maksimum süre 21 gün. Soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlar, daha sonra tipik olarak boğulurcasına, yoğun ve hızlı öksürük nöbetleri görülür.
Bebekler ve küçük çocuklar nöbetler sırasında morarabilir veya kusabilirler, hatta boğularak yaşamlarını kaybedebilirler.
Boğmaca, ergen ve erişkinlerde genellikle daha hafiftir. Diğer solunum yolu enfeksiyonlarında da görülebilen öksürüğe benzer dirençli öksürük vardır. Bununla birlikte bu hastalar, hastalığı aşılanmamış kişilere veya bağışıklığı henüz oluşmamış bebeklere bulaştırabilirler.
Ne kadar ciddi bir hastalık?
Tüm dünyada her yıl 50 milyon boğmaca vakası görülür ve toplam 300 bin kişi boğmaca nedeniyle hayatını kaybeder.
Boğmaca özellikle küçük bebekler için çok ciddi bir hastalık. Küçük bebekler, muhtemelen beyine oksijen temininin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan, nöbet ve beyin enfeksiyonuna (ensefalit) daha fazla yakalanma riski taşır. Her yıl ülkemizde ve dünyada boğmacaya yakalanan her 100 bebekten 4’ü ne yazık ki hayatını kaybediyor.
Tedavisi var mı?
Antibiyotikler, boğmacanın öksürük gibi belirtilerini azaltmada çok etkili değildir. Boğmaca hastaları yatak istirahatına alınmalı, sıvı desteği verilmeli ve ateşi varsa kontrol altına alınmalıdır. Hastalığın tedavisi için hekiminize danışın.
Boğmacaya karşı bebeğimi ve çocuğumu nasıl koruyabilirim?
Aşı ile koruyabilirsiniz. Boğmaca hastalığı geçirilmiş olsa bile hastalıktan korunmak için yeterli bağışıklık kalmaz. Bebeklere 2 aylıkken yapılmaya başlanan ve 4, 6 ve 18 aylık olduklarında tekrarlanan karma aşı DTaB (difteri, tetanoz, asellüler boğmaca), bebeğinizi boğmacaya karşı korumak için uygulanır. Ancak, koruma ilk 3 doz tamamlandıktan sonra başlar. Bu nedenle, bebekler yaşamlarının ilk aylarında boğmacaya karşı korumasız kalabilir. İlk aylarında bebeğin boğmacaya yakalanmaması için anne, baba, kardeş ve bebeklerle teması olan diğer kişilerin (örneğin bakıcı vb.) boğmacaya karşı bağışıklıklarının tam olması gerekir.
Aşının koruyuculuğu
Anne-baba olarak kendinize yaptıracağınız bir doz TdaB-IPV aşısı ile, bebeğinizi bağışıklığı gelişene kadar koruyabilirsiniz.
Ayrıca, yaşamlarının ilk yıllarında uygulanan DTaB aşısının koruyuculuğunun devam etmesi için 4-6 yaştaki çocukların karma aşıları tekrar edilmelidir. Bu okul öncesi dönemde karma aşı ile kombine çocuk felci aşısının da tekrar edilmesi, her dört hastalığa karşı (difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci) koruyuculuğun devamı açısından önemlidir.
4-6 yaş çocuklara yaptıracağınız 1 doz TdaB-IPV (difteri-tetanoz-asellüler boğmaca-ölü çocuk felci aşısı), hem onları hem de çevrelerindeki küçük bebekleri boğmacaya karşı korur.
Boğmacaya karşı kendimi nasıl koruyabilirim?
Aşı ile koruyabilirsiniz. İlk karma aşıları tamamlanmış her anne-baba veya küçük bebeklerle teması olan kişiler (örn. bakıcı vb.) yaşamları boyunca en az bir kez TdaB-IPV aşısı olabilirler Böylece hem kendinizi, hem de bebeğinizi boğmacaya karşı koruyabilirsiniz.
Aşı nasıl etki eder?
TdaB-IPV aşısı, tetanoz, difteri, boğmaca, çocuk felci hastalıklarına neden olan ölü mikro-organizmaların bazı parçalarını içerir. Bu parçalar vücuda verildiğinde bağışıklık sistemini uyarır, antikor denilen maddeler üretilir ve bu maddeler gerçek hastalık yapan mikro-organizma ile karşılaşıldığında bu mikropları tanıyarak aşılanmış kişinin hasta olması engellenir. Çiçek hastalığının ortadan kalktığı gibi, aşılar doğru bir şekilde kullanıldığında, hastalıklar dünyamızdan yok olabilir.