Artizan Çikolatanın Kayseri’deki mükemmel örneği “Vanilin Chocolate”
Kayseri’de artizan çikolata üreten mükemmel bir marka var: Vanilin Chocolate. Markasının hikâyesi, tek kelime ile masal gibi. Çikolatalarda bireysel el işçiliği ön planda, ustanın becerisi ve yeteneği egemen...
Ne derler Kayseri için: “Kayseri, bize gidelimdir… Bizde yiyelimdir…” Mantısı, pastırması filan tamam da, bu yiyelime bir de çikolata eklendi artık. Kayseri’de artizan çikolata üreten mükemmel bir marka var: Vanilin Chocolate… Önce sahiplerini bir tanıyalım: Biyomedikal Uzmanı Tolga Gözüpek, Endüstri Mühendisi İbrahim Özlütürk ve İç mimar Hasan Ayata. Üç tane bambaşka meslek sahibi adam, artizan çikolata ile meydan okuyorlar İstanbul’a ve diğer büyük kentlere. ‘Kayseri, anlatılmaz… Yaşanır…’ diye bir slogan vardır ya, doğru galiba.
Önce artizan ile ne kastediliyor, açalım. Bir de vanilin ne demekmiş, anlayalım. 19. Yüzyıl literatüründen kalma bir sözcük artizan... Anlamı, yetenekli işçinin, üretim sürecinin başından sonuna kadar imalatın tüm aşamalarına adım adım hakim olması. Tolga Gözüpek, İbrahim Özlütürk ve Hasan Ayata; bu tanımı çikolata üretimi için kullanıyorlar. Batılılar bu tür üretime ‘Bean to Bar’ süreci adını veriyor. Yani diğer bir deyişle, son aşamasına kadar birebir üretim… Bir başka deyişle, endüstriyel değil, artizan çikolata. Bireysel el işçiliği ön planda… Ustanın becerisi ve yeteneği egemen.
Vanilin chocolate’ın hikayesi
Bu vanilin ne anlama geliyor peki? Vanilin de aslında vanilyanın içinde bulunan, kokusunu sağlayan ana etken madde.Vanilin Chocolate markasının hikâyesi, tek kelime ile masal gibi.
Vanilin Chocolate, Kayserili üç çocukluk arkadaşının hâyallerini süsleyen bir marka… Bir ürün.
Ortak hayâlleri, 2014 yılında waffle ile başlıyor. Şehrin ilk waffle shopu olarak insanlara yeni bir ürünün, ciddi bir emek harcandığında, sonunda kabul ettirilebileceğini öğreniyorlar adım adım, sabırla. Bu arada çikolata onları her zaman heyecanlandırıyor. Çikolatanın sınırsızlığı ve Kayseri’de gerçek çikolata imalâtının olmaması, üç kafadarı “Vanilin Chocolate”i yaratmaya götürüyor.
Bir yıl süren araştırmaların, yabancı ve yerli duayen isimlerden alınan eğitimlerin sonunda Haziran 2016’da mağazalarını açıyorlar.
Bu iş bu kadar basit mi, ya ürün gamı?.. Ya ARGE çalışmaları?.. Bir çok uzmandan danışmanlık almakla birlikte, ürün gamlarını kendileri belirliyorlar. Çünkü şehrin damak tadını iyi tanıdıklarını düşünüyorlar.
Tahinli truffle
Malzemeler
- 250 gr hazır krema
- 250 gr tereyağı
- 300 gr beyaz çikolata
- 350 gr bitter çikolata
- Yarım kilo kavrulmuş tel kadayıf
- 500 gr tahin (tercihen çifte kavrulmuş)
Hazırlanışı:
İç malzeme
300 gr beyaz çikolatayı benmari usulü eritip sıcaklığını muhafaza edecek şekilde hazır olarak bekletin. 250 gr hazır kremayı bir tencereye koyup kaynatın. 250 gr tereyağını ısınan kremanın içerisine ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Eridikten sonra ocaktan alın. 5 dakika hafif soğuması için bekleyin. Önceden benmari usulü erittiğiniz beyaz çikolatayı tencereye ekleyerek karıştırmaya devam edin. Son olarak 500 gr tahini karışıma ekleyerek blender ile homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpın. Karışımın soğuması için bir tepsiye dökün. Buzdolabında 1 gün bekletin.
Dış malzeme
Dolaptan aldığınız katı formdaki iç malzemeyi elinizle kopararak dilediğiniz ölçüde top şeklinde yuvarlayıp, yağlı kağıt serdiğiniz başka bir tepsinin içerisine dizin. Yuvarlama işlemi bittikten sonra soğuması için tekrar buzdolabına koyun. Bir tepsiye tel kadayıfları ufalayın. 350 gr bitter çikolatayı benmari usulü bir kase içerisinde eritin. Hazırladığınız yuvarlak topları her tarafı kaplanacak şekilde bitter çikolataya batırın.
Damla sakızlı truffle
Malzemeler:
- 250 gr hazır krema
- 1.5 gr damla sakızı
- 300 gr tereyağı
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı tarçın
- 550 gr beyaz çikolata
- 5-6 adet dondurma külahı
- 350 gr bitter çikolata
Hazırlanışı:
İç malzeme
550 gr beyaz çikolatayı benmari usulü eritip sıcaklığını muhafaza edecek şekilde hazır olarak bekletin. 250 gr hazır kremayı, damla sakızını da içerisine ekleyerek bir tencereye koyup kaynatın. Karabiberi ve tarçını ekleyerek ocaktan alıp karıştırın. Tereyağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karışımın ısısı biraz düştükten sonra benmari usulü erittiğiniz beyaz çikolatayı karışıma ilave edip homojen oluncaya kadar karıştırmaya devam edin. Karışımı tepsiye döküp üzerini strech filmle kapatın ve 1 gün buzdolabında bekletin.
Dış malzeme
Dolaptan aldığınız katı formdaki iç malzemeyi elinizle kopararak dilediğiniz ölçüde top şeklinde yuvarlayıp, yağlı kağıt serdiğiniz başka bir tepsinin içerisine dizin. Yuvarlama işlemi bittikten sonra soğuması için tekrar buzdolabına koyun. Dondurma külahlarını küçük parçalar halinde ufalayın. 350 gr bitter çikolatayı benmari usulü bir kase içerisinde eritin. Sıcaklığı 30 dereceye düşene kadar bekleyin. Soğuttuğunuz yuvarlak topları her tarafı kaplanacak şekilde erittiğiniz bitter çikolataya batırın. Külah tepsisinin içerisine atarak her tarafı kaplanıncaya kadar yuvarlayın.
Mangolu Truffle
Malzemeler:
- 400 gr soyulmuş mango
- 75 gr şeker
- 350 gr beyaz çikolata
- 300 gr tereyağı
- Yarım çay kaşığı zencefil
- Yarım çay kaşığı tarçın
- 450 gr bitter ya da sütlü çikolata
Hazırlanışı:
İç malzeme
350 gr beyaz çikolatayı benmari usulü eritip sıcaklığını muhafaza edecek şekilde hazır olarak bekletin. 400 gr mangoyu püre haline getirin ve bir tencerede şekeri ilave ederek kaynatın. Kaynatma işlemini yoğun bir kıvama gelene kadar sürdürün. Daha sonra ocaktan karışımı alarak tereyağını, zencefili ve tarçını ilave edip karıştırın. Karışımın soğuması için bir tepsiye dökün. Dinlenmesi için buzdolabında bekletin.
Dış malzeme
Dolaptan aldığınız katı formdaki iç malzemeyi dilediğiniz ölçüde top şeklinde yuvarlayıp, yağlı kağıt serdiğiniz başka bir tepsinin içerisine dizin. Yuvarlama işlemi bittikten sonra 450 gr çikolatayı benmari usulü bir kase içerisinde eritin. Yuvarlak topları çikolataya batırın ve elde yuvarlayın.