Kordon kanı yaşama bağlıyor
.
Türkiye’de her yıl 3 bine yakın çocuk kanser hastalığına yakalanıyor, binlerce çocuk Ailevi Akdeniz Ateşi gibi kalıtsal hastalıklarla mücadele ediyor. Hem aileler hem de çocuklar için tedavisi çok yıpratıcı olan kanser, Akdeniz anemisi gibi 80’den fazla önemli hastalık kordon kanını saklanması ile de elde edilen kök hücre nakli ile yapılabiliyor. Kordon kanının saklanması konusunda aileler konusunda artık daha biliçli, doğumun sırasında bebek göbek bağından alınarak saklanan kordon kanı sayısı geçtiğimiz yıl önceki yıllara oranla iki kat artarak 6 bin 500’e yükselse de bu rakam yine de çok düşük.
Türkiye’nin ilk kordon kanı bankası olan ve Avrupa’nın en güçlü biyobankası FamiCord Group tarafından satın alınan Yaşam Bankası’nın Satış Pazarlama Müdürü Serdar Burku, kordon kanının saklanması konusunda farkındalık yaratmak için çalıştıklarını anlatıyor: “AB ülkelerinde kordon kanı saklama oranı yüzde 2 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 0,5. Çocuk ve aile sağlığının korunması açısından kök hücre üretimi ve tedavilerinin ülkemizde gelişmesi önem taşıyor. Farkındalığı artırmak için verdiğimiz eğitimlerle anne adayları ile eşlerini alanında uzman doktorlarla, doğum koçu, hamile ve yoga eğitmenleriyle buluşturuyoruz. Kök hücre tedavisi yapan doktorlar aracılığıyla da kordon kanının saklanmasının önemini ailelere anlatıyoruz. Bu doğrultuda binlerce aileyi ve buna devam ediyoruz.”
Serdar Burku kordon kanı alınması ve saklanmasının sanıldığı kadar pahalı bir yöntem olmadığını belirterek merak edilen soruları ise şöyle cevaplıyor:
Kordon kanı nasıl alınıyor?
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki doğum şeklinin normal veya sezaryen oluşunun kordon kanı alım sürecine herhangi bir etkisi yok. Kordon kanı doğumu yaptıran Kadın Doğum Hekimi ve ekibi tarafından doğum yapılan hastanede alınır. Kordon kanının alınmasında doğum yeri bir fark oluşturmaz. Biz sadece doğumdan önce ailelere ilettiğimiz özel içerikli bir kitin aile tarafından doğum sırasında hastaneye götürülmesini ve doğumun başladığını önce hekimlerine, sonra da ilgili sorumlumuza iletmelerini isteriz. Doğumdan hemen sonra bebek göbek bağından ayrılır ayrılmaz doğum ekibi tarafından kan alınıp kite yerleştirilir. Bölgede yer alan sorumlumuz kiti doğumdan sonra alıp 48 saat içerisinde güvenle laboratuvarımıza ulaştırır.
24 yıldır saklanan kordon kanı var
Nasıl ve ne kadar süre ile kullanılıyor?
Kordon kanı kök hücrelerinin eski yönetmeliklerde belirtilen 12-15 yıl sınırlamaları, günümüzde elde edilen bilimsel gerçeklerle ortadan kalktı. 2011 yılında yapılan bir araştırmada, 24 yıldır saklanan kordon kanı kök hücrelerinin hala yüzde 90’ın üzerinde canlılık gösterdiği kanıtlanmıştır. Bu veriye göre doğru koşullarda saklandığı sürece kordon kanı kök hücreleri ömür boyu saklanabilir. Yani ailelerimiz mevcut sistemde istedikleri süre kadar kordon kanı kök hücrelerini bankamızda saklayabilir.
Kardeşler ve anne babanın tedavisinde de kullanılabilir
Sadece kordon kanı olan çocuk için mi kullanılıyor, yoksa ailenin tüm üyeleri kullanabiliyor mu?
Kordon kanı kök hücresi aslında genetik kodların uyumu olan tüm aile bireylerinde kullanılabilme şansına sahip. Bu uyum şansı da saklanan bebeğin kendisine yüzde 100 iken, mevcut veya olası kardeşlerine yüzde 75 uyum gösteriyor. Ayrıca birinci derece yakınları olan anne-babaya da yüzde 25 ve üzeri uyum şansı sağlıyor. Yaşam Bankası’nda saklanan kordon kanı kök hücreleri ile 2017 yılında 4 nakil, 2018 yılında da şimdiye kadar 3 nakil gerçekleştirdik. Yapılan bu nakillerde en verimli kaynak kardeş kordon kanı kök hücreleri olarak gözüküyor. Kordon kanının en önemli avantajlarından biri de kemik iliğine oranla uyum şansının çok daha yüksek oluşu.
Kordon kanının alınması ve saklanmasına ne kadara mal oluyor?
Kordon kanı saklamak sanılanın aksine yüksek maliyetli değil. Kordon kanı bankalamak isteyen aile doğum öncesi sadece 500 TL peşinat ödüyor. Kordon kanı alınıp laboratuvara ulaştıktan sonra birkaç ileri tetkik yapılır. Eğer annenin kordon kanı saklanması için engel oluşturacak bir kan hastalığı yoksa ve kordon kanı ile alınan kök hücreler miktar ve canlılık bakımından saklanmaya uygun ise işlem ücretinin geri kalanı olan 2.250 TL aileden talep edilir, yani verilen hizmet garantili bir hizmetr ve kesinleşince ücreti talep ediliyor. Ayrıca saklama gerçekleşen her yıl için 100 Euro gibi bir azot bedeli alınıyor.