Kahvaltıda ne yemeli ne yememeli?
.
Kahvaltı şüphesiz en önemli öğün. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr Sema Gübür bilinmesi gerekenleri anlattı.
Kahvaltı günün en önemli öğünü ama çalışanlar için inkar edemezsiniz ki haşlanmış yumurta çoğu zaman bir hayal. Ve gelsin kruvasanlar hatta süpermarket raflarını dolduran yoğurtlar, müsliler ve kahvaltı barları... Hepsi de iyi bir kahvaltı alternatifi olarak görünebilir. Ancak tatlandırılmış yoğurtlar, şekerli kahvaltılık gevrekler ve kahvaltı barlarından uzak durulmalı. Peki kahvaltıda neler yemeli nelerden uzak durulmalı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr Sema Gübür masum görünen kahvaltılıklar hakkında bilinmesi gerekenleri ve en sağlıklı kahvaltılıkları anlatıyor.
Süt ve yoğurt
Yoğurt ve süt birçok kadının ihtiyaç duyduğu harika bir kalsiyum kaynağıdır. Böylelikle süt ve yoğurttaki orta zincirli yağ asitlerinden de faydalanmış oluruz. Ancak yoğurdun şekersiz ve tam yağlı çeşitlerini kullanın, şekerlendirilmiş olanlardan uzak durun. Yiyeceğiniz yoğurdun etiketini dikkatli okuyun. Süt ve yoğurtla beraber tüketilen tahıl gevrekleri ve müsli de şekersiz olmalı. İçerisine siz mevsiminde taze meyve ve fındık, ceviz, badem ilave ediniz.
Müsli
Yıllardır, müsli, mısır gevreği, pirinç ponponları veya kabarcıklar gibi tahıllar birçok kişinin kahvaltısının ana besinleri. Kahvaltı gevreklerinin sağlıklı olup olmadığını test etmek için sütün içinde ne kadar sürede eridiğine bakın. Mısır gevrekleri, çıtır kabarcıkların bazıları hızlıca çözünebilir ve geriye şekerli, sağlıksız bir süt bırakır. Sade gevrekleri, kuru meyvelerle tatlandırmak en sağlıklı seçenek olacaktır.
Hamur işleri
Birçok çalışanın kahvaltılığı poğaça, börek, çikolatalı hamur işleri oluyor. Ancak bunlar lezzetli olsalar da sağlık açısından sakıncalılar. Özel durumlar hariç hamur işlerinden uzak durun ve bunun yerine yumurta, çökelek avokado gibi yiyecekleri yiyin. Böylece öğle yemeğine kadar sizi tok tutacak sağlıklı besinlerle vücudunuzun ihtiyacı olan protein, vitamin ve mineralleri karşılamış olursunuz.
Tatlıyı kahvaltıda tüketin, zayıflayın
Canınız çok tatlı istiyorsa kahvaltıda tüketin. Evet yanlış duymadınız! Kahvaltıda süt ve karbonhidrat içeren bir tatlı tüketmek zayıflamaya yardımcı olabiliyor. Örneğin haftada 2-3 kez 1 su bardağı tarçınlı süt + 10 çiğ badem ve 2 dilim ananas ya da yumurta + peynirden oluşan kahvaltınıza ilave 2 tane hurma tüketmek zayıflamanıza yardımcı olabiliyor. Canınız Muz mu istedi 1 bardak tarçınlı süt, 1 küçük muz, 6-8 adet çiğ badem dengeli ve sağlıklı ve tatlılı kahvaltı….Tatlı ihtiyacınızı kahvaltıda meyve tüketerek böylelikle gün içindeki tatlı krizinide çözümleyerek sağlayabilirsiniz.
Popüler chia pudingler:
Evde mevsiminde istediğiniz meyve ile taze taze yapıp kahvaltı alternatifi oluşturabilirisiniz. Sütle beraber kalsiyum yönünden zengin üzerine doğradığınız taze mevsiminde portakal, elma, taze yaban mersini, kivi gibi meyvelerle vitamin kaynağı ve bol lifle sağlıklı bir alternatif ve üstelik 160-180 kaloridir.
Yumurtanız kayısı kıvamında olsun
Kayısı kıvamında yumurta tüketerek yaklaşık 50-60 kalori düşürebilirsiniz. Yumurta anne sütünden sonra en iyi protein kaynağıdır. Demir içeriği çok yüksektir. Yumurtanın demir mineralinden en iyi faydalanabilmemiz için kayısı kıvamında tercih etmelisiniz. Yanında bol limonlu yeşillikle C vitamini alıp demir emilimini artırmanız da mümkündür.
Sağlıklı kahvaltı önerileri
Vitamin deposu
2 adet yumurta ile yapılmış az yağlı bol sebzeli omlet (mantar, maydanoz, biber gibi) + 1-2 ince dilim tam buğday ekmeği yanında mevsimine göre maydanoz, söğüş domates + salatalık + biber tüketebilirsiniz. Bu kahvaltı 180 kaloridir. Protein, ihtiyacınızı karşıladığınız, dengeli bir öğünle güne başlayınız.
Klasikçiler
Beyaz peynir, lor, çökelek (çörekotu ilave ediniz), 1 adet yumurta, 5-6 adet zeytin ya da 2 tam ceviz, domates, salatalık, maydanoz, roka (limon, pulbiberi), 1-2 ince dilim tam buğday ekmeği 260-330 kaloridir.
Uyandığında canı bir şey istemeyeler
Hiçbir şey yemek istemediğinizde en azından 1 bardak süt + 2 tam ceviz içi tüketerek güne başlayabilirsiniz, üstelik alacağınız 165 kalori alırsınız.
Pazarcılar
Omlet yaparken kaşar peyniri yerine yağsız beyaz peynir kullanın. 256 kalori yerine 99 kalori alırsınız. Ayrıca kahvaltıda yağlı poğaça yerine light peynirli kepekli simit ya da yağsız kepekli tost tüketerek 120 kalori kısabilirsiniz.
Yenilik arayanlar
Değişik kahvaltı mönüleri oluşturun. Kahvaltınızı her mevsim avakado, kışın 1 adet havuç, kivi, nane salatası, zerdeçallı, çörekotlu maydanoz gibi seçeneklere yer vererek zenginleştirin. 50-100 kalori ile güne daha enerjik ve sağlıklı başlayın.
Çocuk kahvaltısı
1 adet yumurta ile yapılmış zeytin gözlü omlet, maydanoz ile süslenmiş peynir kafa, 1-2 dilim gülen yeşil ağız avakado, 1-2 dilim el sallayan tam buğday ekmekleri, ve 1 bardak lıkırdatmalık süt ... "Benim kahvaltımın adı protein, güç bende. Üstelik sağlıklı büyümeyi sağlarım ve sadece 310 kaloriyim!"