Günde 30 dakika yürümek meme kanseri riskini düşürüyor
.
Türkiye’de her 11-12 kadından birinde görülen meme kanserine yakalanma yaşı giderek düşüyor. Liv Hospital Ulus Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu ile meme kanseriyle savaşta yapılması gerekenleri konuştuk.
Meme kanseri ülkemizde ne sıklıkla görülüyor?
Türkiye’de her 11-12 kadından birinde görülen meme kanseri, kadınların ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğrayıp kontrolsüz olarak çoğalmaya başlayarak tümör oluşturmaları sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Kanserli doku önce yakın çevresine, sonra memeye yakın lenf bezlerine yayılıyor. Zamanında tanı konup tedavi edilmeyen hastalarda kanser diğer organlara yayılarak tedavisi olanaksız evreye geçerek hastanın ölümüne neden oluyor.
Kilo alımı ile hastalık arasında nasıl bir bağlantı var?
Meme kanserine yakalanma riski de obeziteye paralel olarak artıyor. Özellikle menopoz dönemi sonrasında alınan kilolar ve vücutta oluşan fazla yağ miktarı meme kanseri açısından risk teşkil ediyor. Menopoz sonrası dönemde obez kadınlarda östrojen seviyesi, normal kilodaki kadınlara göre 1.5-2 kat daha fazladır. Menopoza giren kadınlarda yumurtalıklar işlevlerini yitirir ve östrojen salgısını durdurur. Bu dönemden sonra kadınlarda yağ dokusunda aromatizasyon yöntemi ile vücut, östrojene benzer bir hormon üretmeye başlar ve bu hormonun fazlalığı meme kanseri gelişiminde etkiye sahiptir. Menopoz sonrası dönemde bir kadının vücudunda ne kadar fazla yağ dokusu varsa meme kanserine yakalanma riski o kadar fazladır.