Şampiy10
Magazin
Gündem

Günde 30 dakika yürümek meme kanseri riskini düşürüyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye’de her 11-12 kadından birinde görülen meme kanserine yakalanma yaşı giderek düşüyor. Liv Hospital Ulus Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu ile meme kanseriyle savaşta yapılması gerekenleri konuştuk.

Meme kanseri ülkemizde ne sıklıkla görülüyor?

Türkiye’de her 11-12 kadından birinde görülen meme kanseri, kadınların ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğrayıp kontrolsüz olarak çoğalmaya başlayarak tümör oluşturmaları sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Kanserli doku önce yakın çevresine, sonra memeye yakın lenf bezlerine yayılıyor. Zamanında tanı konup tedavi edilmeyen hastalarda kanser diğer organlara yayılarak tedavisi olanaksız evreye geçerek hastanın ölümüne neden oluyor.

Kilo alımı ile hastalık arasında nasıl bir bağlantı var?

Meme kanserine yakalanma riski de obeziteye paralel olarak artıyor. Özellikle menopoz dönemi sonrasında alınan kilolar ve vücutta oluşan fazla yağ miktarı meme kanseri açısından risk teşkil ediyor. Menopoz sonrası dönemde obez kadınlarda östrojen seviyesi, normal kilodaki kadınlara göre 1.5-2 kat daha fazladır. Menopoza giren kadınlarda yumurtalıklar işlevlerini yitirir ve östrojen salgısını durdurur. Bu dönemden sonra kadınlarda yağ dokusunda aromatizasyon yöntemi ile vücut, östrojene benzer bir hormon üretmeye başlar ve bu hormonun fazlalığı meme kanseri gelişiminde etkiye sahiptir. Menopoz sonrası dönemde bir kadının vücudunda ne kadar fazla yağ dokusu varsa meme kanserine yakalanma riski o kadar fazladır.

Menopoz dönemindeki kadınların mutlaka kilolarından kurtulması gerekiyor o zaman.
Özellikle menopoz sonrası dönemde fazla kilolardan kurtulan kadınlar bu riski azaltma şansına sahipler. Menopoz sonrası dönemde meme kanseri açısından risk oluşturan östrojen hormonu seviyeleri fiziksel aktivitesi en fazla olan ve vücudunda en az yağı barındıran kadınlarda en düşük seviyede tespit ediliyor. Dolayısıyla bu kadınlarda kanser riski daha azalıyor.
Lifli beslenin, meyve sebze tüketin
Kadınlara nasıl beslenmelerini tavsiye edersiniz?
Diyetlerinde yağ ve şeker tüketimini azaltan, meyve sebze tüketimini artıran ve bolca lifli gıdalarla beslenen kadınlarda meme kanseri riski azalır. Meme kanserine yakalanıp da tedavi olan kadınlarda bu türlü beslenme hastalıksız yaşam süresini de uzatır.
Hastaların çoğu risk grubunda değil
Hastalığa yakalananların çoğu risk grubunda mı bulunuyor?
Her ne kadar bazı etkenlerin meme kanserine yakalanma riskini arttırdığı bilinmekteyse de, hastalığın gerçek nedeni henüz net olarak belirlenemedi. Meme kanseri tespit edilen kadınların üçte ikisi bu risk faktörlerinin hiçbirini taşımadıkları halde bu hastalığa yakalanıyor. Birçok hastalıkta ve kanser türünde olduğu gibi meme kanserinden kurtulmak ancak hastalığın erken dönemlerinde tanı konması ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması ile mümkün. Erken evrede yakalanıp modern yöntemlerle tedavi edilen meme kanseri hastalarında tam iyileşme sağlama şansı var.
Kurtulma şansları iki kat artıyor
Hastalıklarla savaşta kilolardan kurtulmak ve egzersiz önemli bir yere
sahip. Peki kanser karşısında durum nedir?
Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre günde 30 dakikalık yürüyüş bile kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinde yüzde 20 azalma sağlıyor. Meme kanseri tanısıyla tedavi edilen kadınlar sağlıklı beslenerek, fazla yağlarından kurtulduğunda ve düzenli egzersiz yaptığında meme kanserinde kurtulma şansını iki kat artırmış oluyor. Günlük olarak sebze ve meyveyle beslenen ve haftada 6 gün ortalama 30 dakika yürüyüş veya ona eşdeğer fiziksel aktivite yapan kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm oranlarında düşüş görülüyor.
Yüzde 20’si 40 yaş altı
Amerika ve Avrupa ülkelerinde çok sık rastlanan meme kanseri olgularının ancak yüzde 7-8’i 40 yaş altındayken, ülkemizde 40 yaş altı meme kanseri olguları tüm meme kanseri olgularının yaklaşık yüzde 20’sini yani beşte birini oluşturuyor. Buna ek olarak ülkemizde meme kanseri hastalarının yarısı 50 yaşın altında.
40 yaşından sonra her yıl mamografi
Hiçbir şikâyeti olmayan sağlıklı kadınlarda meme kanseri amacıyla mamografi ile taramaya başlama yaşı Dünya Sağlık Örgütü’nce 40 yaştan sonrası olarak belirlenmiş. Ancak,
özellikle ailesinde meme kanseri olguları olan genç kadınların ergenlikten itibaren üç yılda bir meme muayenesi ve gerekirse meme ultrasonu ile kontrol edilmesi gerekir.
Risk neden 50 yaşın altına indi?
- Endüstriyel gıdaların daha çok tüketiyor olması.
- Gereksiz ve kontrolsüz hormon, ilaç ve benzer ürünlerin kullanılması.
- Genç kadınların stresli iş yaşamları.
- Hiç doğum yapmamış olmak.
- İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapmak.
- Doğum yapmış olmak fakat bebeğini emzirmemek.
- Yüksek sosyo-ekonomik düzeyde yaşam sürdürmek
- Modern şehir yaşamının stresli ortamında yaşamak
- Şişmanlık: özellikle menopoz sonrası fazla kilo almak ve doymuş yağlardan zengin gıdaları fazla miktarda tüketmek.
İlk belirtileri atlamayın!
- Memede elle hissedilen bir sertlik veya kitle
- İki meme arasında son dönemlerde ortaya çıkan asimetri
- Meme başında veya meme cildinde içe doğru çekinti
- Memede kızarıklık, yara, egzama, kabuklanma, çatlama
- Meme cildinde portakal kabuğuna benzer görünüm
- Meme başında şekil veya yön değişikliği
- Memede olağan dışı şişlik veya boyut artışı
- Adet dönemlerinde memede rastlanabilenden farklı karakterde ağrı
- Meme başından akıntı: özellikle pembe, kırmızı renkte
- Koltuk altında sertlik, şişlik veya kitle
Aşırı kilo tanıyı geciktiriyor!
Obez kadınlarda meme kanserine yakalanma riski normal kilolu kadınlara göre 1.8 kat daha yüksek. Yine obezite, memede büyüme ve yağlanmaya neden olacağından meme içinde oluşan kitlelerin fark edilmesi de gecikebilir ve bu nedenle geç tanı riski oluşur. Genel kural olarak bir kadın ne kadar aşırı kiloluysa o kadar daha büyük tümör gelişme riski var.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Anne ve babalar bir adım geride durmalı!
  2. Çocuğa baskı yapmak okula uyum sürecini uzatır
  3. Güneş lekelerinden kurtulurken cildiniz de sıkılaşsın
  4. Kansere bıçak değmez efsanesi tedaviyi aksatıyor
  5. Kumsalda yediklerinizi nasıl yakarsınız?
  6. Her yıl 2 milyon çocuğu ölümden kurtaran aşı hakkında doğru bilinen yanlışlar
  7. Çocuklarınıza ödül değil sorumluluk verin
  8. Çocuklara her gün 20 dakika kitap okuyun
  9. Bu gıdaları çocuklarınıza yedirmeyin!
  10. Şezlongta yedikleriniz size bir haftada 3 kilo aldırabilir

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.