Enfeksiyonlara karşı bitki çayı ile güçlenin
.
Sürekli değişen hava koşulları nedeniyle, bu dönemde yaşanabilecek sık soğuk algınlıklarına karşı daha zinde bir kış mevsimi için bitkisel ürünlerden destek almanın vakti artık geldi.
Mürver bitkisinin gizemi: Bağışıklık sistemini güçlendir. Gribe, öksürüğe ve nezleye faydalıdır. Soğuk algınlığını giderip, göğsü yumuşatır. Nane ile birlikte demleyerek içebilirsiniz.
Zencefil kökünün limonla dansı: Limon ile birlikte tüketildiğinde soğuk algınlığına, yağlı bir yemek sonrası ise sindirime yardımcı olur. Boğazınızda veya vücudunuzda kırıklık, halsizlik, ağrı hissettiğinizde taze zencefil rendesi + limon suyu + bal hoş kokusu ve ferahlatıcı özelliğiyle iyi hissetmenizi sağlar.
Karabiber meyvesi ile ateşi düşürün: Yemeklere lezzet vermesinin dışında, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunuyor. Toz edilmiş karabiber meyvesi ile hazırlanan çay gargara şeklinde uygulandığında boğaz enfeksiyonlarına ve ağrının azalmasına yardımcı oluyor. Soğuk günlerde vücut direncini korumanın en etkili yolu sağlıklı beslenmek ve koruyucu bitki çayları içmek. İstanbul
Çörek otu: Hz. Muhammed çörekotu için “Ölümden başka her derde devadır” demiş. Mümkün olduğunca pişirmeden yemek lazım. Balla karıştırıp iyice çiğneyerek de tüketebilirsiniz. Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Ece Güney Akkuş soğuk algınlığından korunmak için veya küçük hastalık sinyallerini atlatabilmek için hangi bitkileri ve çaylarını nsıl tüketmememiz gerektiğini anlattı.
C Vitamini deposu kuşburnu: Kuşburnu meyvesi C vitamini bakımından en zengin kaynaklardan biri. Tam kurutulmuş meyveleri parçalayıp 10 dakika kaynatın. Hemen tüketildiğinde içeriğindeki C vitamininden yüksek dozda faydalanılanabilirsiniz.
Sarımsak: Kanın antioksidant kapasitesini artırır, bağışıklık sistemini destekler. Çiğ veya pişmiş nasıl tüketirseniz tüketin mutlaka ezerek yiyin. İçeriğinde bulunan maddenin açığa çıkabilmesi için buna dikkat edin.
Soğuk algınlığına kakule: Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesinde ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkilidir. Çeşitli bahratlarla karıştırıp demleyerek içebilirsiniz.
En güzel antioksidan nar: Narın kendisi başlı başına bir antioksidant, çekirdekleri ile birlikte çiğnenerek tüketilmesi suyunun sıkılıp içilmesinden çok daha faydalı. Ayrıca narın kabuğu kaynamış suda 10 dk. bekletilip içildiğinde ishale karşı etkili, gargara yapıldığında ise boğaz enfeksiyonlarına ve ağrıya iyi geliyor.
Boğazınızın kalkanı adaçayı: En önemli uygulama alanı, soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi durumlar. Bitkinin içerdiği uçucu bileşenler ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda etkili. Kurutulmuş yaprakları 10-15 dakika kaynamış suyun içerisinde demleme usülü ile bekletip içilebilir veya gargara şeklinde uygulayabilirsiniz. Boğazınızın dayanabileceği sıcaklığa gelince gargara günde 6-8 defa gargara yapabilirsiniz.