Çocuklarda alerjiyi hafife almayın
.
Bu kış, grip bir türlü geçmek bilmiyor. Tam iyileştik derken yeniden hortluyor. 4 yaşındaki oğlumun grip ile mücadelesi daha da zorlu geçiyor. Belirgin şekilde alerjik bir bünyesi ve solunum yolu hassasiyeti olduğu için en küçük hava değişiminde bile burun akıntısı nüksediyor. Sadece oğlumun değil birçok arkadaşımın aynı yaşlardaki çocukları da alerjik nedenlerden dolayı sık sık hastalanıyor. Eşim ve ben alerjik bir bünyeye sahip olmadığımız için ister istemez “Nereden çıktı bu alerji” demeden duramıyorum.
Tabii ki günümüzde ev ve okullarda kullanılan eşya ile malzemeler de farklılaştı. Alerji ile ilgili aklıma takılanları konunun uzmanı olan Çocuk Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay’a sordum.
Gribal enfeksiyonların, astım ve alerjik nezle belirtilerini ortaya çıkaran en önemli nedenlerden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akçay, “Bu enfeksiyonlar alerjik olmayan çocukların da akciğer ve burunlarında hasar oluşturabilir bu da, burun ve akciğerlerin hassaslaşmasına yol açar. Hassas bronşları olan çocuklar çok daha kolay başka bir gribal enfeksiyona yakalanabilirken, parfüm ve sigara kokusuna da çok hassaslaşır. Ayrıca kış aylarında ev içinde çok fazla vakit geçiriliyor ve gribal enfeksiyonlarla çok karşılaşılıyor “diyor.
Gözlerde kaşınma ve sulanmaya dikkat!
Alerjilerin belirtileriyle ilgili ise Prof. Akçay şu bilgileri veriyor: “Alerji belirtileri alerjik hastalığın tipine göre değişiyor. Alerji belirtileri hafif olabildiği gibi ciddi de olabilir. Birçok çocukta alerji hafif seyirliyken alerji nedeniyle hayati tehlikeye neden olabilen alerjik şok olarak bilinen çok ciddi belirti ile de karşı karşıya kalınabilir. Örneğin; alerjik nezlenin başlıca belirtileri; burun tıkanması, burun kaşınması, nezle, gözlerde kaşınma ve sulanma olabileceği gibi, egzama (atopik dermatit) rahatsızlıklarda, ciltte kaşıntı, ciltte kızarıklık, ciltte kuruluk, belirtilerin yüz ve eklem yerlerinde görülmesi olabilir. Besin alerjisinde ise; ağız etrafında kızarıklık, dil, dudak, yüz veya boğazda şişlik, ciltte kaşıntılı kızarıklık olabilir.”
Alerji testleri iki aylıktan itibaren yapılabilir
İki ayrı uzman doktorun, oğlum belli bir yaşa gelene kadar nelere alerjisi olduğunu belirlemek için test önermediğini söylediğim Prof. Dr. Ahmet Akçay ilginç bir noktaya değiniyor: “3 yaşından önce ciltten alerji testi doğru sonuç verilmez denilmesinin asıl nedeni Türkiye’de çocuk alerji uzmanının sayısının 200 civarında olmasından kaynaklanıyor.
Besin alerjileri için alerji testi 2 aylıktan itibaren yapılabilir. Çünkü anne sütü ile alerjenler çocuğa geçebildiği için 1-2 aydan sonra çocukların yüzlerinden başlayan egzama belirtileri ortaya çıkabilir.
Egzamanın en sık nedenlerinden birisi gıda alerjisi olması nedeniyle de ciltten alerji testi yapılması gerekir ki hangi gıdaya alerji olduğu ortaya çıksın.
Aksi taktirde gereksiz uzun süre birçok gıdaya diyet yapmanız gerekir. 3 yaşında zaten gıda alerjilerinin çoğu düzeldiği için ciltten alerji testinin çok daha önce yapılması önemli. Çocukların düzenli düzgün gelişimi için gıda alerjisinin ve egzamanın nedeninin anlaşılması için 1-2 aylıktan itibaren ciltten alerji testi güvenle yapılabilmekte ve doğru sonuç vermektedir.
Astım ve alerjik nezle nedeniyle ciltten alerji testleri her yaşta yapılabilmekle birlikte genelde 2 yaşından sonra yapılması uygundur. Ancak çocuğun şikayetlerine göre bazen daha erken yapılabilir.”
Peluş ve tüylü oyuncakları kaldırın
Prof. Dr. Ahmet Akçay alerjiye karşı alınacak önlemlerle ilgili şu bilgileri veriyor: “Kış aylarında ev içi alerjenleri, ev içi ve dışı tetikleyicileri özellikle astım ve alerjik nezle sorunu yaşayan çocuklar için ciddi problemlere neden olabilir. Ev içi alerjenlerinden özellikle ev tozu akarları miktarı kış aylarında çok artar. Bunun nedeni ev tozu akarlarının nemli ve sıcak ortamları sevmesidir. Bilhassa yüzde 65’in üstündeki nemli mekanlar ve 25-30 derecedeki ısı ev tozu akarlarının üremesi için en uygun ortamdır. İnsanların deri döküntüleri ile beslenirler ve tekstil ürünlerinde yaşarlar. Bu nedenle de özellikle deniz kenarındaki şehirlerdeki evlerde ev tozu akarları miktarı çok fazladır. Kış aylarında bu daha da artar. Yatak odalarında ev tozu akarı miktarının artmasıyla astımlı ve alerjik nezleli çocuklarda öksürük, nefes sıkışması, burun tıkanmaları ve peşpeşe hapşırmalar ortaya çıkar. Egzamalı çocukların ciltlerindeki kuruluk ve hasar artar. Egzamalı çocukların cilt döküntüleri de ev tozu akarları için iyi bir besin kaynağı olabilir.
- Ev tozu akarlarına karşı önlem olarak alerjik olan çocuklar için antialerjik yatak kılıfı kullanılmalı.
- Çarşaflar en az 55-60 derecede yıkanmalı ve sonrasında ütülenmeli.
- Peluş ve tüylü oyuncaklar ortadan kaldırılmalı. Kaldırılamıyorsa bu tür oyuncaklar da 55-60 derecede yıkanmalı veya buzdolabı dipfrizinde 24 saat tutulmalı ve sonrasında sudan geçirilmeli.