Insta-modellerin çağı
.
Sosyal medyanın hayatımıza soktuğu ‘insta-model’ kavramı, gün geçtikçe daha çok tartışılır hale geliyor. Hepimizin bildiği bazı isimler modellik yetenekleri yerine çok takipçisi olduğu için podyuma adım atabiliyor veya dergilere kapak olabiliyor. Şahsen henüz durumdan şikayetçi olan çok kişiyi görmedim. Markalar ve yayınlar, zaten bu durumun en büyük destekçileri. Defilesinde bu isimleri yürüten markaların ürünleri anında popüler oluyor; kapağına bu isimleri taşıyan dergiler yok satıyor.
Kendall Jenner’ın geçtiğimiz günlerde milyonlarca takipçiye sahip Instagam hesabını kapatması (ve sonrasında yeniden açması) da ‘insta-model’ kavramına dikkat çekmişe benziyor. Eğer Kendall Jenner hesabını tamamen kapatmayı başarabilseydi, bu yönde çok büyük bir adım atarak tarihe geçecekti. Anlaşılan o ki, milyonlarca dolar kazanabilmek için milyonlarca takipçi olması gerekliliği yeteneğin önüne geçti.
2016 yılında hayatımıza iyiden iyiye giren ‘insta-model’ genç kızlarımız, aynı zamanda moda dünyasında popülaritesini en hızlı şekilde arttıran isimler. Örneğin Gigi Hadid, bir yıl içerisinde 16 milyonun üzerinde yeni Instagram takipçisi edinerek sektör rekoru kırmayı başarmış. Bu rekorda, kendisini neredeyse her önemli defilede görmemizin katkısı epey büyük. Pek ortalıkta görünmemesine rağmen 14 milyon takipçi artışıyla radara takılan Cara Delevingne de dijital dünyanın ekmeğini en iyi şekilde yiyen isimlerden.
Kardashian-Jenner-Hadid aile yumağından fırlayan Hailey Baldwin ve Bella Hadid de milyonlarca yeni takipçiye erişip modellik kariyerini sağlamlaştıran modellerden.
Başka türlü bir kampanya
Moda markalarının alışverişe özendiren, hep daha fazlasını satabilmek için çabaladığı reklam kampanyalarıyla dolu dünyamızda MARNI, yel değirmenlerine karşı tek başına yürüyüşe geçiyor. Markanın “yılbaşı” kampanyası bolca yeni yıl hediyesi satabilmeyi değil, Hindistan’da bir yardım kuruluşuna destek olmayı amaçlıyor.
MARNI tarafından geliştirilen proje kapsamında çağımızın öne çıkan beş kadın sanatçısını sembolize eden kuş heykelleri satışa sunuluyor. Yılbaşı döneminde satışta olacak bu sınırlı sayıdaki el yapımı parçalardan elde edilecek gelirse göçmen kamplarındaki çocuklar için çalışmalar yürüten bir hayır kurumuna bağışlanıyor.
Birkaç çanta daha satabilmek için ünlü isimlerle milyonlarca dolarlık projeler üreten markalarla karşılaştırıldığında, MARNI’nin bu yılbaşı projesi kocaman bir alkışı hak ediyor. Proje bir yandan da markaların ellerindeki gücü hangi amaçlarla kullanabileceğini bir kere daha düşünmemizi sağlıyor.
Yaylım ateşi
Geçtiğimiz haftalarda Melania Trump’ın moda dünyasıyla olan inişli çıkışlı ilişkisinden bahsetmiş ve hiçbir tasarımcının yeni first-lady ile ilgili yüksek sesle yorum yapamadığını söylemiştim. Amerikalı tasarımcıların beni yanıltmasıysa çok uzun sürmedi.
“Melania Trump gibi bir ismi asla giydirmek istemediğini” açıklayan Tom Ford, ilk taşı atanlardan. Başarılı tasarımcı, bir başkan eşinin kendi tasarımları gibi pahalı parçalar tercih etmemesi gerektiğini düşünüyormuş. Tom Ford’a göre Amerika Birleşik Devletleri başkanının eşi, her kesimden Amerikalının örnek alabileceği şekilde giyinmeliymiş.
Ben bu hamleyi zekice buldum. Tom Ford gibi öne çıkan bir ismin açıktan Melania Trump’ın tartışma konusu zevkini veya Trump soyadının yarattığı gerginliği eleştirmek yerine markasını üst bir seviyeye konumlayarak bu konuşmalardan sıyrılıvermesi hayli başarılı bir taktik.