Muhalefet sorunu nasıl çözülecek?
.
Türkiye yerel seçimle girdiği üçlü seçim rallisinin sonuncusuna hazırlanıyor. Önce yerel seçim yapıldı. Sonra cumhurbaşkanlığı. Gözler şimdiden 2015’e çevrildi. Normal şartlar altında iktidarın oy kaybetmesi, muhalefetin oy kazanması gerekirken ülkemizde tersi oluyor. CHP’deki kurultay tartışmaları bu yalın gerçekliği ortaya koyuyor.
Toplumsal muhalefeti örgütleyemeyen ve bunu siyasetin diline dönüştüremeyen partiler, günü kurtarmaya çalışıyorlar. Gezi’yi ikonografiye dönüştürüp anlamını kavrayamayan CHP tam bir varoluş sorunu yaşıyor. Muhalefet sadece ulusal düzeyde değil yerel düzeyde de oldukça başarısız. Yeni bir söylem, yeni bir vizyon, yeni bir umut ortaya koyamıyor.
CHP’nin durumu ne olacak?
CHP, Baykal döneminde dokuz, Kılıçdaroğlu döneminde dört seçim kaybetti. 1995’te DYP ile yapılan koalisyondan bu yana iktidar olamıyor. Ulusal düzeyde iktidar olamaması bir yana yerelde önemli kayıplar verdi. Sosyal demokrat kimliğiyle bilinen şehirleri tek tek elden çıktı.
Bu kayıplar yaşanırken parti bir kez olsun biz nerede hata yapıyoruz diye sormadı. En son yerel seçimde Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de belediyenin kaybedilmesi konuşulmadı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde İhsanoğlu, Demirtaş’ın ardından ikinci oldu. Bir lider düşünün ki kendi vilayetinde seçim kaybediyor. Bu genel başkan ulusal ölçekte nasıl başarılı olacak?
MHP neden başaramıyor?
Aynı durum MHP için de geçerli. 2009 yerel seçimlerinden bu yana süren CHP ile geçişkenlik konusunda adım atılamıyor. Parti kendini yenileyemiyor. Ülkede sosyoloji, sermaye, siyaset değişmesine ve kentli yeni bir orta sınıf oluşmasına rağmen MHP bu kesimlerden oy alamıyor.
Yozgat’ta, Çorum’da, Çankırı’da seçim kaybeden bir MHP var. En ufak kritiği en sert ifadelerle karşılayan bir yapı bulunuyor. Herkes ‘vatan haini ve düşman’ olarak görülüyor. MHP töresinde var olan ‘aksakal’ müessesi işletilip ortak akıl kullanılamıyor.
2015’te yeni iktidar çıkar mı?
CHP ve MHP böylesine bir kısır döngü içinde patinaj yaparken HDP son seçimde aldığı oyla ana muhalefet partisi olmaya aday olduğunu gösterdi. CHP ve MHP’nin bu tavrı devam ettiği müddetçe 2015 seçimlerinde bugünkünden farklı bir sonuç alınmayacak. Muhalefet en azından Tunceli, Yozgat, Osmaniye sonuçlarının politik okumasını doğru yapamazsa yeni hayal kırıklıkları yaşayacak.
Muhalefetin hataları
1. Muhalefet partileri yeterince çalışmıyor ve yeni bir siyaset üretemiyor.
2. Kendisini AKP üzerinden tanımlıyor ve yapacaklarını topluma anlatamıyor.
3. İktidar partisinin yanlışlarını, kendi doğruları haline getiremiyor.
4. CHP, MHP ne söylerse söylesin toplumun güvenini kazanıp ona umut veremiyor.
5. Yeni sosyolojiyi, yeni bireyi doğru okuyamıyor. Mega trendlerini anlayamıyor.
6. Sürekli şikayet ediyor. Ancak halk hadi işbaşına dediğinde ona iyi bir gelecek vaat edemiyor.
7. Eskiden iktidarı asker versin diyordu, şimdi AKP hata yapsın, iktidar bize kalsın yaklaşımında
8. ‘İktidar partisinin desteğinin azalacağı, muhalefetin oyunun artacağı’ prensibini hayata geçiremiyor. Her seçimde kendi eliyle AK Parti tekelini yeniden üretiyor.
9. Geçmişte ‘laiklik-türban’ parantezine kapanan muhalefet şimdi ‘hırsızlık-yolsuzluk’ tuzağına düşüp, siyasetin gelecek vaat etmek olduğu realitesini unutuyor.