CHP’de ön seçim ne anlama geliyor?
.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) uzun bir aradan sonra ön seçim yaptı. En son 18 Nisan 1999’da kısmi bir ön seçim yapmış ve parti barajın altında kalmıştı. 1999’da Baykal yönetimi ön seçime gitmiş ve parti yüzde 8.7 oy almıştı. CHP’liler tarafından ‘Ecevitlerin partisi’ olarak nitelenen DSP ise yüzde 22.1 oranına ulaşmıştı.
Bir tarafta kişi partisi olarak horlanan DSP diğer tarafta ise demokratik biçimde ön seçim yapan CHP mukayesesi tüm siyasal bilim teorilerini boşa çıkarmıştı. CHP’nin ilk defa barajın altında kaldığı bu sonuç, sosyal demokratları hayrete düşürmüştü. Ön seçim üzerinden yapılan karşılaştırma CHP’nin ön seçim dışında başka ontolojik problemleri olduğu realitesini birkez daha ortaya koymuştu.
On altı yıl sonra CHP yeniden ön seçim yaptı. Tabii ki köprünün altından çok su aktı. Artık DSP yok. Zamanın ruhu değişti. CHP o parti değil. CHP genel başkan, örgüt, söylem değiştirdi ancak yine istediğini alamadı. Kemal Kılıçdaroğlu, dört seçimi kaybetti. Açılan toplumsal krediyi, politik çıktıya tahvil edemedi.
Kılıçdaroğlu son şans
Genel başkan seçildiğinde de yazdım, Kılıçdaroğlu CHP’nin son şansı. 2015 seçimi de CHP’nin son seçimi. Ya bu seçimde Kılıçdaroğlu başarılı olup kendisini ve partisini kurtaracak ya da CHP yeni krizlere yelken açacak.
CHP’nin yaptığı ön seçim, parti politbürosunda tasfiyeye yol açtı. Normal şartlar altında siyaseten emekli olması gereken isimler Kılıçdaroğlu’nun ustaca kurguladığı hamleyle örgüt tarafından diskalifiye edildiler. Keşke bu isimler kendi iradeleriyle jübile yapabilselerdi.
CHP’nin bu seçimde alacağı oy sadece kendisini değil başta HDP olmak üzere tüm sonuçları etkileyecek. CHP’nin yapacağı liste HDP’nin umudunu yükseltecek veya azaltacak. Son tahlilde HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı Kılıçdaroğlu’nun tercihlerine bağlı olacak. Kılıçdaroğlu’nun yapacağı zayıf liste HDP’yi barajı aşırtacak ancak CHP oylarındaki düşüş nedeniyle kendisi de koltuğunu kaybedecek. Yapacağı güçlü liste ise HDP’yi barajın altına itip AK Parti’nin elini güçlendirecek.
Ön seçimin sonucu ne olacak?
1. CHP örgütü tarafından yapılan sıralama toplum tarafından kabul edilecek mi?
2. Aday tercihleri etkileyen hemşehrilik asabiyesi seçim sandığına nasıl yansıyacak?
3. Kılıçdaroğlu, hem seçim kampanyasını hem de parti içi muhalefeti yönetmesi gerekecek
4. CHP, AK Parti ile mücadele etmekten çok iç iktidar mücadelesiyle boğuşmak zorunda kalacak.
5. Hemşehri tercihleri üzerinden işleyen mekanizmanın toplumda nasıl karşılandığını göreceğiz.
6. Ön seçim CHP için olumlu bir adım ama arkasının gelmesi ve toplumun ezberini bozması lazım
7. Mezhepçilik/Ulusalcılık/Sosyal demokrasi parantezine sıkışmış CHP’nin yön tayin etmesi zor olacak.
8. Aday tercihinde yaşanan yoğun mezhep tercihinin sandığa nasıl yansıyacağını bekleyip göreceğiz.
9. Bu seçimde sadece ön seçimle örgütte sağlanan dinamizm ve yenilenme değil yeni CHP’nin politik duruşu da yeniden test edilecek
10. Kendi ifadesiyle ‘Dersimli Kemal’in ulusalcıların sembol şehri İzmir’de ön seçime girip buradan vekil olması CHP’nin kırmızı çizgilerinin aşınması bakımından ilginç bir durum.