Vaatler ve hatalar!
.
AB Komisyonu İtalya’nın göçmen kurtarma operasyonu olan Mare Nostrum Operasyonu’nu sona erdirmenin “ciddi bir hata olduğunu” açıklamış.
2015 yılı içinde çoğu Libya’dan olmak üzere ülkelerindeki yoksulluk ve savaştan kaçarak denizlere çıkan ve hayatını kaybedenlerin sayısı 1700’e ulaştıktan sonra AB fikir değiştirmiş.
Bu operasyonla İtalya Akdeniz’de büyük bir alanı tarayarak denize açılmış olan göçmenleri kurtarmaktaydı ve AB’ye maliyeti ise ayda 9 milyon, yılda 324 milyon Euro idi…Yaklaşık 972 milyon TL.
Avrupa Birliği bu parayı İtalya’ya vermediği için 2014 Kasım’ında bu program bitirilmiş. Oysa hem AB birçok ülkeye farklı nedenlerle bundan kat kat fazla para aktarıyor, hem de İtalya Türkiye’den çok daha zengin bir ülke.
Biz ise Ortadoğu ülkelerindeki kargaşaya Batı ülkeleri, özellikle ABD tarafından itiliyoruz. Düşünmeden veya baskılarla attığımız adımlar Türkiye’ye maddi ve siyasi büyük kayba neden oluyor.
Suriyeli mülteciler!
Türkiye’ye aldığımız 2 milyondan fazla Suriyeli mültecinin ülkeye yüklediği mali kayıp birkaç yılda 10 milyar doların üstüne çıkmıştır. Mülteci ailelerin barınması, beslenmesi ve yıllar içinde sayısı da artan çocuklarının bakımı, eğitimi giderek çok ciddi bir sorun haline geliyor.
Bu sorun önümüzdeki yıllarda hızla artarak büyüyecektir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı ülkelerine bu konuda yaptığı çağrıların nedeni budur. Bu çağrılara ABD’nin verdiği cevap sadece 5000 mülteci alma kararıyla sınırlı kalmıştır. ABD kendi açıklamasına göre Türkiye’den bir yılda toplam 5 bin 624 mülteci almış.
Bunların da hepsi Suriyeli değil, Afgan, Iraklı, İranlılar da var.
Kaynak deyince...
Dünyanın süper gücü olan ABD bu kadar az sayıda mülteci almasını “ancak hassas vakaları kabul edebiliriz” diye açıklıyor.
AB ise bu konudaki duyarsızlığı yüzüne vurulduğunda utanmakla yetiniyor.
Hükümetin, Ana Muhalefet Partisi CHP’nin vaatlerine karşı sürdürdüğü “kaynak” tartışmalarını anlamsız kılan nedenlerden biri paranın kullanımındaki dengesizlik ve israf ise diğeri de AB ülkeleri ve ABD’nin kendi ülkeleri için gösterdiği dikkatin gösterilmemesidir.
AB ve ABD açıkça Suriyeli mülteciler sorununu üstüne almamış, uzak durmuştur.
Diğer ülkelerdeki sorunlara yardımcı olmak insani bir durum sayılır ama kendi vatandaşlarımız değer kaybeden paramız ve zamlarla daha da yoksullaşırken milyarlarca doların sadece Suriyeli mülteciler için harcanması büyük bir yüktür.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “Türkiye’nin AB ülkeleri gibi hibe paralar almadığını” söyledi. Bu durumda Hükümet’in bütçeyi AB ülkelerinden daha dikkatli koruması, kullanması gerekmez mi?
Türkiye’den Suriyeli mülteci almaları konusunda Batı’yı yardıma çağırmalıyız!