Şampiy10
Magazin
Gündem

Teslim olmak ya da olmamak!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Mahkeme Milliyetçi Hareket Partisi’nde muhaliflerin “olağanüstü kongreye gidilmesi” talebini dün kabul etti. MHP’nin 1 Kasım seçiminde oylarının gerileyip “4’üncü parti” durumuna gelmesinden sonra parti içinden çok sayıda tepki yükselmiş, olağanüstü kongreye gidilmesi çağrıları yapılmıştı.

15 Ocak’ta 543 delegenin imzasını Genel Merkez’e teslim eden muhaliflere Genel Başkan Devlet Bahçeli “Kongrenin 2018’de yapılacağını, isterlerse mahkemeye gidebileceklerini” söyledi. Bunun üzerine mahkemeye başvuran muhalifler sonunda taleplerinin kabul edilmesiyle olağanüstü kongre yolunu açmış oldular. MHP’de Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ bu süreçte genel başkanlığa aday olduklarını açıkladılar.

Padişahlık gibi…

Devlet Bahçeli’nin ise karardan sonra bile hala kongreye gitmek yerine engelleyene kadar her yola başvuracağı görülüyor.

Dün “Mahkemeye saygımız var ama kolay teslim olmayız, Yargıtay yolu açık” dedi. Aslına bakarsanız, bu son derece ilgisiz “Teslim olmayız” lafı Türkiye’de tüm partilerde lider değişikliğinin ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

Adeta padişahlık gibi, liderler koltuğu bir kez ele geçirdiler mi bir daha “şartlar ne kadar gerektirse de” o koltuktan ayrılmamak için kıyasıya mücadele veriyorlar.

Herşeyin sonu var!

Oysa medeni ve demokrasiyi özümsemiş ülkelerde liderler her gelişin bir gidişi olduğunu ve bu gidişin bazen beklediklerinden daha çabuk gerçekleşebileceğini kabul ederek seçilirler.

Herhangi bir beklenmedik gelişme halinde halkın ve partilerinin tepkilerini görmezden gelmezler. Attıkları yanlış adımlar partilerine ve ülkeye zarar vermişse zorlanmayı beklemeden kendileri istifa ederler.

İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher bu davranışın en unutulmaz örneğidir, tüm liderlerin onun biyografisini okuması, filmini izlemesi gerekiyor.

Birçok ülkede seçim başarısızlığı, bir yolsuzluk olayı, bir alışveriş merkezinin çökmesi bile bakanların, liderlerin hemen istifasına yol açıyor.

Panama Belgeleri’nde adı geçtiği için birkaç gün önce İzlanda Başbakanı istifa etti.

İngiltere Başbakanı David Cameron aynı belgelerde “babasının şirketinden söz edildiği ve kendisinin de başbakan olmadan önce bu şirkette hissesi bulunduğu” için şu sıralarda İngiliz medyasında kıyasıya eleştiriliyor.

Zaman gelmiştir

MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli, yanına parti yönetiminden isimleri alarak aylardır süren bu olaylara göz kapatacağına mahkeme kararını kabul etmelidir.

Benzer halk tepkileri ve parti içi tepkiler CHP için de geçerli... Genel Başkan Kılıçdaroğlu birçok seçim kaybı yaşadı, kabul etse de etmese artık değişim gerektiğini kabul noktasındadır.

Siyasi partilerde delegelerin çoğu genel başkan ve merkez tarafından seçildiği, yılların beraberliği söz konusu olduğu için kongrelerde “yeni başkan adaylarının ortaya çıkma şansı” bile ellerinden alınmış durumda. Parti içi demokrasi bu partilerde söz konusu bile değil. Zaman gelmiştir, ülkenin alternatif yaratan muhalefet partileri olması adına MHP ve CHP değişime direnmekten vazgeçmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Yazarımız, yıllık izne çıktığı için bir süre yazılarına ara vermiştir.
  2. CHP’de seçim ve yerel seçim!
  3. Yeni sistemde denetim nasıl?
  4. Yeni bir erken seçim mi?
  5. Mülteciler ve Merkel!
  6. Siyasette şiddet!
  7. Farklı bir demokrasi!
  8. Değişim hemen başlamalı!
  9. Türkiye’nin yeni dönemi!
  10. Heyecanla Beklenen Pazar!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.