Şampiy10
Magazin
Gündem

TEOG ve yeni sistemin sorunları!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz “TEOG yerine getirilen yeni sistem” hakkında açıklama yaptı.

Hazırlanan lise yerleştirme sisteminin adının “Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt sistemi” olduğunu belirten Bakan Yılmaz şunları söyledi:

-Öğrenci “adresine en yakın” okula yerleştirilecek.

-İsteğe bağlı, (nitelikli okullara giriş için) 60 soruluk bir sınav olacak ve yerelde yapılacak.

Bakan “Sistemi ne için değiştirdiniz” sorusuna; “ihtiyaçtan kaynaklandığı” cevabını verdikten sonra “Bu sınav yarışının öğrencileri okul dışı kaynaklara yönlendirdiğini, özel ders alanların olduğunu, mevcut sistemin bunu arttırmış olabileceğini” belirtiyor.

Sınav baskısı

“Tercihe bağlı ve adrese yerleştirme olduğunda ‘sınav baskısının kalkacağını’, esas gayelerinin ‘sınavsız olarak liselere geçişi’ sağlamak olduğunu, Hakkari’deki, Artvin’deki, Muğla’daki öğrencilerin aynı başarıyı göstermesi, aynı çağdaş eğitimi alması gerektiğini” söylüyor.

Burada, 2017 Lise Yerleştirme Sınavı LYS’nin 2 birincisinden birinin Kahramanmaraş Afrin’den, diğerinin Konya’dan çıktığını, her ikisinin de “çok çalışma, düzenli çalışma sayesinde kazandıklarını” açıkladıklarını hatırlatmak isterim.

2017 Yükseköğretime geçiş; YGS sınavını kazanan Ahsen Zeynep Kaya da Bingöl’den, o da “kendisi çalışarak ve okuldaki öğretmenlerine danışarak” kazanmış.

Bu durumda, Türkiye’nin her köşesinden öğrencinin aynı başarıyı gösterebildiği görüldüğüne göre daha en başta “ihtiyaçtan kaynaklanma diye bir sorun var mı” sorusu ortaya çıkıyor.

TEOG sistemini de 4 yıl önce yine hükümetin getirdiğini, şimdi “TEOG’dan kaynaklanan sıkıntılar olması” nedeniyle bunun tekrar değiştirildiğini düşünerek bu konularda çok uzman ve siyasi açıdan da tarafsız bir eğitimciye danıştım.

Sakıncalar ne olabilir?

Acaba yeni sistemde “çocukların yarışa girmesi, sınav baskısı” gerçekten önlenecek ve sonuç da onlar için daha olumlu olacak mı?

Deneyimli eğitimci şunları söylüyor:“TEOG’da 8’inci sınıfta Kasım’da ve Nisan’da 120’şer soruluk 2 sınav yapılıyor, bunların puanları toplanıyordu. Liseye girişte ayrı sınav yoktu, şimdi sınav var ve öğrenciler şu anda daha yoğun şekilde özel ders alıyor.

Beşiktaş’ta TEOG’a girecek öğrenci sayısı tahminen 3700 kişi. Örneğin Kabataş Lisesi’ne ve o semtteki ortaokullara girecekse o semtlerde en az 2000-3000 civarında öğrenci var, hepsini çevre okullara yerleştirmek için sınıflara belki de 80 öğrenci vermelisiniz ki bu büyüklükte sınıf yok.

Okula ‘hangi uzaklığa göre’ öğrenci alacaksınız, bu konuda kayırma-torpil olmayacak mı?

Kadıköy Anadolu Lisesi ya da İstanbul Erkek Lisesi gibi başarılı okullara girmek isteyen ve maddi imkanı olan öğrencinin hemen karşı sokakta ev tutması en kolay çözüm olacak ve devlet okulları çocuğun başarısına bakmadan, bu kıstasla öğrenci alacak.

Mesela burada “en az 5 yıl aynı adreste oturmuş olmak” gibi bir ölçü getirilmeliydi.”

Ortaya çıkacak sorunlar bu kadar da değil, devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Yazarımız, yıllık izne çıktığı için bir süre yazılarına ara vermiştir.
  2. CHP’de seçim ve yerel seçim!
  3. Yeni sistemde denetim nasıl?
  4. Yeni bir erken seçim mi?
  5. Mülteciler ve Merkel!
  6. Siyasette şiddet!
  7. Farklı bir demokrasi!
  8. Değişim hemen başlamalı!
  9. Türkiye’nin yeni dönemi!
  10. Heyecanla Beklenen Pazar!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.