Tehlike artıyor!
.
Batı medyası Sultanahmet’teki IŞİD bombalı saldırısı sonrası “Türkiye’nin giderek daha tehlikeli bir hale geldiği” uyarısı yapıyor.
Bunu da “Türkiye’nin IŞİD tehdidi yerine PKK’ya operasyonlara odaklanmasının yarattığı istihbarat zafiyeti”ne bağlıyor.
İstihbarat konusu ayrı incelenmelidir, öte yanda “PKK terörünü önlemenin de IŞİD’i önlemek kadar önemli olduğunu” nedense görmek istemiyorlar.
Türkiye’de tehlikenin arttığı uyarısı AB ülkelerinin “mültecileri Türkiye’ye hapsetme” isteğini ve kendi ülkelerine sığınmacı almama çabalarını daha da artıracaktır. Suriyeli mültecilere “Türkiye’de çalışma izni verilmesi”nin “Avrupa’ya kaçak girişleri önlemek” için yapıldığını yazdılar.
Burada 2 soru var; Birincisi, bazı AB ülkeleri Türkiye’nin AB’ye girmesine “güvenli olmayan ülkeler listesinde” diye karşı çıkarken bu son yorumlar arkasından daha da haklılık kazanmaları.
Doğru analiz şart
İkincisi; Türkiye’de çalışma izni alarak yeni bir hayat kuracak milyonlarca sığınmacının bir daha geri dönmek isteyip istemeyeceği.
Türkiye’de IŞİD ve diğer terör örgütlerinin kanlı saldırıları artmışken verilecek her kararın “çok doğru analizlerle” yapılması ve diğer ülkelerin gösterdiği dikkatin gösterilmesi gerekir.
İngiliz Financial Times dün “Sultanahmet saldırısının Türkiye’de Temmuz’dan bu yana 3’üncü büyük terör saldırısı olduğunu, Suruç ve Ankara bombalı saldırılarında 130 kişinin öldüğünü” hatırlattı.
Independent “Saldırının arkasında IŞİD varsa bunun tek bir saldırı mı yoksa yeni bir saldırı dalgasının başlangıcı mı olduğunun bilinmesi çok önemli” dedi.
ABD baskısı
Aynı gazetenin Ortadoğu uzmanı yazarı Patrick Cocburn; IŞİD’in Temmuz’da Kobani’nin inşası için giden 30 Türk’ü ve Ekim’de Ankara Garı önündeki 100 göstericiyi öldürdüğü, bu şekilde “Türkler ve Kürtler arasında çatışmanın geri dönüşünü tahrik eden siyasi gündemi oluşturduğu” yorumunu yapmış.
“IŞİD’in 1000 ya da daha fazla militanının Türkiye’de olduğunu ve bunun tehlikeyi artırdığını” belirttikten sonra “Türkiye ABD baskısı altında isteksizce uçaklarını Suriye’deki IŞİD hedeflerini bombalamaya gönderdi” diyor.
Çok doğru bir yorum. Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin bile Obama’ya “Siz tehlikeden uzaktasınız, biz yakınız ve kendimizi korumalıyız” dediğini biliyoruz.
Bu Obama’nın “Türkiye’yi neden AB’ye almak istemedikleri” sorusuna verdiği cevaptı.
IŞİD-PKK ilişkisi
Türkiye elbette bütün terör örgütlerinin etkisiz hale getirilmesi için atılan adımlara katılacaktır. Ama bir süre Suriyeli mülteciler için açtığımız sınırlardan bu terör örgütlerine ait çok sayıda militanın da geçtiğini, sınırlarımızın “en tehlikeli bölgelere komşu” olduğunu unutmamak zorundayız.
Suriye’de PYD “ilan ettiği kantonları birleştirmek” üzere Türkiye sınırı boyunca ilerlerken ABD, Rusya, Esad ve IŞİD’in bu örgüte verdiği destek ortadadır.
Türkiye’yi ziyaret edecek olan ABD Başkan Yardımcısı Biden’in “kendileri ve Türkiye için tehlike ihtimallerinin karşılaştırılması” başta olmak üzere cevaplamak zorunda olduğu çok soru var!