Suriye ve Ege sorunu!
.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan dönüşü uçakta Suriye’deki gelişmelerle ilgili açıklamalar yaptı.
“ABD yeni yönetiminin Menbiç ve Rakka ile ilgili kesinleşmiş kararı var diyemem ama bu konular görüşüldü. Bütün ülkeler anlaşırsa ortak bir operasyon yapılabilir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ise dün “YPG güçlerinin Menbiç’ten çekilmesini bekliyoruz… Bu operasyonları şehirlerin ‘kendi halkları tarafından yönetilmesi’ için, bölge halklarının menfaati için yapıyoruz” dedi.
ABD’nin Rakka ile ilgili kararı kesinleşmemiş olabilir ama ‘Menbiç’le ilgili kararının kesin olduğunu, bu kentin PYD-PKK’nın elinden alınmasına izin vermeyeceğini’ belli etti.
Bu durumda yapılması gereken şey, ABD ile açık açık “Sınırımızın güneyi boyunca kurulacak bir PYD özerk bölgesinin Türkiye’de PKK terörünü arttıracağını, sınırlarımızın güvenliğinin tehlikede olacağını” konuşmak ve Rakka operasyonu sonunda bu kentin yönetiminin kime verileceğini sormaktır.
Dış politikada zıtlaşmayla çözüm mümkün değildir ve Türkiye için çok sıkıntılı ve uzun bir süreç başlayabilir.
Kardak ve adalar
Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, TV’de “Kardak’a gelsinler, nasıl gideceklerini görelim. Yunan Silahlı Kuvvetleri her ihtimale karşı hazırlıklıdır” diyerek Türkiye’ye meydan okudu.
Yunanistan daha önce çok sayıda Türk adasına el koyarak Yunan bayrağı dikmiş, askerlerini bu adalara yerleşmişti.
11 Nisan 2016’da ise Yunan Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Muğla’ya bağlı Ardıççık adasına giderek “Ege, Yunan denizidir. Savaşmak istemeyiz ama haklarımızdan 1 cm taviz vermeyiz” dedi.
Yunan Bakan daha da ileri gidip Kardak’ın Yunan adası olduğu imasıyla “Yunan adasına ayak basacak olanlar geri dönerler mi görürüz” tehdidini de savurdu.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu buna “Türk askerinin geldiği zaman ne yapacağını en iyi onlar bilir. O şımarık çocuğa iyi anlatsınlar, bizim de sabrımızı taşırmasınlar” cevabını verdi.
Verdiğimiz cevap güzel ama sonuçta “şımarık çocuğun” yaptıkları bu şekilde söz düellolarıyla çözülecek türden değil.
Nokta kadar kayalık…
Sahil Güvenlik eski Komutanı Emekli Koramiral Can Erenoğlu, SÖZCÜ’de Saygı Öztürk’e yaptığı açıklamada şunları söylüyordu: “Ege’de Yunanistan tarafından işgal edilen Kardak kayalıkları dahil 156 ada, adacık ve kayalık hayati önem taşır. Ada, adacık ve kayalıkların ‘karasuları’ vardır. Karasuları olduğu için ‘hava sahası’ da vardır…
Bu işgal edilen ada, adacık ve kayalıkların oluşturduğu alan Yunanistan’ın sahip olduğu karasularına eklendiğinde yüzde 80 oranında ilave egemenlik alanı demektir.
Denizde su üstündeki bir nokta kadar kayalık bile dikkate alındığında 388 kilometre karelik bir egemenlik alanı oluşturacaktır”.
Yunanistan’la olan Ege sorunu da Suriye sorunu kadar önemli, zaman kaybetmeden BM ve AB ile bu konunun çözülmesi gerekiyor. Şu anda Türkiye’nin başka ülkelerle de sorun yaşadığını bilen Yunanistan, durumdan yararlanmasın!