Şampiy10
Magazin
Gündem

Seçim yasalarının önemi!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Siyasi partilerin açıklamalarına bakınca insan seçimin birkaç ay sonra olacağı duygusuna kapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Giresun kongresinde “AK Parti ile MHP’nin yaptığı ittifakı gelmiş geçmiş en yüksek oy oranlarıyla tanıştıracaklarını, sandıkları patlatacaklarını, referandumda aldıkları ‘yüzde 52’ ile rehavete kapılmayacaklarını” söyledi. Ona bu duyguları veren en önemli etkenin “TSK’nın Afrin’den PKK’yı temizlemiş olmasının” rolü oldukça fazla. TSK gerçekten de Afrin’de ve Fırat Kalkanı operasyonuyla Türkiye’ye tehdit oluşturan PKK’yı geniş bir alandan temizlemenin yanında “Suriye Kürdistanı’nı oluşturmayı hedefledikleri” özerk kantonların birbiriyle, bağlantısını kesmiş oldu.

Tabii bundan sonra Menbiç ve Fırat’ın doğusundaki durumun ne olacağı da çok önemli. Umarız ordumuz fazla kayıp vermeden sınırlarımızı temizleme başarısını gösterir.

İttifak tartışması

Birdenbire Meclis’te kabul edilen yeni seçim düzenlemesi ve seçim propagandasını taşıyacak neredeyse tüm kaynakların sadece iki partinin yararına olması AKP-MHP dışındaki partilerin hepsinde tepki yarattı.

Bazı küçük partiler birleşerek güç birliği oluşturma çabasına giriştiler.

Aslına bakarsanız, “seçim yasaları daha da demokratikleşsin, hileleri-şüpheleri ortadan kaldıracak önlemler alınsın” denirken, muhalefet partilerinin “hazırlığına ve oylamasına” dahil edilmediği yeni düzenleme bu endişeleri ortadan kaldıracak unsurları taşımıyor. “Bir ittifaka dahil olan partiye yüzde 10 barajının kalkacak olması” tek başına seçime girmek isteyen partiler için açık ve net dezavantaj olacak.

Önceki deneyimler

Örneğin “mühürsüz oyların veya ittifak yapan partilere basılacak birden fazla mührün kabul edilecek olması” seçime güveni sarstığı gibi seçim günü birçok karmaşanın yaşanmasına neden olabilir. Bundan önceki seçim ve referandumlarda hilelerde başrolü “YSK’nın fazladan bastığı oy pusulalarının” oynadığı bu seçimlerde çalışma yapmış gruplar tarafından açıklanmıştı.

Gelecek seçimlerde de seçmen sayısından kat kat fazla oy pusulası basılacak ve YSK bu konuda “artan oy pusulaları sonradan toplanıyor” dese de bundan önce çok sayıda oy pusulası basılmasının sonuçlar konusunda yarattığı endişe biliniyor. Örneğin 2014’te 53 milyona yakın seçmen varken 141 milyon (2.5 katı) pusula basılmış. 2 bin 397 sandıkta ‘oy sayısı seçmen sayısından fazla’ çıkmış.

Hakkari, Mardin, Ağrı gibi illerde muhalefet partilerinin “iktidar partisi gibi oy kullandığı” sonucu görülmüş.

YSK’nın bastırdığı pusulalar, zarflar ve mühürler sandık bölgelerinin dışında bulunmuş ve görüntülenmiş.

Son referandumda (2.5 milyon oya tekabül eden) mühürsüz pusulaların kabulü konusunda yapılan itirazlar YSK tarafından reddedildi. Yani seçim sırasında ne yapılırsa yapılsın sonradan hesap sormak mümkün olmuyor. Bu nedenle, vatandaşların gönül rahatlığıyla sandığa gidebilmesi için gereken şartların önceden net şekilde sağlanması ve açıklanması gerekmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Yazarımız, yıllık izne çıktığı için bir süre yazılarına ara vermiştir.
  2. CHP’de seçim ve yerel seçim!
  3. Yeni sistemde denetim nasıl?
  4. Yeni bir erken seçim mi?
  5. Mülteciler ve Merkel!
  6. Siyasette şiddet!
  7. Farklı bir demokrasi!
  8. Değişim hemen başlamalı!
  9. Türkiye’nin yeni dönemi!
  10. Heyecanla Beklenen Pazar!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.